Θρίλερ με παγκόσμια πείνα: Το «μυστικό» που μας κρύβουν

Πείνα: Στον ορίζοντα νέα επισιτιστική κρίση. Οι καιρικές συνθήκες φέρνουν ελλείψεις και στη ζάχαρη.
Oι βροχοπτώσεις στις κυριότερες ζαχαροπαραγωγικές περιοχές της χώρας παραμένουν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το κανονικό. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα ζαχαροκάλαμα σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αγροτικές περιοχές της Ινδίας χρειάζονται επειγόντως βροχοπτώσεις αλλιώς ο πληθωρισμός των τροφίμων πρόκειται σύντομα να επιδεινωθεί.

Η αναπλήρωση των υδάτινων πόρων είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή της Μαχαράστρα, σύμφωνα με συνέντευξη του διευθυντή της Maharashtra State Co-operative Sugar Factories Federation Ltd., Σαντζέι Κατάλ, στο Bloomberg.

Η περιοχή αυτή της Ινδίας αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγό ζάχαρης, αποτελώντας το 37% της εγχώριας παραγωγής.

Η μείωση της σοδειάς θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι σε νέα λήψη μέτρων και επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές προς προστασία της εγχώριας αγοράς ενόψει των επερχόμενο εκλογών του 2024, όπως ακριβώς έκανε και με το ρύζι.

Ο Κατάλ τόνισε πως δεν μπορεί να προβεί, ακόμα, σε εκτίμηση όσον αφορά την παραγωγή της ζάχαρης, αφού υπάρχει ένας και πλέον μήνας μέχρι το τέλος της εποχής των μουσώνων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Τροφίμων της χώρας, οι αρχές θα αποφασίσουν για τις εισαγωγές και εξαγωγές ζάχαρης όταν έχουν στα χέρια τους επικαιροποιημένα δεδομένα.

H Ινδία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέα ζάχαρης μετά από την Βραζιλία.

Οποιαδήποτε έλλειψη του αγαθού ή απαγόρευση στις εξαγωγές θα αυξήσει τα futures της ζάχαρης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπως και τις τιμές σε εύρος προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η Ινδία, πέρυσι, είχε επιτρέψει την εξαγωγή μόλις 6,1 εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης, σημαντική μείωση από τον μέσο ετήσιο όρο των 11 εκατομμυρίων, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τον όμιλο Indian Sugar Mills Association, η συνολική παραγωγή ζάχαρης στη χώρα θα κυμανθεί στους 31,7 εκατ. τόνους, ενώ η εγχώρια ζήτηση θα κυμανθεί στους 27,5 εκατομμύρια τόνους, με πλεόνασμα 4,2 εκατομμυρίων τόνων.

Αν και το 94% των περιοχών με ζαχαροκάλαμα της Ινδίας βασίζονται στην άρδευση, η εποχή των μουσώνων είναι καίριας σημασίας για την αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων και των ποταμών και λιμνών.

Οι βροχοπτώσεις σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές, αυτή της Καρνατάκα, έχουν μειωθεί κατά 27% φέτος σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο.

Τα αποθέματα της χώρας βρίσκονται, επίσης, 21% υπό του περσινού ορίου, ενώ όπως ανέφεραν οι αρχές, η σοδειά στην Καρνατάκα αναμένεται να μειωθεί κατά 20% φέτος λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πείνα: Δραματικές εξελίξεις

Νέα απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε ρύζι. Μετά την Ινδία, «φρένο» και από Ταϊλάνδη
Εκμεταλλευόμενο την κατάσταση, το Βιετνάμ εξήγαγε 21% περισσότερο ρύζι τους πρώτους έξι μήνες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

H προσφορά ρυζιού αντιμετωπίζει νέα απειλή καθώς η Ταϊλάνδη προτρέπει σε περιορισμό της καλλιέργειας.

Η Ταϊλάνδη προέτρεψε τους αγρότες να μειώσουν τις καλλιέργειες ρυζιού για να εξοικονομήσουν νερό μετά τις φτωχές βροχοπτώσεις στην περιοχή, μια κίνηση που πυροδοτεί νέα απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ινδίας – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο – να απαγορεύσει κάποιες εξαγωγές του σιτηρού, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων στην εγχώρια αγορά και να διασφαλίσει την επάρκεια στη διαθεσιμότητα.

Οι αγρότες στην κεντρική περιοχή-«κλειδί» για την παραγωγή ρυζιού, έχουν ήδη καλλιεργήσει, ωστόσο η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετάβαση σε άλλες καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό, σύμφωνα με δήλωση του Surasri Kidtimonton, γενικού γραμματέα του Γραφείου Εθνικών Υδατικών Πόρων.

Η Ταϊλάνδη, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προετοιμάζεται για πιθανή ξηρασία το επόμενο έτος με την έναρξη του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Οι βροχοπτώσεις που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην κεντρική περιοχή είναι περίπου 40% κάτω από τα κανονικά επίπεδα και η κίνηση της κυβέρνησης στοχεύει στην εξοικονόμηση νερού, πορκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στην οικιακή κατανάλωση, σύμφωνα με τον Surasri.

Πείνα: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές

Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον περασμένο μήνα, αφού η Ινδία απαγόρευσε ορισμένες εξαγωγές.

Το ρύζι είναι απαραίτητο για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων και η περαιτέρω αύξηση των τιμών θα επιβαρύνει εκ νέου την τσέπη των καταναλωτών.

Η κεντρική περιοχή της Ταϊλάνδης να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 14% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας ρυζιού το 2023 και προβλέπεται να αποτελεί περίπου το 19% της κύριας συγκομιδής ορυζάλευρου το 2023/24, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

Τα επίπεδα νερού στους μεγάλους ταμιευτήρες της περιοχής βρίσκονται περίπου στο 51% της χωρητικότητας, δήλωσε ο Surasri.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε προηγουμένως ότι το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασυνήθιστα χαμηλές βροχοπτώσεις και συμβούλεψε τους αγρότες να καλλιεργήσουν μία φορά φέτος αντί για τις συνήθεις δύο.

Πείνα: Κερδισμένο το Βιετνάμ

Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανή έλλειψη από την Ταϊλάνδη θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες αποστολές από το Βιετνάμ, οι οποίες είναι πιθανό να υπερβούν το στόχο τους για το έτος.

Το Βιετνάμ εξήγαγε 21% περισσότερο ρύζι τους πρώτους έξι μήνες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με τις αποστολές να αυξάνονται προς τις Φιλιππίνες, την Κίνα και την Ινδονησία, σύμφωνα με το Τμήμα Τελωνείων.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, το Βιετνάμ θα αυξήσει την παραγωγή ρυζιού φέτος για να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών.

Το Βιετνάμ θα αυξήσει την παραγωγή ρυζιού φέτος για να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών. Η παραγωγή ακαθάριστου ορυζάλευρου της χώρας αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερους από 43 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος, από 42,7 εκατομμύρια τόνους πέρυσι.

Η Ινδία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 40% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αποτελούν το 15% και περίπου το 14%, αντίστοιχα, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Πείνα: Το ‘πε και το ‘κανε ο Πούτιν – Έρχονται δύσκολες μέρες για όλους

Παγκόσμιες συνέπειες προβλέπεται να έχει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επί έναν χρόνο διασφάλιζε τη μεταφορά βασικών τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία -το λεγόμενο σιτοβολώνα του πλανήτη- προς τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τώρα, είναι αβέβαιο κατά πόσο η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές στον ίδιο βαθμό.

Τα ουκρανικά σιτηρά, όμως, εκτιμάται πως τρέφουν 400 εκατ. άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Εξ ου και η κατάρρευση της συμφωνίας προκαλεί ανησυχίες για αύξηση της πείνας σε πολλές χώρες ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ενδέχεται να ανέβει περαιτέρω το κόστος ορισμένων διατροφικών προϊόντων.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που τίθεται είναι το υψηλό κόστος ασφάλισης των πλοίων που μεταφέρουν τα σιτηρά.

Τα πλοία που θέλουν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα ήδη ασφαλίζονται έναντι χιλιάδων δολαρίων.

Τώρα, εφόσον δεν υπάρχει η έγκριση από τη ρωσική πλευρά, οι ναυτιλιακές εταιρείες ενδέχεται να διστάζουν ακόμη περισσότερο να στείλουν τα πλοία στους στην εμπόλεμη ζώνη.

Από την άλλη πλευρά, η χερσαία μεταφορά δεν φαίνεται να αποτελεί κατάλληλη εναλλακτική. Ειδικότερα, από το ξέσπασμα του πολέμου, η Ουκρανία εξάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών μέσω των γειτονικών χωρών στα δυτικά.

Ωστόσο, τα μέσα που μεταφέρουν τα προϊόντα είναι τόσο λίγα, ώστε είναι αδύνατο να υλοποιούνται όλες οι εξαγωγές χερσαίως.

Μάλιστα, ορισμένοι αγρότες σε χώρες της ανατολικής Ε.Ε. αρνούνται να παραλάβουν τα ουκρανικά σιτηρά, υποστηρίζοντας ότι υποσκελίζουν την τοπική παραγωγή και «κλέβουν» μεγάλο μερίδιο στις άλλες αγορές στις οποίες εξάγονται.

Εξ ου και τον περασμένο μήνα, η Ε.Ε. επέβαλε περιορισμούς στο εμπόριο, ώστε τα σιτηρά να μεταφέρονται μέσω της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, χωρίς να πωλούνται σε αυτές τις χώρες.