Ηλιακός θερμοσίφωνας: Στον «αέρα» είναι ακόμα η επιδότηση, ενώ τα τελευταία νέα θέλουν το πρόγραμμα να αργεί ακόμα να ξεκινήσει. Ή και να μην ξεκινήσει -μεμονωμένα- καθόλου.
Παρότι, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωνε ότι το θέμα της επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα θα έμπαινε σε πορεία υλοποίησης μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, γρήγορα διαψεύστηκε και ανακοίνωσε ότι τελικά θα πάει από… Άνοιξη και βλέπουμε.
Και αυτό, διότι, όπως είχε εξηγήσει όταν έκανε και την ανακοίνωση, τότε είναι που κάνει συνήθως ο κόσμος τέτοιου είδους εργασίες και όχι τον χειμώνα. Ωστόσο, με τις τιμές της ενέργειας να συνεχίζουν να «τσουρουφλίζουν», δεν θα ήταν λίγοι εκείνοι που θα επένδυαν σε χαμηλότερα μηνιαία κόστη.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, τελικά το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες συγκεκριμένα, να μείνει στον «αέρα» και να ενσωματωθεί τελικά στον επόμενο κύκλο του «Εξοικονομώ». Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το σενάριο να έρθει ως ξεχωριστό πρόγραμμα, όπως έγινε με το «Αλλάζω συσκευή».
Μένουν όλα να αποσαφηνιστούν λεπτομερώς το επόμενο διάστημα.
Η επιδότηση θα είναι από 800 μέχρι 1.000 ευρώ και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μέσω του gov.gr θα είναι -ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ- στο μοντέλο του «Αλλάζω συσκευή». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους Taxisnet.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.
Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως και εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet, ενώ θα πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.
Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας υψηλής ποιότητας θα καλύψει το 85% των ετήσιων αναγκών μας σε ζεστό νερό χρήσης.
Η οικονομία που θα πετύχουμε με την εγκατάσταση του ηλιακού θα είναι περίπου 288€ x 0.85 = 245€ / έτος.
Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σήμερα μας στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και του ΦΠΑ (150lt υψηλής ποιότητας ηλιακός θερμοσίφωνας) και αυτό είναι το κόστος που καλούμαστε να αποσβέσουμε.
Το κόστος αυτό είναι χαμηλότερο:
Ακόμη και αν εξετάσουμε την χειρότερη περίπτωση όπου η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από την αρχή και την συγκρίνουμε με την «αυστηρή χρήση» του θεωρητικού κόστους ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, η επένδυση δίνει χρόνο απόσβεσης 4 χρόνια (1.000 / 248), πράγμα που σημαίνει ότι μας συμφέρει να προχωρήσουμε στην αγορά ενός ηλιακού.
Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό εξοικονόμησης ενέργειας «Energy Saving Trust», ένα 50% περίπου της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό αξιοποιείται για τη θέρμανση του νερού.
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές πολύ απλές οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση του μπόιλερ ή του θερμοσίφωνα και να γλιτώσουμε κάποια χρήματα στην ενέργεια, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα ζωής μας.
Στην Ελλάδα, το πιο γνωστό είδος λέβητα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ο οποίος και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος, αλλά συνήθως είναι αναμμένος μόνο για 30-40 λεπτά μέσα στη μέρα.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι επίσης πολύ διαδεδομένοι στην ηλιόλουστη χώρα μας, διότι, παρά τα αρχικά μεγάλα έξοδα που απαιτούνται για την εγκατάσταση, τροφοδοτούνται μονάχα με το φως του ηλίου και άρα δεν καταναλώνουν ρεύμα ή κάποιο καύσιμο.
Μια τρίτη επιλογή, η οποία τα τελευταία χρόνια προτιμάται από όλο και περισσότερα νοικοκυριά είναι το μπόιλερ λεβητοστασίου, το οποίο τοποθετείται συνήθως κοντά στο λεβητοστάσιο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το ζεστό νερό που κυκλοφορεί ούτως ή άλλως στις σωληνώσεις όταν έχουμε αναμμένο το καλοριφέρ.
Φυσικά, σε πολλά σπίτια το νερό μπορεί να ζεσταθεί και από το λέβητα του καλοριφέρ και από το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κάποιες φορές υπάρχει και ηλιακός θερμοσίφωνας. Στην πρώτη περίπτωση καλείται μπόιλερ διπλής και στη δεύτερη μπόιλερ τριπλής ενέργειας.
Οι ειδικοί συστήνουν πως μια θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου είναι αρκετή για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, χωρίς πίεση χρόνου, ειδικά εάν μένετε μόνοι σας. Από την άλλη, μια οικογένεια μπορεί να επιλέξει μία θερμοκρασία γύρω στους 65 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να υπάρχει ζεστό νερό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να έχουν το μπόιλερ ή τα καλοριφέρ τους ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε μία χαμηλή θερμοκρασία, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουν καύσιμα και ενέργεια.
Η λογική πίσω από αυτή τη μέθοδο είναι πως η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία από μια ψυχρή εκκίνηση είναι μεγαλύτερη από εκείνη που καταναλώνεται εάν διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…