Θυρεοειδής και καλοκαίρι: 4 Συμβουλές για τη καλύτερη προστασία σας.

Οι διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου οργανισμού μπορεί να σχετίζονται με τις διάφορες εποχές. Τι ισχύει για τον θυρεοειδή και το καλοκαίρι; Που «συναντώνται» ο θυρεοειδής και το καλοκαίρι και τι σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ τους;

1.Επεμβάσεις θυρεοειδούς και καλοκαίρι

Όλες οι επεμβάσεις θυρεοειδούς, τόσο οι απλές θυρεοειδεκτομές όσο και οι πιο εκτεταμένες επεμβάσεις (όπως λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου για καρκίνο θυρεοειδούς) μπορεί να γίνουν με ασφάλεια και τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής της επέμβασης λόγω του καλοκαιριού, εφόσον υπάρχει ένδειξη για την επέμβαση και ο ασθενής επιθυμεί να προχωρήσει σε αυτήν. Και καθώς το καλοκαίρι συνδυάζεται με τα μπάνια στη θάλασσα, τονίζεται ότι ο ασθενής μπορεί να αρχίσει τα μπάνια στη θάλασσα μόλις 4 με 5  ημέρες μετά την επέμβαση. Στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης της τομής.

Εννοείται ότι θα πρέπει να λαμβάνονται τα συνήθη μέτρα προστασίας της τομής /περιοχής της επέμβασης από την ηλιακή ακτινοβολία. Συνιστάται η χρήση αντιηλιακής κρέμας και καπέλου (που -πέραν της τομής και του δέρματος της κεφαλής και του τραχήλου – προστατεύει και τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία).

2.Θυρεοειδής και θαλασσινά

Τα θαλασσινά (ψάρια, γαρίδες, οστρακοειδή κλπ.) είναι τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας και πλούσιας περιεκτικότητας σε ιώδιο. Είναι μία τροφή που καταναλίσκεται συχνά στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς αυτές συνδυάζονται με θάλασσα. Το ιώδιο είναι απαραίτητο στοιχείο για την λειτουργική δραστηριότητα του θυρεοειδούς καθώς χρειάζεται για τη βιοσύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Σε περιπτώσεις όμως υπερθυρεοειδισμού η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα του ασθενούς και να εκδηλωθούν κάποια συμπτώματα της νόσου (όπως ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, νευρικότητα κλπ.). Η συνήθης κατανάλωση θαλασσινών δεν δημιουργεί γενικά πρόβλημα στους ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό. Εντούτοις, στους ασθενείς αυτούς θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύ συχνή και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωση θαλασσινών.

Θυρεοειδής και καλοκαίρι: 4 Συμβουλές για τη καλύτερη προστασία σας.

3.Καλοκαίρι και διακυμάνσεις επιπέδων ορμονών θυρεοειδούς

Υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών παρουσιάζουν εποχιακές διακυμάνσεις. Έχει βρεθεί ότι συχνά τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH, Thyroid-Stimulating Hormone) στο αίμα αυξάνεται τους χειμερινούς μήνες και μειώνεται (επανερχόμενη ακόμη και στα φυσιολογικά επίπεδα) στη διάρκεια του καλοκαιριού. Για το λόγο αυτό δεν αρκεί μία μόνο μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών για να διαγνωστεί ο υποθυρεοειδισμός (κάτι που μπορεί να συμβεί αν η μέτρηση αυτή γίνει το χειμώνα), αλλά θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά τα επίπεδα των ορμονών αυτών στο αίμα (και το καλοκαίρι), καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα επίπεδα της TSH στο αίμα επανέρχονται τα φυσιολογικά επίπεδα τους θερινούς μήνες.

4.Καλοκαίρι και συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, που υπερβαίνει τις ανάγκες του οργανισμού. Ο υπερθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από κάποιες ιδιαίτερες κλινικές εκδηλώσεις, όπως ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, αίσθημα παλμών, ευερεθιστότητα, μυϊκό τρόμο, νευρικότητα, άγχος, διάρροιες, δυσανεξία στη ζέστη, διαταραχές της γονιμότητας κλπ. Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να καταστήσει κάποιες από τις κλινικές αυτές εκδηλώσεις λιγότερο ανεκτές για τον ασθενή με υπερθυρεοειδισμό. Για παράδειγμα η δυσανεξία στη ζέστη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη το καλοκαίρι.

Θυρεοειδής και καλοκαίρι: 4 Συμβουλές για τη καλύτερη προστασία σας.

Επιδίωξή μας είναι όχι μόνο η άρτια εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης, έτσι ώστε να λυθεί ριζικά και εξ αρχής (άπαξ και δια παντός, χωρίς να απαιτηθούν στο μέλλον και άλλες επεμβάσεις) το πρόβλημα του ασθενούς, με την παροχή της καλύτερης και πλέον ποιοτικής αντιμετώπισης της χειρουργικής πάθησης θυρεοειδούςπαραθυρεοειδών, αλλά και η διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας, έτσι ώστε η περιπέτεια της υγείας του να γίνει ανεκτή με τον καλύτερο και -ει δυνατόν – τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ, MD, PhD
Χειρουργός Θυρεοειδούς/ Ενδοκρινών Αδένων – Γενικός Χειρουργός