Τι Επιπτώσεις έχουν τα Αεροπορικά Ταξίδια στην Υγεία μας;

Τα ταξίδια με αεροπλάνο δημιουργούν χαρά όταν είναι ένα ευχάριστο μέρος μίας ταξιδιωτικής εμπειρίας. Ωστόσο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανησυχία, ειδικά όταν είναι μεγάλης διάρκειας, για όσους έχουν ή δεν έχουν κάποιο φλεβικό πρόβλημα και ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αναπτύξουν φλεβική θρόμβωση κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πόσο δικαιολογημένη είναι, ωστόσο, αυτή η ανησυχία; Και τι πρέπει να κάνει κάποιος που αντιμετωπίζει, για παράδειγμα, προβλήματα με τους κιρσούς; Ο έμπειρος και εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου επισημαίνει ότι «Ο φόβος για φλεβική θρόμβωση και οι κιρσοί είναι διαφορετικά προβλήματα, καθώς αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παθήσεις.

Η θρόμβωση επηρεάζει τις βαθύτερες φλέβες, ενώ οι κιρσοί επηρεάζουν τις επιφανειακές φλέβες. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε στη φλεβική θρόμβωση, πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι σχετικά με το εάν πρόκειται για επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, η οποία είναι μια επιπλοκή των κιρσών. Η  εν τω βάθει θρόμβωση συνεπάγεται τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής».

Ο κίνδυνος θρόμβωσης δεν πρέπει να αγνοείται, κυρίως κατά τις πτήσεις που διαρκούν πάνω από 8 ώρες. Αυτό οφείλεται στις συνθήκες που επικρατούν εντός του αεροσκάφους, όπως η περιορισμένη χωρητικότητα και η δυσκολία στις μετακινήσεις.

Αεροπορικά Ταξίδια Κιρσοί

Ωστόσο, η θρόμβωση δεν σχετίζεται με το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης», όπως αναφέρουν έρευνες, καθώς πρόκειται για αβάσιμη αντίληψη, επειδή τόσο οι οικονομικές θέσεις όσο και οι business class θέσεις φαίνεται ότι ενέχουν παρόμοιο κίνδυνο να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ο κίνδυνος αυτός είναι περίπου ίδιος με αυτόν που παρουσιάζεται κατά τη νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο.

Όπως εξηγεί ο κ. Ματθαίου, ο ξηρός αέρας στο αεροσκάφος και ο περιορισμός της κίνησης έχουν σημαντικό αντίκτυπο, καθώς η μακρά αδράνεια εμποδίζει τη σύσπαση των μυών των ποδιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον κίνδυνο να δημιουργηθεί θρόμβωση.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι ιατρικοί παράγοντες που ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση των φλεβών και να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων, όπως η ηλικία άνω των 50 ετών, το κάπνισμα, κατάγματα, ορμονική θεραπεία, αντισυλληπτικά χάπια, παχυσαρκία, καρκίνος, πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις, εγκυμοσύνη και κιρσοί. Ωστόσο, ο κίνδυνος από αυτούς τους παράγοντες είναι συνήθως περιορισμένος.

Τέλος, υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου αεροπορικού ταξιδιού, όπως το άνετα και χαλαρά ρούχα, η χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων ή ασπιρίνης, η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, η εκτέλεση συχνών κινήσεων κάμψης και έκτασης των ποδιών, το περπάτημα στο διάδρομο του αεροπλάνου, η επαρκής ενυδάτωση και η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ.

Αλέξανδρος Ματθαίου

Αγγειοχειρουργός

Διευθυντής VenoCare Athens

Διευθυντής Φλεβολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ

https://veins.gr/