Θέσεις εργασίας 2022: Τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τρεις από τους κλάδους που αναμένεται να σημειώσουν ισχυρή ανάπτυξη το 2022. Ποιοι ζητούν αυτές τις θέσεις και ποια τα προσόντα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Το Business Insider συνέταξε τη λίστα με τα 10 πιο hot επαγγέλματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη ζήτηση θέσεων εργασίας, τόσο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όσο και για εκείνους που θα αποφασίσουν την αλλαγή κατεύθυνσης στην εργασιακή τους πορεία.
1. Ειδικός τεχνητής νοημοσύνης
Σύμφωνα με την έκθεση Emerging Jobs από το LinkedIn, η αύξηση του αριθμού των προσλήψεων στο συγκεκριμένο επάγγελμα έχει αυξηθεί κατά 74% σε διάστημα τεσσάρων ετών στις ΗΠA.
Οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης εργάζονται σε διάφορους κλάδους διαθέτοντας δεξιότητες στον προγραμματισμό υπολογιστών και την πληροφορική. Οι βασικές τους αρμοδιότητες σχετίζονται με την ανάπτυξη νέων προϊόντων τα οποία βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και στη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων με γνώμονα πάντοτε τις νέες τεχνολογίες.
2. Ειδικός Δεδομένων
Η διαχείριση μεγάλων βάσεων δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντική σε ολοένα και περισσότερους τομείς. Τηλεπικοινωνίες, χρηματοπιστωτικός τομέας και έρευνα είναι οι τρεις τομείς που καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για ειδικούς στη συγκέντρωση και διαχείριση δεδομένων.
3. Μηχανικός Ρομποτικής
Μακροπρόθεσμα, εταιρείες σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας θα εντάσσουν ρομπότστην παραγωγική τους διαδικασία. Απόδειξη της ραγδαίας ανάπτυξης που σημειώνει ο κλάδος είναι το γεγονός ότι όπως ανέφερε το Bloomberg, η εταιρεία ρομποτικής UiPath αποτιμήθηκε στα 36 δισ. δολάρια κατά την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
4. Full stack developer
Σύμφωνα με το Linkedin είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η συγκεκριμένη ειδικότητα συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια λίστα του, καταγράφοντας αύξηση της ζήτησης κατά 35% από το 2015.
5. Cloud Engineer
Σχεδόν όλες οι εταιρείες ανεξάρτητα από τη φύση της δραστηριότητάς τους αποθηκεύουν δεδομένα στο cloud, καθιστώντας το επάγγελμα του cloud engineer καθοριστικό για τη λειτουργία τους. Τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική καταγράφουν ιδιαίτερη ζήτηση για το συγκεκριμένο επάγγελμα.
6. Ειδικός στην ανάπτυξη πωλήσεων
Η ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα έδωσε νέα ώθηση και σε αρκετές περιπτώσεις νέο περιεχόμενο στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Στόχος στην ανάπτυξη πωλήσεων είναι η δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων για την αύξηση των πωλήσεων και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.
7. Ειδικός Κυβερνοασφάλειας
Σχεδόν κάθε εταιρεία χρειάζεται ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την προστασία τόσο των δεδομένων της όσο και εκείνων των πελατών της. Στοιχεία που επικαλείται το Fortune αναφέρουν ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 είχαν σημειωθεί περισσότερες παραβιάσεις δεδομένων από ότι στο σύνολο του 2020, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου επαγγέλματος.
8. Ειδικός διαταραχών συμπεριφοράς
Η αύξηση του εργασιακού στρες και του αριθμού των επαγγελμάτων αυξημένης πίεσης σε συνδυασμό με την «απενοχοποίηση» στην αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας έχει δημιουργήσει ζήτηση για επαγγέλματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
9. Customer Success Specialist
Άλλο ένα επάγγελμα που συνδέεται με την τεχνολογική έκρηξη καθώς είναι οι ειδικοί που λειτουργούν ως «διαμεσολαβητές» μεταξύ των πελατών και των εταιρειών τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτεί ουσιαστική γνώση των τεχνολογικών λύσεων που παρέχει η εταιρεία σε συνδυασμό με εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες για τη «μετάφρασή» τους στους πελάτες .
10. Προγραμματιστής JavaScript
Η γνώση του λογισμικού Java είναι μία από τις κορυφαίες 5 δεξιότητες που ζητούνται στους προγραμματιστές και αυτό τους καθιστά περιζήτητους.
«Όσοι έχουν ελπίδες ότι 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή, ώστε να επιστρέψει κόσμος που είναι ανεμβολίαστος, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των υγειονομικών.
Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, όσοι υγειονομικοί δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, όσοι δηλαδή δεν έχουν κάνει τις δυο δόσεις, παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μάρτιου και μέχρι τότε θα υπάρξει συνολική ρύθμιση, για το εάν θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός πέραν της πανδημίας σε υποχρεωτική βάση στους υγειονομικούς και για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα.
«Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, δεν υπάρχει στον νόμο καμιά πρόβλεψη ούτε είναι στις προθέσεις να συνδέεται με αναστολή εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
«Το βασικό στοιχείο του εμβολιασμού είναι να έχεις ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σου, πρώτη και δεύτερη δόση. Ο νόμος δεν έχει αλλάξει, άρα αυτήν τη στιγμή δεν μπαίνει σε αναστολή όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική. Συνολικά μέχρι τότε, θα υπάρχει σαφής βούληση και νομοθέτηση για το τι θα κάνει από εκεί και πέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, θέση και εισήγηση του υπουργείου Υγείας είναι, «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά, να μην μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ».
«Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, το πιστοποιητικό τους δεν ισχύει ως προς την κοινωνική ζωή και την κινητικότητα, όπως σε όλους τους άλλους, δεν συνδυάζεται με το τι θα γίνει στη δουλειά του», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
Από την 1/2/2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…