Θρίλερ με την γραβιέρα Νάξου: Δείτε τι έχει συμβεί με το αγαπημένο τυρί

Σούπερ μάρκετ: Αγωνία για την φημισμένη γραβιέρα Νάξου. Τι συμβαίνει και έχει εξαφανιστεί από τα ράφια Σούπερ μάρκετ. Πώς η ακρίβεια έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί στη Νάξο, καθώς λόγω της ακρίβειας μειώνεται επικίνδυνα η παραγωγή της τοπικής, φημισμένης γραβιέρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Καπούνη, η μείωση της παραγωγής αγγίζει το 28%-30% κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις“, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, λόγω της αύξησης των τιμών σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αναλώσιμα, ρεύμα και πετρέλαιο.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Καπούνης, τα μεγάλα αυτά κόστη προκαλούν κακή σίτιση των ζώων με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερο γάλα, έως και 8 τόνους ημερησίως.

Άλλοι παραγωγοί, λόγω αυτής της μείωσης στην παραγωγή γάλακτος, αναγκάζονται να σφάξουν τα ζώα τους για να τα πουλήσουν ως κρέας, χωρίς όμως να αφήσουν πίσω ζώα για αναπαραγωγή.

“Δεν βγαίνει ο κτηνοτρόφος. Πρέπει η πολιτεία να σταθεί στον παραγωγό” τόνισε ο κ. Καπούνης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης: «έχει μειωθεί η παραγωγή γιατί έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι τώρα οι παραγωγοί μας έχουν σφάξει περίπου 300 αγελάδες και δεν έχουν κρατήσει ζώα για ανανέωση.

Αυτό που γίνεται από τον Σεπτέμβριο και μετά που αυξάνονται οι ζωοτροφές δεν έχει ξαναγίνει. Τέτοια εποχή πέρσι είχαμε 54 τόνους γάλα και τώρα μιλάμε για 43 τόνους.

Στο αγελαδινό γάλα που αποτελεί και το 80% της γραβιέρας Νάξου ήμαστε κάτω 5 τόνους, στο πρόβειο κρατάμε λίγο και στο κατσικίσιο έχουμε επίσης μείωση».

Και προσθέτει: «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ΠΟΠ προϊόν γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε γάλα από αλλού με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή της γραβιέρας.

Η συνέπεια δεν είναι μόνο η μείωση. Αυτό που είναι το σημαντικό είναι ότι αν βγει το προϊόν μας από το ράφι κάποια άλλα τυριά παίρνουν το μερίδιο αγορά. Όπως τα ξένα, π.χ. η γκούντα που είναι φθηνό τυρί».

Τέλος όσον αφορά τον ρόλο της πολιτεία ο κ. Καπούνης ανέφερε στο Newsbomb.gr: «πήγαν και έδωσαν από την πολιτεία τα 45 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της γεωργίας βάση τζίρου.

Εδώ στο νησί πήγα και πήραν όλα τα χρήματα αυτοί που είχαν τουριστικά καταλύματα με ζωικό κεφάλαιο και πήραν ψίχουλα οι πραγματικοί παραγωγοί».

Σούπερ μάρκετ: Η γραβιέρα Νάξου

Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους.

Επίσης, με την πάροδο των ετών αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου και, το 1955, κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν, άρχισαν να συγκεντρώνουν το γάλα τους, η δε Ε.Α.Σ. τούς παρείχε την τεχνογνωσία.

Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα Γραβιέρα Νάξου, το ένα από τα δύο πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού μας.

Επειδή το συγκεκριμένο προϊόν κέρδισε το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή μεγάλωνε, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποφάσισε (1996) να προχωρήσει στην Πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Στο μεταξύ, η Ε.Α.Σ. Νάξου, καταβάλλοντας τεράστια ποσά, προχώρησε στην ανέγερση μιας σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος. Δεν έμεινε ωστόσο εκεί.

Ασχολήθηκε ενεργά και με το άλλο σπουδαίο προϊόν της Νάξου, την ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ, δημιουργώντας (με ίδια κεφάλαια) ένα σύγχρονο Πιστοποιημένο Συσκευαστήριο, ενώ προ μερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Σούπερ μάρκετ: Ντόμινο ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Νέο επίπεδο ρεκόρ για τον πληθωρισμό, που ξεπέρασε το 10% τον Απρίλιο. Οι τιμές σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης προκαλούν ίλιγγο – πολύ υψηλές και οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα. Φρένο στην ξέφρενη πορεία και συγκράτηση του πληθωρισμού αναμένεται να βάλει το νέο πακέτο παρεμβάσεων στην ενέργεια.

Στα άκρως απαραίτητα περιορίζονται οι καταναλωτές για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Τον Απρίλιο η συνεχιζόμενη άνοδος σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα οδήγησαν σε νέα υψηλά τον πληθωρισμό ο οποίος εκτινάχθηκε στο 10,2% από 8,9% το Μάρτιο.

Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν:

* φυσικό αέριο: 122%

* ηλεκτρισμός: 88%

* πετρέλαιο θέρμανσης: 65%

* καύσιμα – λιπαντικά: 29%

Διψήφια ποσοστά ανόδου και στα τρόφιμα:

* έλαια-λίπη τα οποία αυξήθηκαν κατά 22%. Ακολουθούν

* κρέατα 14,1%,

* λαχανικά 13,8%,

* γαλακτοκομικά – αυγά 11,7% και

* ψωμί-δημητριακά 10%.

«Eμάς μας ενδιαφέρει, και την Ευρώπη, είναι ο αυτοτροφοδοτούμενος πληθωρισμός», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που επί 9 ολόκληρους μήνες αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας, η χώρα μας καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια.

Οι πολίτες συνειδητοποιούν με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι η πολιτική της κυβέρνησης ισοδυναμεί με οικονομική και κοινωνική καταστροφή», αναφέρουν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης, του ΣΥΡΙΖΑ.

H καλή εγχώρια και η σωστή λειτουργία εφοδιαστικής αλυσίδας συμβάλλουν στην επισιτιστική επάρκεια τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς: «αναθεωρούμε, επικαιροποιούμε, στηρίζουμε και αυξάνουμε τα ποσά για την ανακούφιση των παραγωγών. Εγγυόμαστε την επισιτιστική επάρκεια. Έχουν γίνει οι απαραίτητες εισαγωγές σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο, ενώ βάρος θα δοθεί και στον κτηνοτροφικό κλάδο».