Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 24 Μαΐου στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέοι, ευνοϊκότεροι όροι έρχονται για χρήστες της ΔΕΗ καθώς από τη Δευτέρα 24 Μαΐου, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, αγρότες κι ενεργοβόρες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει τη Δευτέρα 24 Μαΐου και ώρα 12:00 και θα παραμείνει ανοιχτή για τα έτη 2019-2020 για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ενός μήνα για τους αγρότες, προκειμένου οι δυνητικοί δικαιούχοι των αντίστοιχων κατηγοριών να προχωρήσουν είτε σε πρώτη υποβολή αίτησης είτε σε διόρθωση των στοιχείων των αιτήσεων τους και στην επανυποβολή τους.

Οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, διαμορφώνονται σε 9,01 ευρώ/MWh και για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε 2,55 ευρώ/MWh.

Εφόσον, εντός της σχετικής προθεσμίας δεν υποβληθούν αιτήσεις τότε οι χρεώσεις, αναδρομικά από την αρχή του 2019, θα ανέλθουν στα 17 ευρώ/ MWh που είναι η χρέωση βάσης.

Οι δικαιούχοι αγρότες μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν με μια νέα, πιο απλή διαδικασία την έκπτωση που δικαιούνται στο ΕΤΜΕΑΡ.

Ειδικότερα, στο πληροφοριακό σύστημα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) δημιουργείται ένα διακριτό υποσύστημα παροχών αγροτικής χρήσης στο οποίο καλούνται να υποβάλουν μόνο τα εξής στοιχεία:

  • ΑΦΜ και επωνυμία δικαιούχου του εδαφίου,
  • Στοιχεία επικοινωνίας δικαιούχου,
  • Αριθμό παροχής.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι ευνοούμενοι ΚΑΔ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων για τα έτη 2019-2020, ο ΔΑΠΕΕΠ θα ανοίξει πάλι την ηλεκτρονική πλατφόρμα για διάστημα ενός μήνα, προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις για το έτος 2021. Κατόπιν, η διαδικασία θα συνεχιστεί και για το έτος 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προστέθηκαν στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες είχαν την 30ή Ιουνίου 2014 (ημερομηνία θέσης σε ισχύ των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ενεργή παροχή κατανάλωσης Υψηλής Τάσης (ΥΤ) ή Μέσης Τάσης (ΜΤ), με τους κάτωθι Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ):

  • ΚΑΔ 5222 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές.
  • ΚΑΔ 5223 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές.
  • ΚΑΔ 5510 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα.
  • ΚΑΔ 5520 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής.
  • ΚΑΔ 5530 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με χώρους κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα χιλιάδων αγροτών, τουριστικών και ενεργοβόρων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από την υγειονομική κρίση, τους δίνουμε τη δυνατότητα να επωφεληθούν της μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ. Με τον τρόπο αυτόν, ένα μεγάλο κόστος που θα επιβάρυνε με αναδρομικές χρεώσεις από το 2019 νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας αποτρέπεται. Για τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αιτήσεις για να εξασφαλίσουν έκπτωση στο ΕΤΜΕΑΡ, δίνουμε δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να το πράξουν τώρα».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, δήλωσε: «Ο ΔΑΠΕΕΠ, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκαθιστά την πρόσβαση δυνητικών δικαιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που κατά τεκμήριο υπέστησαν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και στους αγρότες να υποβάλουν αίτηση για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Επίσης, ενεργοβόρες βιομηχανίες που πιθανόν έκαναν λάθη στις δηλώσεις που υπέβαλαν έχουν τη δυνατότητα να τις διορθώσουν και να τις υποβάλουν εκ νέου. Ειδικά για τους αγρότες, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ, ώστε να αντλούνται αυτόματα τα απαιτούμενα στοιχεία, δημιουργήσαμε μια εξαιρετικά απλή διαδικασία δήλωσης σε ξεχωριστό πληροφοριακό σύστημα».

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το κόλπο για να πληρώνεις λιγότερα

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι… βραχνάς για κάθε ελληνικό νοικοκυριό ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να δείτε το νούμερο στον εκκαθαριστικό σας προς τα… κάτω!

Δεν χρειάζεται να σπαταλάς ενέργεια και χρήματα για να έχεις άνεση (και θαλπωρή) στο σπίτι σου. Μπορείς με πιο οικονομικούς τρόπους να ζεις καλά και να σου μένουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι.

Πώς θα κάνεις οικονομία;

Να τοποθετήσεις το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί η θερμότητα αυξάνει την ηλεκτρική του ενέργεια μέχρι και 30%.

Επίσης να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή εξοικονομώντας έτσι ως και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Να μαγειρεύεις με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας. Με αυτόν τον τρόπο – και κυρίως μαγειρεύοντας με χύτρα – εξοικονομείς ηλεκτρική ενέργεια 30-60%.

Να ρυθμίσεις το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 20οC τον χειμώνα και 26οC το καλοκαίρι.

Να θυμάσαι πως για κάθε επιπλέον βαθμό, σπαταλάς περίπου 10% περισσότερη ενέργεια. Να αντικαταστήσεις τους κοινούς λαμπτήρες με λαμπτήρες Led.

Θα εξοικονομήσεις έτσι μέχρι και 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας.

Οι λαμπτήρες Led είναι μεν πιο ακριβοί, αλλά έχουν 10 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής (10.000 ώρες), προσφέροντας το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με τους κοινούς λαμπτήρες και το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής κατανάλωσης (1 λαμπτήρας Led αντιστοιχεί σε 10 κοινούς λαμπτήρες).

Να σβήνεις τον υπολογιστή σου, όταν δεν τον χρειάζεσαι.

Να βγάζεις τον φορτιστή από την πρίζα, όταν δεν τον χρησιμοποιείς.

Να μην αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση standby.

Αν έχεις τη δυνατότητα: Τοποθέτησε στο σπίτι ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές ενός νοικοκυριού με κατανάλωση 2,5-4 kw ανά ώρα.

Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού που προκύπτει από την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι της τάξης του 60-74%.

Άλλαξε τις ηλεκτρικές συσκευές σου με νέες ανώτερης ενεργειακής κλάσης.

Για παράδειγμα: Η αντικατάσταση κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Β με άλλο υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+ ) και τεχνολογίας inverter οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 32% στη θέρμανση και 21% στην ψύξη.

Αν αντικαταστήσεις το παλιό σου ψυγείο ενεργειακής κλάσης D με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+, θα έχεις εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 62%, ενώ με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+++, εξοικονομείς περίπου 79% ενέργεια.

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Φωτιά» τα τιμολόγια που καταφτάνουν

Σοκ για χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς οι λογαριασμοί που έφτασαν στα χέρια τους κόστιζαν σχεδόν… χρυσάφι! Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί.

Δύο συν δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πέφτει τόσο βαρύς ο πέλεκυς:

Πρώτον οι αυξημένες καταναλώσεις που προκάλεσε το lockdown. Όσο περισσότερες οι ώρες που περνάμε στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο δεύτερος ουσιαστικός λόγος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι -λόγω της πανδημίας- δεν έγιναν οι προγραμματισμένες μετρήσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών λογαριασμών.

Υπάρχουν νοικοκυριά στα οποία δεν είχε εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός για περισσότερο από έναν χρόνο. Και τώρα, με τον λογαριασμό που εκδόθηκε καλούνται να πληρώσουν ακόμη και 600-700 ευρώ.

Υπάρχει δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Στην διεθνή αγορά, η τιμή των ρύπων έχει πάρει την ανηφόρα και αυτό θα αποτυπωθεί με αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Η πρώτη αποτύπωση, αναμένεται να γίνει στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν στο τέλος Μάιου ενώ πρόσθετη επιβάρυνση θα μας «συνοδέψει» για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν ακριβές οι τιμές των ρύπων.

Ο δεύτερος λόγος, δεν αφορά τις εταιρείες ηλεκτροδότησης αλλά τους δήμους. Αργά αλλά σταθερά, οι δήμοι προχωρούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων που έκαναν οι πολίτες για να τακτοποιήσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα.

Τώρα όμως που αποτυπώνεται η σωστή επιφάνεια του ακινήτου, αυξάνεται και το κονδύλι για τα δημοτικά τέλη. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθούν και τα αναδρομικά τέλη καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι επιβάλλονται τέλη αναδρομικά από την 1/1/2020.

Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ξεχασμένη επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιβάρυνση.

Οι λογαριασμοί «έναντι» που εκδίδουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζονται βάσει των προηγούμενων καταναλώσεων. Αυτό γίνεται ώστε οι εκκαθαριστικοί να μην έχουν μεγάλη «απόσταση».

Όταν όμως καθυστερεί να γίνει η μέτρηση -υπάρχουν παραδείγματα νοικοκυριών που λόγω πανδημίας δεν έγινε μέτρηση για πάνω από έναν χρόνο- τότε… χάνεται η συνέχεια.

Έτσι, με το που θα βγει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός, ο καταναλωτής βλέπει… σπίθες.

Σε έναν χρόνο, η κατανάλωση του νοικοκυριού μπορεί να φτάσει και στις 6000-7000 κιλοβατώρες.

Λόγω καραντίνας, υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που ξεπέρασαν αυτό το όριο.

Έτσι, έχοντας πληρώσει μικρά ποσά ως έναντι, ήρθε η «σφαλιάρα».

Είναι ενδεικτικό ότι για ετήσια κατανάλωση 6000 κιλοβατωρών, το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής φτάνει στα 1423 ευρώ (ανάλογα και με την εταιρεία) ενώ στην 7000 κιλοβατώρες, ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 1680 ευρώ.

Αν μέσα στο 12μηνο λοιπόν ο καταναλωτής έχει πληρώσει έναντι τα 1000 ευρώ, τότε θα του έρθει ο εκκαθαριστικός στα 423 έως τα 680 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση.