Θρίλερ στην Θεσσαλονίκη – Ο περίεργος ήχος από το Σέιχ Σου που προκαλεί τρόμο στην πόλη

Θεσσαλονίκη: Από την περιοχή του δάσους του Σέιχ Σου φαίνεται πως ξεκινά τη διαδρομή του ο περίεργος ήχος που έχει αναστατώσει τα τελευταία βράδια τους κατοίκους στην Πολίχνη.

Το μυστήριο με τον περίεργο κι εκκωφαντικό ήχο που ακούγεται τη νύχτα στα Μετέωρα Πολίχνης του δήμου Παύλου-Μελά στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να αναζητά λύση καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί από πού προέρχεται, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Ο δήμος αρχικά απευθύνθηκε στην υπηρεσία ύδρευσης και σύμφωνα με το MEGA κλιμάκιο της ΕΥΑΘ που μετέβη στο σημείο άκουσε τον ήχο αλλά διαπίστωσε πως δεν οφείλεται στο δίκτυο νερού ή στη λειτουργία του υδραγωγείου. Ωστόσο, η εστία του ήχου δεν ήταν εύκολο να προσδιοριστεί και από τον έλεγχό τους προκύπτει ότι έρχεται από την απέναντι πλευρά της περιοχής, δηλαδή το δάσος του Σέιχ Σου.

Σχολιάζοντας το θέμα ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τα αίτια είναι ανθρωπογενή, ωστόσο ο δήμος έχει απευθυνθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ζητά βοήθεια από τα αρμόδια τμήματα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, πριν από ένα μήνα περίπου, από τα μεσάνυχτα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτοικοι αντιλήφθηκαν έναν ενοχλητικό ήχο που ακούγεται εντονότερα στη συμβολή των οδών Κηφισίας με Ακροπόλεως.

«Ακόμη παραμένει άγνωστη η προέλευση του ήχου και σίγουρα τρομάζει τους κατοίκους τι μπορεί να συμβεί. Η έρευνα συνεχίζεται και ελπίζουμε να εντοπίσουμε την εστία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών «Μετέωρα», Νίκος Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων στο ThessToday.gr, πριν από ένα μήνα περίπου, από τα μεσάνυχτα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτοικοι αντιλήφθηκαν έναν ενοχλητικό ήχο που ακούγεται εντονότερα στη συμβολή των οδών Κηφισίας με Ακροπόλεως.

«Στη διασταύρωση των οδών Κηφισίας με Ακροπόλεως ακούγεται πιο έντονα, σαν να βρίσκεται εκεί το επίκεντρο. Όταν είμαστε στο σημείο όπου ακούγεται έντονα, νιώθουμε σαν κάποιος να χτυπάει. Όλοι φοβόμαστε γιατί δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται. Υπάρχουν άτομα που ξυπνούν από τον ήχο 2 και 3 η ώρα τα ξημερώματα. Εγώ για παράδειγμα, χθες στις 5:30 τα ξημερώματα, ήμουν ξύπνιος και τον άκουγα», περιγράφει ο πρώτος κάτοικος που αντιλήφθηκε τον ήχο, Βαγγέλης Κοκαχείλης.

Παράλληλα, η κα Αναστασία Λαμπαδά, κάτοικος των Μετεώρων, εξήγησε ότι όσοι μένουν στο ισόγειο ακούν τον ήχο και μέσα στο σπίτι τους. «Αρκετές οικογένειες δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ. Πλέον, έχει γίνει πιο έντονος και πιο ενοχλητικός. Όταν φτάνουμε στο επίκεντρο, νιώθουμε το ντουκ…ντουκ…ντουκ…», περιέγραψε, τονίζοντας ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί.

Θεσσαλονίκη: Οι 6 περιοχές που μπορεί να δώσουνε μεγάλο σεισμό

Η ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας το 2021 έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες με αποκορύφωμα τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εντείνουν την παρατήρηση του φαινομένου σε όλη την επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να «χτυπηθούν» από τον Εγκέλαδο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Έθνος ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μπορεί καμία περιοχή – πέραν του Αρκαλοχωρίου – να μην βρίσκεται αυτό το διάστημα σε αυξημένη δραστηριότητα, ωστόσο στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχουν τεθεί:

  • Ιόνιο
  • Κορινθιακός κόλπος
  • Θήβα
  • Κρήτη
  • Δωδεκάνησα και
  • Βόρειο Αιγαίο.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν επί της ουσία κανένα ενδεχόμενο. Ενώ αφήνουν εμμέσως να εννοηθεί πως, βάσει στατιστικής, δεν αναμένεται ένας νέος ισχυρός τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζουν πως ο σεισμός δεν ακολουθεί την λογική.

Όπως υπογραμμίζει ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε μια περιοχή υπάρχει έξαρση, η οποία όμως ποτέ δεν οδηγεί σε ισχυρό σεισμό. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ένας ισχυρός σεισμός χτυπά μια περιοχή, η οποία δεν βρισκόταν σε έξαρση».

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για μία «ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά, επισημαίνοντας πως στους 10 μήνες του 2021 έχουν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις:

  • 6,3 και 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα τον Μάρτιο,
  • 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου και
  • 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Σητείας στις 12 Οκτωβρίου.

Αν και κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο – το 1995 οπότε είχαν συμβεί σεισμοί σε Αρναία Χαλκιδικής, Κοζάνη-Γρεβενά και Αίγιο – εντούτοις πρόκειται για φαινόμενο που μελετάται από τους σεισμολόγους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελλάδα, Θανάση Γκανά, άλλωστε, κάθε χρόνο σημειώνεται ένας σεισμός κοντά ή περισσότερο από 6 Ρίχτερ και φέτος έχουμε τέσσερις.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει (σ.σ. βάσει στατιστικής) το φαινόμενο» να συμβεί και πέμπτος σεισμός κοντά ή πάνω από αυτό το μέγεθος, σχολιάζει σχετικά.

Για την μέτρηση μιας σεισμικής δόνησης χρησιμοποιούνται κυρίως δύο κλίμακες:

Κλίμακα Ρίχτερ (Richter)

Στην κλίμακα αυτή μετράται το μέγεθος ενός σεισμού στην εστία του. Ουσιαστικά στην κλίμακα μετράται η ενέργεια που εκλύεται στον εστιακό χώρο με τη σεισμική θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων.

Παρότι η κλίμακα δεν έχει ανώτατο όριο, σεισμοί μεγαλύτεροι από 9,5 Ρίχτερ δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη και, πρακτικώς, είναι εντελώς απίθανο να συμβούν ποτέ.

Επίσης, στην κλίμακα μετρώνται και αρνητικές τιμές, καθώς όταν ορίστηκε δεν ήταν δυνατόν με τα όργανα της τότε εποχής να καταγραφούν μικρότερα μεγέθη σεισμών. Η κλίμακα είναι λογαριθμική και χρησιμοποιείται για σεισμούς χαμηλότερους από 5[ασαφές].
Κλίμακα Μερκάλι (Mercalli)
Στην κλίμακα αυτή μετράται η ένταση ενός σεισμού σε μία περιοχή στην επιφάνεια του φλοιού της Γης. Η κλίμακα είναι εμπειρική και προσπαθεί να εκτιμήσει την ένταση του σεισμού σύμφωνα με τις επιπτώσεις του σε κτίρια, υποδομές κλπ.

Είναι δωδεκαβάθμια (1 – 12) και προσμετρά κυρίως τις καταστροφές που προκαλούνται σε ανθρώπινες κατασκευές. Αυτό σημαίνει ότι ένας σεισμός που πλήττει ακατοίκητη περιοχή, δεν είναι δυνατό να αξιολογηθεί επαρκώς με αυτή την κλίμακα.

Άλλες κλίμακες

Επίσης υπάρχουν άλλες κλίμακες που χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους. Η κλίμακα επιφανειακού μεγέθους Μs, η κλίμακα χωρικού μεγέθους mb, η κλίμακα μεγέθους διάρκειας ΜΤ, και η κλίμακα μεγέθους σεισμικής ροπής ΜW.[16]

Η κλίμακα επιφανειακού μεγέθους μετράει το μέγεθος που λαμβάνεται από τη μέτρηση των κυμάτων επιφανείας. Να σημειώσουμε ότι το Ms είναι μεγαλύτερο από το ML.

Για παράδειγμα, αν το μέγεθος ενός σεισμού μετρήθηκε σαν 5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ (ML), μπορεί να μετρηθεί και ως 5,5 Ms. Το Ms είναι αξιόπιστο για επιφανειακούς (< 50 χλμ. βάθος) σεισμούς και για μεγάλες αποστάσεις από το επίκεντρο. Χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και προτάθηκε από τον Παπαζάχο. Η ενέργεια που εκλύεται δίνεται σε erg από τον τύπο: logE=12,24+ 1,40Ms.

Η κλίμακα χωρικού μεγέθους είναι μια επέκταση της κλίμακας Richter και έτσι εκμεταλλευόμαστε καλύτερα το δίκτυο των σεισμογράφων. Είναι το μέγεθος που λαμβάνεται από τη μέτρηση των πρωτευόντων P κυμάτων (Compressional Body Wave Magnitude).

Είναι αξιόπιστο μέγεθος σεισμών με μεγαλύτερα εστιακά βάθη και για μεγάλες αποστάσεις από το επίκεντρο.

Η κλίμακα μεγέθους σεισμικής ροπής χρησιμοποιείται για σεισμούς άνω από 5. Όλα τα προηγούμενα μεγέθη βγαίνουν από τύπους που περιέχουν ένα συγκεκριμένο πλάτος ταλάντωσης ενός σεισμικού κύματος σε κάποια χρονική στιγμή.

Το Mw, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση μεγάλων σεισμών, υπολογίζεται από ένα πολύπλοκο τύπο και είναι πολύ αξιόπιστο. Ανακοινώσεις για μεγάλους σεισμούς (>5) χρησιμοποιούν αυτήν την κλίμακα.