Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει από 5 Αυγούστου στους λογαριασμούς για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Γιατί έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Mε 30% έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος θα «σερβίρει» στην αγορά η ΔΕΗ, την αντικατάσταση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα με την ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμηθευτή. Στόχος είναι να διατηρήσει χαμηλά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς, οι οποίοι θα εκτινάσσονταν σε διψήφια νούμερα αν δεν υιοθετούσε την εκπτωτική πολιτική.
Η επιχείρηση ενέδωσε στις πιέσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να εναρμονιστεί με τις χρεώσεις και των άλλων προμηθευτών που όλο το προηγούμενο διάστημα συνέδεαν τα τιμολόγιά τους με την τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και χθες έγινε τελικά γνωστή η νέα εμπορική πολιτική, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από 5 Αυγούστου.
Έτσι μέχρι τις 4 του ίδιου μήνα, η Επιχείρηση θα τιμολογεί με βάση τις τιμές των ρύπων και αμέσως μετά με βάση το κόστος στην χονδρική.
Λόγω μάλιστα της ραγδαίας αύξησης της τιμής τους τελευταίους μήνες- κυρίως λόγω target model και ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου- τα τιμολόγια ρεύματος εμφανίζουν μεγάλες αυξήσεις στην αγορά της προμήθειας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο κύμα μετακινήσεων στους κόλπους των ιδιωτών προμηθευτών με κατεύθυνση κυρίως προς την ΔΕΗ.
Η τελευταία, η οποία είχε διαφοροποιηθεί στο θέμα αυτό, είχε υιοθετήσει προ τριετίας τη ρήτρα CO2, η οποία συνδέεται με τις τιμές των ρύπων. Όμως μέχρι πρόσφατα δεν την είχε εφαρμόσει, υπακούοντας και στην προτροπή της κυβέρνησης να μην επηρεαστούν τα τιμολόγια ρεύματος από τις στρεβλώσεις στην αγορά εξισορρόπησης.
Όμως η εκρηκτική άνοδος του διοξειδίου του άνθρακα που προ εβδομάδων έφτασε στα 57 ευρώ ο τόνος (με τάσεις αποκλιμάκωσης) από 25 -30 ευρώ προ εξαμήνου, ανάγκασε την ΔΕΗ να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της και να ενσωματώσει στους λογαριασμούς το νέο κόστος.
Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση της ΡΑΕ να διερευνήσει καταγγελίες καταναλωτών για υπέρμετρες χρεώσεις και αδιαφάνεια στα τιμολόγια και στις ρήτρες που αποτελούν άγνωστες έννοιες και δύσκολα υπολογίσιμες για τους καταναλωτές. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση-ακρόαση κλήθηκε η ΔΕΗ και σε αυτή συζητήθηκε και το θέμα της «απόσυρσης» της ρήτρας CO2, την οποία τελικά η επιχείρηση πήρε πίσω με αλλαγές τόσο για τους οικιακούς πελάτες όσο και για τους επαγγελματίες (Γ1, Γ22, Γ21).
Στην ΔΕΗ πάντως σημειώνουν ότι η έκπτωση του 30% που συνοδεύει την νέα ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα επηρεάσει τα τιμολόγια. ΄Όπως αναφέρουν με μέση τιμή χονδρεμπορικής τα 57,8 ευρώ/μεγαβατώρα και με την έκπτωση του 30%, η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη απ’ ότι θα ήταν με το CO2.
Τον προηγούμενο μήνα η τιμή στην χονδρεμπορική του ρεύματος ήταν πλησίον των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στις αρχές Ιουνίου το κόστος αυτό έχει αυξηθεί και ήταν άνω από 65 ευρώ/ΜW.
Στην αγορά της προμήθειας πάντως προεξοφλούν ότι το επόμενο δίμηνο η τιμή χονδρεμπορικής θα ξεπεράσει τα 80 ευρώ/ΜW, εξέλιξη που θα πιέσει πολύ τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα φέρει ανατιμήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται στην αγορά, τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις λόγω του αλαλούμ με τις ρήτρες βυθίστηκαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν αυστηροί περιορισμοί στην είσοδο νέων πελατών στα δίκτυα για να αποτραπούν οι ζημιές στους ιδιώτες προμηθευτές.
H ενεργειακή αγορά λόγω των τιμών των ρύπων έχει πάρει τον… ανήφορο κάτι που έχει επιφέρει αυξήσεις σε τιμολόγια όσων προμηθευτών έχουν ενσωματώσει στους λογαριασμούς ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής, ενώ και στη μέση και υψηλή τάση υπάρχουν αυξήσεις.
Καταλύτης βέβαια είναι το τι θα πράξει η ΔΕΗ καθώς κατέχει πάνω από το 60% της αγοράς και είχε ανακοινώσει στις αρχές του χρόνου ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πάγωνε την εφαρμογή της ρήτρας ρύπων που είχε μπει από τον Νοέμβριο του 2019 λόγω της εφαρμογής του target model και των μέτρων που είχαν ληφθεί τότε.
H ενεργειακή αγορά λόγω των τιμών των ρύπων έχει πάρει τον… ανήφορο κάτι που έχει επιφέρει αυξήσεις σε τιμολόγια όσων προμηθευτών έχουν ενσωματώσει στους λογαριασμούς ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής, ενώ και στη μέση και υψηλή τάση υπάρχουν αυξήσεις.
Καταλύτης βέβαια είναι το τι θα πράξει η ΔΕΗ καθώς κατέχει πάνω από το 60% της αγοράς και είχε ανακοινώσει στις αρχές του χρόνου ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πάγωνε την εφαρμογή της ρήτρας ρύπων που είχε μπει από τον Νοέμβριο του 2019 λόγω της εφαρμογής του target model και των μέτρων που είχαν ληφθεί τότε.
Η ΔΕΗ αναμένεται στη χαμηλή τάση να ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα CO2 και έτσι να επιφέρει «χαμηλές αυξήσεις της τάξης των 2-3 ευρώ στους καταναλωτές», όπως τονίζεται σχετικά από πηγές της επιχείρησης.
«Ωστόσο», αναφέρεται, «με την έλευση του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση λόγω και της εισόδου στο ενεργειακό μίγμα περισσότερης ενέργειας από τους κλάδους των ΑΠΕ και αποκλιμάκωσης των τιμών των ρύπων» κι έτσι πιθανόν η αύξηση των 2-3 ευρώ ανά λογαριασμό να φύγει και πάλι.
Πάντως, ήδη αυξήσεις έχουν περάσει λόγω ρήτρας ρύπων σε τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τους μεγάλους καταναλωτές της αγοράς.
Στο στόχαστρο της ΡΑΕ μπαίνει η εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος και οι αντίστοιχες ρήτρες αναπροσαρμογής που ενεργοποιούν η μία μετά την άλλη οι εταιρείες, μετακυλίοντας στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος των ρύπων (CO2) αλλά και την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, η πορεία της οποίας εκτροχιάστηκε από την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και τις μεγάλες αναταράξεις που προκάλεσε η αγορά εξισορρόπησης.
Υπολογίζεται ότι σε σχέση με τον περασμένο Μάιο που η Οριακή Τιμή Συστήματος (ενσωματώνει το κόστος χονδρεμπορικής στους εναλλακτικούς παρόχους) ήταν 34 ευρώ/MW, σήμερα έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Η πρόβλεψη μάλιστα που γίνεται από τα επιτελεία των εταιρειών είναι ότι θα φτάσει τα 100 ευρώ/MW σε ένα χρόνο από σήμερα, κυρίως λόγω του ασφυκτικού περιβάλλοντος του διοξειδίου του άνθρακα.
Η αύξηση του κόστους έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και έχει εκτινάξει αντίστοιχα και την κινητικότητα των πελατών.
Υπάρχουν αναλύσεις που «έτρεξαν» ιδιώτες προμηθευτές που δείχνουν ότι το 60% των καταναλωτών που άλλαξαν πάροχο το τελευταίο εξάμηνο, σκοπεύει να μεταπηδήσει άμεσα σε άλλο προμηθευτή ενέργειας. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 30% αυτού του πελατολογίου θέλει να επιστρέψει στη ΔΕΗ.
Εικόνα που όπως λένε στελέχη της αγοράς δεν είχαν συναντήσει ούτε την εποχή του σκανδάλου της Energa-Hellas Power.
Η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς προσέρχεται πρώτη στο κάλεσμα της ΡΑΕ, καθώς πρόσφατα αποφάσισε να ενσωματώσει στα τιμολόγια τη ρήτρα CO2 που διατηρούσε παγωμένη όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η ενεργοποίηση της ρήτρας οδηγεί σε αναπροσαρμογή τιμολογίων κατά 7% στα τιμολόγια ρεύματος προκειμένου η επιχείρηση να διαχειριστεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος των λιγνιτικών της μονάδων.
Η ΔΕΗ δέχεται ισχυρές πιέσεις από το ράλι των τιμών των ρύπων και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιμένει και στο σφράγισμα της Μεγαλόπολης 3.
Ο σχεδιασμός για το λουκέτο της μονάδας τέλη Μαρτίου του 2021, ανατράπηκε από τον ΑΔΜΗΕ για λόγους επάρκειας του συστήματος.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…