Θρίλερ με το άνοιγμα των σχολείων: Επανέρχεται η τηλεκπαίδευση

Σχολεία: Θρίλερ με το άνοιγμα των σχολείων καθώς οι ειδικοί ζητούν να μην ανοίξουν άμεσα υπό το φόβο της γρίπης.

Πλησιάζει η ώρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς για το 2023, με ανησυχία να επικρατεί για το πώς θα αντιμετωπιστεί η γρίπη.

Οι μικροί μας φίλοι, θα επιστρέψουν από Δευτέρα στα θρανία, τι θα πρέπει, όμως, να κάνουν, για να αποφύγουν να «κολλήσουν» γρίπη:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας συνιστάται:

  • Η Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
  • Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει.

Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.

Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Μυαλγίες
  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλο
  • Ρίγος
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Διάρροια και εμέτους

Σχολεία: Να μην ανοίξουν ζητούν οι ειδικοί

Πρόταση «βόμβα» κατέθεσε ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας για την έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και τα πολλά περιστατικά γρίπης που υπάρχουν στην κοινότητα.

«Ελπίζω τα δύσκολα να είναι πίσω μας και έτσι φαίνεται, είμαι αισιόδοξος» τόνισε ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

«Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος με χαμηλή όμως νοσηρότητα», συμπλήρωσε.

Ωστόσο αναφερόμενος στην έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης, μαζί με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ Παίδων, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι ανησυχεί για τα παιδιά και εκτίμησε ότι η Επιτροπή των Ειδικών θα έπρεπε ίσως να σκεφτεί και να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών, ώστε να μην ανοίξουν την Δευτέρα τα σχολεία.

Αυτό -κατά τη γνώμη του διακεκριμένου γιατρού- θα επιτείνει το πρόβλημα και θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών και δη των παιδιών για νοσηλείες σε ΜΕΘ, κάτι που πέρασε η Βρετανία τους περασμένους μήνες.

Για την Κίνα, ο Νίκος Καπραβέλος, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η παραλλαγή αυτή είναι η Όμικρον και δεν τον ανησυχεί, ενώ τόνισε πως τα μέτρα που παίρνει η Ευρώπη είναι προληπτικά, αλλά χρειάζεται επιτήρηση και συνεργασία με τον ΠΟΥ για να μην αποτελέσει εκκολαπτήριο νέων στελεχών.

Ο κ. Καπραβέλος επανέλαβε αρκετές φορές πως οι αρμόδιοι της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουγείου Υγείας, θα πρέπει να αποφασίσουν την συνέχιση των σχολικών διακοπών και την μετάθεση του χρόνου επαναλειτουργίας των σχολείων και της διεξαγωγής των μαθημάτων τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Σχολεία: «Ξενέρωμα» για χιλιάδες μαθητές – Αυτή η αργία καταργήθηκε και έχουν μάθημα κανονικά

Το φυσάνε και δεν… κρυώνει χιλιάδες μαθητές στη χώρα μας καθώς μια αργία τους διαγράφηκε και αντικαταστάθηκε από μάθημα!

Για τους μαθητές η αργία των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) έχει καταργηθεί και πλέον πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες και στη συνέχεια μαθήματα.

Η περυσινή εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή για την εορτή και τις εκδηλώσεις όριζε πως οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν διάρκεια έως δύο διδακτικές ώρες.

«Mε απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον Covid-19 που προβλέπονται για τους ιερούς ναούς, δύναται αντιπροσωπεία μαθητών/τριών να παραστεί στον εκκλησιασμό του ιερού ναού της περιοχής που εδρεύει το σχολείο», ανέφερε η εγκύκλιος.

«Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας», ανέφερε επίσης. Δηλαδή, μετά τις δύο ώρες των εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται κανονικά τα μαθήματα.

Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί καινούρια εγκύκλιος και πάμε με τα περυσινά δεδομένα.

Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει νέα απόφαση.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του 2020:

Ειδικότερα στην τροποποιητική διάταξη του άρθρου 56 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» αναφέρεται:

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας.

Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας , εκπαιδευτικών και μαθητών.

Σχολεία: Πόση άδεια επίδοσης δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς

Αλλαγές προβλέπονται στις άδειες για την παρακολούθηση γονικής επίδοσης.

Yπενθυμίζουμε τι προβλέπεται για χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.

Αναλυτικά, Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 1483/1984, άρθρο 9):

η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος

η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών

οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα
εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής

ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες

εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις βάσει νόμου, ΣΣΕ ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές
στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο με βάση το νόμο είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών

η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια »