Θρίλερ με το αρνί του Πάσχα 2022: Μεγάλος «πόλεμος» κρεοπωλών – κτηνοτρόφων

Πάσχα 2022: Δεν φτάνει που τα είχαμε όλα, ήρθε να προστεθεί και το θέμα με τις τιμές των αρνιών καθώς οι μεν κρεοπώλες λένε πως δεν αγοράζουν στις τιμές που δίνουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν τις κατεβάζουν με τίποτα!

Δύσκολη μοιάζει φέτος η λύση της εξίσωσης για την τελική τιμή του οβελία καθώς οι ανατιμήσεις που σημειώνονται σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών έχουν προκαλέσει… χάσμα μεταξύ κρεοπωλών και κτηνοτρόφων.

Από τη μία πλευρά, οι κρεοπώλες επισημαίνουν ότι η έρευνα αγοράς στο καταναλωτικό τους κοινό έδειξε ότι κανείς τους δεν προτίθεται να αγοράσει σε τιμή άνω των 13-14 ευρώ/κιλό το κυρίως πιάτο του πασχαλινού τραπεζιού (αρνί-κατσίκι), που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν από τους κτηνοτρόφους το πολύ ως 7,5 ευρώ/κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι «να μην πουλήσουν φέτος σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής τους, δηλαδή τα 9 ευρώ/κιλό».

Αμφότεροι πάντως διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να συγκρατηθούν οι τιμές σε επίπεδα που θα μπορεί να ανταπεξέλθει ο καταναλωτής, διασφαλίζοντας παράλληλα και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τιμή για τον φετινό οβελία αναμένεται να «κλειδώσει» το προσεχές Σάββατο του Λαζάρου, ή το αργότερο την Κυριακή των Βαϊων.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον, τα πάντα αυξάνονται. Αν «πεθάνει» ο κτηνοτρόφος «πεθαίνει» και ο κρεοπώλης και για αυτό το λόγο βάζουμε όλοι πλάτη για να συγκρατήσουμε τα κόστη», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάβας Κεσίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζοντας την πρόταση που κατέθεσαν προς τα αρμόδια υπουργεία να τεθεί ανώτατη τιμή σε όλη την αλυσίδα της αγοράς ενόψει των εορτών του Πάσχα για να μην υπάρξει κερδοσκοπία, ο ίδιος σημείωσε ότι «η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες. Αν γεμίσει η αγορά ρουμάνικα αρνιά η προσφορά θα αυξηθεί και αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Εκεί θα κριθούν όλα».

Τονίζοντας πάντως ότι οι κρεοπώλες «θα κινηθούμε φέτος συντηρητικά» ο κ. Κεσίδης είπε ότι ενόψει του Πάσχα πέρυσι τέτοια ημέρα οι παραγγελίες για αμνοερίφια καταγράφονταν διπλάσιες. Σημείωσε δε ότι ο τζίρος στα κρεοπωλεία είναι σήμερα μειωμένος κατά 30-40% σε όλα τα κρέατα, έναντι του 2021.

«Η τιμή των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς μιλάμε για διαφορετική ποιότητα, πουλάμε ποιοτικό κρέας, δεν επιδιώκουμε την αισχροκέρδεια. Στόχος μας να μην ξεπεράσει φέτος τα 13-14 ευρώ/κιλό», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι κυμάνθηκε σε 11,5-13,5 ευρώ/κιλό.

«Ο κόσμος έχει φτάσει σε σημείο να φοβάται να ψωνίσει. Αν μειωθεί η ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια, μειώνονται ταυτόχρονα οι σφαγές. Η τελική εξίσωση είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι τιμές στις ζωοτροφές (σιτάρι, καλαμπόκι) διπλασιάστηκαν, στη σόγια τριπλασιάστηκαν. Η ενέργεια εκτοξεύτηκε, οι κτηνοτροφικές μονάδες δυσκολεύονται, ενώ πολλές έκλεισαν σε περιοχές όπως Καστοριά, Θεσσαλία και Ιωάννινα. Είχαμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο πως οι τιμές ξεφεύγουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απλώς επίσπευσε αυτό που βλέπαμε ότι έρχεται. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε και δεν πήρε μέτρα και τα 47 εκατ. ευρώ που προανήγγειλαν ότι θα δώσουν στους κτηνοτρόφους, σημαίνει ότι έκαστος θα επιδοτηθεί για μιας ημέρας διατροφής του ζώου του», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

«Σήμερα πρέπει να πουλήσουμε στο κόστος παραγωγής το αρνί, χωρίς να βάλουμε μέσα άλλα έξοδα (ενέργεια, εργασία κτλ), αν δεν ενσωματώσουμε τις ανατιμήσεις. Η πραγματική τιμή στο κρεοπωλείο θα μπορούσε να φτάσει και τα 18 ευρώ, αν βάλουμε στα 9 ευρώ και τον ΦΠΑ και το κέρδος του κρεοπώλη, το πού θα κάτσει η αγορά θα το δούμε…Θα γίνουν προσπάθειες να συγκρατηθεί το κόστος από την πλευρά μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ελληνικό αρνί γάλακτος πουλιέται στην Ισπανία προς 22 ευρώ/κιλό και στην Ιταλία στο Μιλάνο, προς 18 ευρώ/κιλό, λόγω ποιότητας.

«Αν έρθουν αρνιά από Ρουμανία με χαμηλό κόστος και ελληνοποιηθούν χωρίς κανένα έλεγχο, θα υποστούμε τις συνέπειες. Αν η κυβέρνηση δεν στηρίξει την κτηνοτροφία θα κλείσει η πλειονότητα των μονάδων. Δεν αντέχεται το κόστος παραγωγής, οι κτηνοτρόφοι στηρίζουν την ύπαιθρο, όσα δάση βοσκούνται δεν καίγονται», συμπλήρωσε.

«Είναι ώρα μηδέν για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για στήριξη του κλάδου, δεν θα υπάρχουμε του χρόνου τέτοια μέρα, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά Δημήτριος Στραζέμης. «Το πού θα φτάσει η τιμή για τον καταναλωτή δεν μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς, αν πουλήσουμε όμως κάτω του κόστους, καταστραφήκαμε», υποστήριξε και ανέφερε ότι όσοι σφάζουν σήμερα, το πράττουν με ανοικτές τιμές».

Πάσχα 2022: Πρόβλημα και με τα κάρβουνα

Για πρώτη φορά φέτος το Πάσχα, το πατροπαράδοτο έθιμο του ψησίματος του οβελία, τίθεται σε… κίνδυνο και πολλοί, μπορεί να μην καταφέρουν να το απολαύσουν.

Οχι, γιατί έτσι το έφεραν οι καιροί και υπήρξε κάποια στροφή στα διατροφικά μας έθιμα, αλλά γιατί η αγορά του ξυλοκάρβουνου βρίσκεται πλέον και αυτή σε κρίση, λόγω των μεγάλων ελλείψεων και της ακρίβειας σύμφωνα με το pelop.gr

Ενας από τους μεγαλύτερους εμπόρους κάρβουνου στην Πάτρα, ο Χρήστος Ζήρος, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η αγορά έχει… ξεμείνει από κάρβουνο. «Φέτος ξεχάστε το σούβλισμα του αρνιού και ετοιμάστε τους φούρνους», είπε μεταξύ σοβαρού και… αστείου ο κ. Ζήρος, για να περιγράψει την κρίση που επικρατεί στην αγορά.

Ο ίδιος πέρυσι τέτοια εποχή είχε απόθεμα 400 τόνων ξυλοκάρβουνου στην επιχείρησή του, ενώ φέτος διαθέτει μόλις 40 τόνους. Οπως εξήγησε, αυτή την εποχή, η αγορά κυριαρχείται από εισαγωγές, οι οποίες πλέον έχουν γίνει πανάκριβες λόγω των μεταφορικών, καθιστώντας ασύμφορο το εμπόριο αυτού εμπορεύματος.

Ενα κοντέινερ κόστιζε πριν από έναν χρόνο 2000 – 3000 ευρώ και σήμερα η τιμή του έχει ξεπεράσει τις 15000 ευρώ, είπε ο κ. Ζήρος. Σε μεγάλη επιχείρηση της Πάτρας, ένα δεκάκιλο σακί ξυλοκάρβουνου, κοστίζει σήμερα γύρω στα 20 ευρώ, από 8 που κόστιζε πέρυσι. «Το Πάσχα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», παραδέχθηκε ο κ. Ζήρος, καθώς η εγχώρια παραγωγή ξυλοκάρβουνο ξεκινά αργότερα.

Την ίδια εικόνα, περιέγραψε στην «Π» και ο έμπορος ξυλοκάρβουνου από το Αίγιο, Γρηγόρης Αδαμόπουλος.

Το σοβαρότερο πρόβλημα κατά τον κ. Αδαμόπουλο, είναι η υπολειτουργία των περισσότερων λιμανιών του κόσμου, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στην εκφόρτωση ευπαθών προϊόντων και όπως είναι λογικό, τα ξυλοκάρβουνα μένουν για το τέλος.
Επίσης, το μεταφορικό κόστος είναι πλέον τεράστιο, με την τιμή ενός κοντέινερ να φτάνει ακόμα και τις 19000 ευρώ, είπε ο κ. Αδαμόπουλος.

Και αν η έλλειψη ξυλοκάρβουνου, χαλάσει την διάθεση σε κάποιους από εμάς, που δεν θα βρίσκουμε ένα σακί με κάρβουνα για να ψήσουμε τον πασχαλινό οβελία, τι να πουν οι επαγγελματίες και οι ψησταριές;

«Οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές. Η αγορά δουλεύει αυτή τη στιγμή, στο 10% σε όλη την Ελλάδα. Και μιλάμε για προϊόν που είναι πανάκριβο και χωρίς καλή καύση. Ενα σακί ξυλοκάρβουνο κοστίζει 12 – 14 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 20 ευρώ», είπε ο κ. Αδαμόπουλος.