Θυρεοειδής Αδένας: Οι 8 πιο συχνοί προβληματισμοί των ασθενών

Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα πραγματοποιείται με τη θυρεοειδεκτομή, η οποία είναι μία επέμβαση που συχνά εγείρει πολλούς προβληματισμούς στους ασθενείς. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ανησυχίες και ερωτήματα πριν και μετά την επέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στους 8 πιο συχνούς ενδοιασμούς που έχουν οι ασθενείς σχετικά με αυτήν τη χειρουργική επέμβαση.

1. Θυρεοειδής Αδένας:  Ποια είναι η διάρκεια της νοσηλείας μετά από μια ολική θυρεοειδεκτομή;

Ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορεί να επιστρέψουν στο σπίτι τους το ίδιο βράδυ, άλλοι μπορεί να χρειαστεί να μείνουν μέχρι την επόμενη μέρα. Ο ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης, όπου γίνονται οι απαραίτητοι προεγχειρητικοί έλεγχοι για τη διασφάλισή του, και στη συνέχεια γίνεται η θυρεοειδεκτομή από τον εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδής. Την επόμενη μέρα (είτε ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο, είτε επιστρέφει από το σπίτι του), διεξάγεται έλεγχος των επιπέδων ασβεστίου και παραθορμόνης για να επιβεβαιωθεί η σωστή λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων.

2. Θυρεοειδής Αδένας:  Πότε μπορεί ο ασθενής να αρχίσει να τρώει μετά το χειρουργείο;

Συνήθως, η σίτιση ξεκινά 3 έως 4 ώρες μετά την επέμβαση. Δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί στη διατροφή, αλλά πολλοί ασθενείς επιλέγουν να καταναλώσουν μαλακότερα φαγητά τις πρώτες 1-2 ημέρες, λόγω μιας ελαφριάς δυσκολίας στην κατάποση στερεών τροφών, παρόμοιας με αυτή που παρουσιάζεται σε μια αμυγδαλίτιδα.

3. Θυρεοειδής Αδένας:  Πώς επηρεάζεται η φωνή των ασθενών μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Αφού ξυπνήσουν οι ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορούν να μιλήσουν κανονικά.

4. Θυρεοειδής Αδένας:  Είναι απαραίτητη η μετάγγιση αίματος μετά την ολική θυρεοειδεκτομή;

Δεν είναι απαραίτητη η μετάγγιση αίματος σε αυτού του είδους την επέμβαση.

Θυρεοειδής Αδένας: Οι 8 πιο συχνοί προβληματισμοί των ασθενών

5. Θυρεοειδής Αδένας:  Πόσο έντονος είναι ο πόνος μετά την επέμβαση;

Συνήθως, οι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν σημαντικό πόνο, αλλά μπορεί να νιώθουν μια ήπια δυσκολία στην κατάποση, παρόμοια με αυτή που νιώθουν όταν έχουν αμυγδαλίτιδα, για 1-2 ημέρες.

6. Θυρεοειδής Αδένας:  Πώς θα είναι η εμφάνιση της ουλής μετά την επέμβαση; Θα είναι ορατή;

Η ραφή του δέρματος γίνεται με μια τεχνική που έχει ως στόχο την ελάχιστη ορατότητα της ουλής και συνήθως προσφέρει εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις ασθενών με συγκεκριμένη ποιότητα δέρματος που παράγει υπερτροφικές ουλές ανεξάρτητα από τον τύπο της ραφής. Λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, αρχίζει και η εφαρμογή επουλωτικών αλοιφών, οι οποίες επιδρούν ευεργετικά στην εμφάνιση της ουλής.

7. Θυρεοειδής Αδένας:  Πότε μπορούν οι ασθενείς να επιστρέψουν στον εργασιακό τους χώρο;

Το θέμα της επιστροφής στην εργασία εξαρτάται από την προτίμηση του κάθε ασθενούς, αλλά μπορούν να επιστρέψουν άμεσα, ακόμη και την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση.

8. Θυρεοειδής Αδένας:  Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση της θυρεοειδεκτομής και την πραγματοποίηση ιστολογικής εξέτασης, ο ασθενής πρέπει να πάει σε εξειδικευμένη ομάδα ενδοκρινολόγων για συνέχιση της θεραπείας, με βάση τα αποτελέσματα που έδειξε η βιοψία.

Εμμανουήλ A. Τσίγκος

Χειρουργός Θυρεοειδούς Αδένα