Τι αλλάζει στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Επιχειρήσεις: Τι αλλάζει στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Πώς οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία θα πάρουν αποζημιώσεις μέχρι και 3.000 ευρώ. Γενναία χρηματοδότηση και για τους ιδιοκτήτες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Από την απλή στήριξη, στη μετάβαση προς τη μετά τον κορονοϊό εποχή περνά από τον Μάιο η κρατική αρωγή για επιχειρήσεις και εργαζομένους, ακολουθώντας τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του χρόνου τα μέτρα στήριξης που έχουν υλοποιηθεί έχουν ξεπεράσει τα 10,5 δισ. ευρώ, λόγω της παράτασης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Η διαφορά είναι ότι το επόμενο κύμα μέτρων δεν θα αφορά μια νέα παράταση των ήδη γνωστών μέτρων στήριξης, αλλά μέτρα μετάβασης στη μετά τον κορονοϊό εποχή, τα οποία υπολογίζονται στα 3 – 3,3 δισ. ευρώ, με τον λογαριασμό της κρατικής αρωγής να φτάνει για φέτος κοντά στα 14 δισ. ευρώ.

Μέσα στον Μάιο θα ενεργοποιηθούν έξι −ήδη νομοθετημένα− μέτρα μετάβασης στη μετά τον κορονοϊό εποχή, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

1. Το πρώτο είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή 7, η οποία στην ουσία είναι το δεύτερο τμήμα του 6ου κύκλου (το πρώτο μέρος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, επισπεύστηκε και δόθηκε τον Φεβρουάριο), που θα διαθέσει ενισχύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τις τελευταίες μέρες του Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου.

2. Το δεύτερο από αυτά, με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ και θα αφορά μόνο την εστίαση.

Οι ενισχύσεις από το πρόγραμμα θα δοθούν με τη μορφή μιας μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ίσης με το 7% του τζίρου κάθε επιχείρησης με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, για την εξασφάλιση προμηθειών απαραίτητων για την επανεκκίνηση περίπου 34.000 από τις συνολικά 77.000 επιχειρήσεις του χώρου.

Με δεδομένο ότι το σχέδιο είναι η εστίαση σταδιακά να αρχίσει να επαναλειτουργεί από τις αρχές Μαΐου, τις επόμενες μέρες θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, η οποία θα μείνει ανοιχτή μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

3. Το τρίτο, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, θα αφορά την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία θα κλιμακώνεται από τα 1.000 μέχρι και τα 4.000 ευρώ και θα αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις στους κλάδους του λιανεμπορίου, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τα γυμναστήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τους παιδότοπους.

Η ενίσχυση του μέτρου θα είναι μια επιχορήγηση μη επιστρεπτέα, ακατάσχετη, ανεκχώρητη, μη συμψηφιζόμενη, η οποία θα δοθεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου μαζί με τις υπόλοιπες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

4. Το τέταρτο θα είναι το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ” για την επιδότηση εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων, για οκτώ μήνες, με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 9 Μαΐου. Το μέτρο θα ενισχύσει περίπου 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Το πέμπτο είναι το από καιρό αναμενόμενο πρόγραμμα για την κάλυψη παγίων δαπανών, που αναμένεται να βοηθήσει έως και 50.000 ζημιογόνες επιχειρήσεις με ποσό 500 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το μέτρο παίρνει τον δρόμο της εφαρμογής προς το τέλος Μαΐου.

6. Το έκτο μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί προς το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής να ενισχυθούν περαιτέρω με ένα ποσό ίσο με το 35% της συνολικής ενίσχυσης που έχουν ήδη λάβει.

Το επιπλέον πόσο θα δοθεί με τη μορφή πιστωτικού για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Σε αντάλλαγμα, όποια επιχείρηση επιλέξει αυτή τη λύση θα πρέπει να αποποιηθεί το μη επιστρεπτέο κομμάτι της ενίσχυσης που κυμαίνεται από το 30% μέχρι και το 50% και, κατά συνέπεια, θα επιστρέψει το 100% της ενίσχυσης που έχει λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους σε 60 μήνες.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και από το υπουργείο Εργασίας ειδικά μέτρα για την απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού, που θα ανοίξει στα μέσα του επόμενου μήνα, αλλά και ειδικό πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους.

Επιχειρήσεις: Ποια μέτρα αναστέλλονται

Από την άλλη, πολλά από τα γνωστά μέτρα στήριξης περιορίζονται.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή των μέτρων μετάβασης και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς έρχονται οι εξής αλλαγές:

– Σταματά η αλυσίδα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Ο έβδομος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι ο τελευταίος. Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ενίσχυσε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 8,3 δισ. ευρώ, κλείνει τον κύκλο του.

– Το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για το λιανεμπόριο και την εστίαση με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους διακόπτεται. Είναι πιθανό να συνεχιστεί το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για την εστίαση όσο θα βρίσκεται σε μερική λειτουργία.

Τα μηδενικά ενοίκια θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους κλάδους που παραμένουν κλειστοί και τον Μάιο. Ανάλογες ρυθμίσεις θα γίνουν και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών και για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

– Το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας διακόπτεται για το λιανεμπόριο και συζητείται να διατηρηθεί μόνο σε ένα ποσοστό για την εστίαση μέχρι και την πλήρη επαναλειτουργία του κλάδου.

Ωστόσο, το μέτρο θα διατηρηθεί για τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί και για τον Μάιο (πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές κτλ).

– Σταματά για τους κλάδους που επαναλειτουργούν η αναστολή πληρωμών δόσεων ρυθμισμένων οφειλών από το τέλος Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι από τον Ιούνιο οι δόσεις των ρυθμίσεων θα γίνουν και πάλι απαιτητές από τους υπόχρεους. Και σε αυτή την περίπτωση η αναστολή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών θα συνεχιστεί για όσους κλάδους μένουν κλειστοί με κρατική εντολή.

Επιχειρήσεις: Ποιοι και πότε θα πάρουν έως και 100.000 ευρώ

Μπορεί η πανδημία να χτύπησε με σφοδρότητα το χώρο της εστίασης, ωστόσο, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι δεν θα μείνουν χωρίς βοήθεια. Ήδη έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ υπάρχει μέριμνα και για τα έξοδα της επαναλειτουργίας. Πόσοι και πότε θα λάβουν την ενίσχυση. Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις της εστίασης που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου οι δικαιούχοι της δράσης να υποβάλουν την αίτησή τους για την επιδότηση που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τα ποσά που θα λάβουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φθάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις.

Επιχειρήσεις: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν

Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση της εστίασης στη Δράση είναι να έχει δηλώσει απώλεια τζίρου 30% και πάνω το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2019 η σύγκριση θα γίνει με βάση τον ίδιο αριθμό ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση κατά την πρώτη χρήση.

Οι επιχειρήσεις δε, που συστάθηκαν εντός του 2020 αυτοδικαίως εντάσσονται στη Δράση και άρα έχουν πρόσβαση στην επιδότηση.

• Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

• Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

• Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επιχειρήσεις: Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα

Στην περίπτωση που δεν αναλωθούν τα Κεφάλαια ως το τέλος της χρονιάς τότε θα ζητηθεί η επιστροφή τους.
Επίσης θα ζητηθούν πίσω εφόσον διαπιστωθεί ότι:

α) το ποσό της ενίσχυσης υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών για “αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας”, «Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)» και «ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών» στο έντυπο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021 (κωδικοί 361,363, 364)

β) το άθροισμα του ποσού της χρηματοδότησης που έχει λάβει η επιχείρηση απ’ το Κράτος απ’ τη συγκεκριμένη αλλά και από άλλες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν απ’ την πανδημία υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον κωδικό 367 («Σύνολο Φορολογητέων Εισροών») των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021

Ποιοι άλλοι περιορισμοί ισχύουν:
Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.