Θρίλερ με κορυφαία ελληνική επιχείρηση: Απολύσεις και δραματικές εξελίξεις

Ελληνικές επιχειρήσεις: Η πορεία της εταιρείας το 2021. Πώς κατάφερε από την κορυφή να δίνει μάχη… επιβίωσης.  Το ομολογιακό δάνειο ύψους 2,77 εκατ. ευρώ και οι απολύσεις προσωπικού. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Διάγουμε ημέρες Διεθνούς Έκθεσης και τα καταστήματα της αλυσίδας Τερκενλής στη Θεσσαλονίκη σφύζουν από πελάτες, κυρίως επισκέπτες της πόλης, που αναζητούν τη γευστική εμπειρία η οποία έχει συνδεθεί όσο λίγες με τη συμπρωτεύουσα.

Μία εικόνα «μαγική» για τα καταστήματα της αλυσίδας που επιχειρούν να ανακάμψουν έπειτα από το σημαντικό πλήγμα που επέφερε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην αγορά.

Οι πωλήσεις της εταιρείας, της οποίας ηγείται ο κ. Παύλος Τερκενλής, υποχώρησαν το 2020 κατά 42% σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που μόλις δημοσίευσε η εταιρεία. Διαμορφώθηκαν στα 10,94 εκατ. ευρώ από 18,83 εκατ. ευρώ το 2019.

Μάλιστα η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα ζαχαροπλαστικής και καφέ, διάσημη για τα τσουρέκια της, πέρασε σε ζημιογόνα τροχιά. Συγκεκριμένα είχε καθαρές ζημίες 525.305 ευρώ έναντι καθαρών κερδών 284.107 ένα χρόνο πριν. Τα EBITDA διατήρησαν το θετικό πρόσημο αλλά μειώθηκαν κατά 91,47% και «προσγειώθηκαν» στα 102.194 ευρώ.

Ελληνικές επιχειρήσεις: Η πορεία φέτος

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρήση, παρά το γεγονός ότι αναμένει πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών της, ωστόσο η διοίκηση διατυπώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της λέγοντας ότι σε βάθος χρόνου θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης των πωλήσεων της.

Σύμφωνα με την Τερκενλής, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, οι προοπτικές του κλάδου είναι ευοίωνες ενώ τα προϊόντα αλλά και οι υπηρεσίες της εταιρείας έχουν εξαντλήσει τα όρια ελαστικότητας, οπότε το αναμενόμενο είναι αύξηση του τζίρου μεσοπρόθεσμα.

Ελληνικές επιχειρήσεις: Ομολογιακό με την εγγύηση του Δημοσίου και απολύσεις

Η εταιρεία, όπως προκύπτει απ’ τις οικονομικές καταστάσεις, προέβη μέσα στην πανδημία σε προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού της κόστους και παράλληλα έκανε χρήση των κρατικών μέτρων στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται αφενός να έχει μειώσει το προσωπικό της απ’ τα 349 άτομα στο τέλος του 2019 σε 293 στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Κάτι που τη βοήθησε να περιορίσει τις επιβαρύνσεις που είχε από το απασχολούμενο προσωπικό στα 3,91 εκατ. ευρώ από 6,09 εκατ. ευρώ.

Αφετέρου κατάφερε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο ύψους 2,77 εκατ. ευρώ, το οποίο υποστηρίζεται από το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19», και καλύπτεται με την εγγύηση του «Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης-ΕΤΕΑΝ» (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα). Γι αυτό εξάλλου και το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας στο τέλος του 2020 είχε φθάσει τα 4,91 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως το καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 351.455,35 ευρώ και διαιρείται σε 1.849.765 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,19 ευρώ εκάστη. Η καθαρή θέση της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 3,14 εκατ. ευρώ περίπου.

Ελληνικές επιχειρήσεις: Η σημείωση του ορκωτού

Βέβαια ο ορκωτός λογιστής στις σημειώσεις του υπογραμμίζει πως κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν σχηματίζεται πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία.

Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020, το συνολικό ύψος της μη σχηματισθείσας πρόβλεψης ανέρχεται σε 468.000 ευρώ με συνέπεια οι προβλέψεις για παροχές σε εργαζομένους να εμφανίζονται μειωμένες κατά 468.000 ευρώ, τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά 468.000 ευρώ, τα αποτελέσματα της κλειόμενης να εμφανίζονται μειωμένα κατά 12.000 ευρώ και τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης αυξημένα κατά 480.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Τερκενλής εμφανίζεται να έχει αποπληρώσει ως το τέλος του 2019 –με παρακράτηση μερισμάτων- τα δύο δάνεια συνολικού ύψους 1,53 εκατ. ευρώ που του χορήγησε η εταιρεία πάνω το φθινόπωρο του 2014 και το καλοκαίρι του 2015, στην κορύφωση της κρίσης.

Ελληνικές επιχειρήσεις: Έχεις δάνειο; Έτσι θα το «κουρέψεις» και θα στο πληρώσει το κράτος

Άνοιξε ο δρόμος για κούρεμα δανείων σε πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις. Στη Βουλή οι νέες διατάξεις μετά τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για όσους εντάσσονται στο ΓΕΦΥΡΑ 2. Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας για τις επιχειρήσεις – δανειολήπτες και η παρασκηνιακή επικράτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της ΕΚΤ. Κεραυνός εν αιθρία για τις τράπεζες που ανησυχούν για έκρηξη του ηθικού κινδύνου

Πρωτοφανή για τα ελληνικά τραπεζικά δεδομένα και πιθανότατα για τα ευρωπαϊκά, χαρακτήριζαν έμπειρα τραπεζικά στελέχη την χθεσινή συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους και της Ε.Ε να παρασχεθούν υποχρεωτικά μέτρα ανακούφισης από τους πιστωτές στους οφειλέτες – Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ 2”

Η τριμερής συμφωνίας για υποχρεωτική παροχή σημαντικών διευκολύνσεων από τους πιστωτές στους οφειλέτες στην αποπληρωμή χρεών (μείωση 10% στο επιτόκιο, διαγραφή τόκων υπερημερίας, ή ακόμη και κεφαλαίου υπό προϋποθέσεις, πάγωμα των όρων εξόφλησης, κλπ) έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κόλπους των τραπεζών καθώς δεν περίμεναν ότι στην παρασκηνιακή διελκυνστίνδα των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απόλυτος νικητής θα αναδεικνύονταν η δεύτερη.

Στις Τράπεζες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ανάδειξη του ηθικού κινδύνου σύμφωνα με τη θεωρία του οποίου τέτοια φιλολαϊκά μέτρα δημιουργούν νέες γενιές στρατηγικών κακοπληρωτών και εθίζουν τους οφειλέτες στην ιδέα ότι ακόμη και αν δεν πληρώνουν, οι φορολογούμενοι θα τους καλύψουν.

Ελληνικές επιχειρήσεις: Η σημασία της συμφωνίας για τους δανειολήπτες

Ωστόσο οι ίδιες πηγές συμφωνούν ότι η εν λόγω συμφωνία παρέχει μια επιπλέον ευκαιρία στους οφειλέτες να επιβιώσουν με την απαλλαγή τους από βάρη του παρελθόντος και κυρίως του κορονοϊού και πρόσθεταν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας που θα ανοίξει τον δρόμο για μαζικό κούρεμα χρεών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Από την πλευρά του υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναλύοντας στο news247.gr την σημασία της νέας συμφωνίας επισημαίνουν ότι το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 ήταν πιο αναγκαίο από ποτέ αυτή την περίοδο καθώς χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μετά τα αλλεπάλληλα lockdowns λόγω της πανδημίας χρειάζονταν άμεσα ουσιαστική χρηματοδοτική ενίσχυση για να επιβιώσουν της κρίσης.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως πολλές από αυτές τις εταιρείες και τους αυτοαπασχολούμενους δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσουν εγκαίρως τα δάνειά τους με αποτέλεσμα να προκύψει μια νέα γενιά οφειλετών που με τη σειρά της θα δημιουργούσε μια νέα γενιά ανέργων και φυσικά κόκκινων δανείων.

Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε μια «μη κανονική περίοδο» όπου οι κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει έκτακτα μέτρα αγοράζοντας δημόσια και ιδιωτικά χρέη για να συγκρατήσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης που προκαλεί η αναστολή δραστηριοτήτων» καταλήγουν οι ίδιες πηγές θεωρώντας ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφώς «γαλαντόμα» αλλά και εν μέρει δικαιολογημένη.

Ελληνικές επιχειρήσεις: Η ακτινογραφία του Γέφυρα 2

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το πρόγραμμα Γέφυρα 2 έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση καθώς μέσα σε σχεδόν ένα μήνα (από τις 5 Απριλίου μέχρι σήμερα ) έχουν υποβληθεί οριστικά 33.792 αιτήσεις, κυρίως από πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μάλιστα, έχει ανακοινωθεί παράταση έως τις 31 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και διαθέτει για τον λόγο αυτό περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» έχουν ήδη επιδοτηθεί 118.841 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 75.370 δικαιούχους . Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ σε συνολικά έξι φάσεις πληρωμών (από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021).

Ελληνικές επιχειρήσεις: Κούρεμα οφειλών και μείωση επιτοκίων

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε χθες για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, ένα νέο πακέτο ευνοϊκών μέτρων που περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών, μείωση επιτοκίου, διατήρηση προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, τα μέτρα ενεργοποιούνται πρώτη φορά στη χώρα μας και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι πιστωτές πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α. Μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και

β. Διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

γ. Διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και

δ. Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,

να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων.

Δεδομένου αυτών των εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και το μήνα Μάιο.

Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων.