Θέρμανση: Αυτός είναι ο φτηνότερος τρόπος – Πόσα ευρώ θα γλυτώσετε

Θέρμανση: Με την ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται και τις κρύες ημέρες να έχουν έλθει, η θέρμανση αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα για τα νοικοκυριά, που καλούνται να βρουν το καταλληλότερο μέσο για να ζεσταθούν, χωρίς, ωστόσο, να το πληρώσουν ακριβά.

Ποιος είναι, όμως, σήμερα ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης και πώς εξοικονομούμε χρήματα;

Πιο συμφέρουσα λύση για την τσέπη μας, όσον αφορά στο μηνιαίο κόστος, είναι οι αντλίες θερμότητας όπως αναφέρει το eleftherostypos.gr.

Αμέσως μετά είναι οι κλιματιστικές μονάδες inverter Α++ και ακολουθούν η θέρμανση με πετρέλαιο, με φυσικό αέριο και τελευταία και πιο κοστοβόρα είναι τα ηλεκτρικά σώματα ή οι ηλεκτρικές θερμάστρες.

Ας δούμε τι μας συμβουλεύει ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ Μιχάλης Χριστοδουλίδης:

» Παράδειγμα για διαμέρισμα 100 τ.μ. με 4μελή οικογένεια

Για διαμέρισμα 100 τ.μ., που κατοικείται από μία τετραμελή οικογένεια, μέτρια θερμικά μονωμένο, εντός του αστικού ιστού και στη Β Κλιματική Ζώνη (Λεκανοπέδιο Αθηνών), για σύστημα θέρμανσης με:

  • Πετρέλαιο, 8 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης την ημέρα με θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20oC. Αυτό σημαίνει κατανάλωση πετρελαίου που αντιστοιχεί σε 1.582,50 θερμικές kWh, με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88%. Με τιμή του λίτρου πετρελαίου 1,15€/lt (όπου συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση των 0,25 ευρώ) 150 lt τον μήνα, αυτό μας κοστίζει 172,50 ευρώ τον μήνα.
  • Φυσικό αέριο, 8 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης την ημέρα με θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20οC. Αυτό σημαίνει κατανάλωση αερίου που αντιστοιχεί σε 52,75 θερμικές kWh την ημέρα, δηλαδή τον μήνα 1.582,50 kWh με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88% (συμβατικός λέβητας, όχι συμπύκνωσης). Με τιμή της θερμικής κιλοβατώρας στα 0,12 ευρώ (περιλαμβάνει και την επιδότηση των 2,5 λεπτών την κιλοβατώρα) μας κάνει περίπου 189,90 ευρώ τον μήνα.
  • Κλιματιστικά inverter Α++ (1 τεμ. 18.000 BTU και 2 τεμ. 9.000 BTU) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα και ρύθμιση θερμοκρασίας στους 22οC. Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 24,50 kWh την ημέρα και με 20 λεπτά την kWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 4,90 ευρώ την ημέρα, δηλαδή τον μήνα περίπου 147 ευρώ.
  • Ηλεκτρικά σώματα ή ηλεκτρικές θερμάστρες (3 τεμ. 2.000 W) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα. Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 48,00 kWh την ημέρα και με 20 λεπτά την kWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 9,60 ευρώ την ημέρα, δηλαδή τον μήνα περίπου 288 ευρώ.
  • Αντλία θερμότητας αέρα-νερού (8 kW) υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α+, COP>3,20) μεσαίων θερμοκρασιών (προσαγωγή ζεστού νερού στα καλοριφέρ 55οC) για 8 ώρες λειτουργίας, έχουμε μια μέση ημερήσια κατανάλωση 16,00 kWh, άρα τον μήνα 480 kWh επί 20 λεπτά την κιλοβατώρα μάς κάνει 96 ευρώ τον μήνα.

Θέρμανση: Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Σε όλες τις περιπτώσεις, εάν αυξηθεί ο βαθμός απόδοσης των καυστήρων-λεβήτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, είτε καίνε φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο, κάνοντας σωστή συντήρηση και ανάλογη ρύθμιση της θερμοκρασίας καύσης, τότε από το 88% του βαθμού απόδοσης πάμε στο 93%.

Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε μία εξοικονόμηση ενέργειας κοντά στο 8% και εάν βάλουμε τον θερμοστάτη στους 19οC, πετυχαίνουμε άλλο ένα περίπου 10% στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ετσι, το μηναίο κόστος για θέρμανση με πετρέλαιο, σε μία κατοικία 100 τμ. από τα 172,50 ευρώ κατεβαίνουμε στα 141,45 ευρώ και αντίστοιχα με φυσικό αέριο από τα 221 ευρώ τον μήνα κατεβαίνουμε στα 181 ευρώ.

Επίσης, ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι ο θερμοστάτης στις κατοικίες να ρυθμίζεται στους 19oC ή 20oC μόνο για τις 8 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας ο θερμοστάτης να μη μένει εντελώς κλειστός (θέση OFF), αλλά να κατεβαίνει στους 16oC.

Θέρμανση: Παθητική προθέρμανση

Για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας, υπάρχουν έξυπνοι τρόποι, χωρίς κόστος.

Για παράδειγμα, από τη 01:00 μ.μ. και μέχρι τις 5:00 μ.μ. ανοίγουμε τα ρολά ή τα παντζούρια και τις κουρτίνες από τα κουφώματα του σπιτιού μας, που έχουν νότιο ή νοτιοδυτικό προσανατολισμό, για να αφήσουμε να εισέλθει ανεμπόδιστα η ηλιακή ακτινοβολία μέσα από τα τζάμια στο εσωτερικό των δωματίων.

Eτσι, προθερμαίνουμε τις μεσημεριανές ώρες τους εσωτερικούς χώρους, οπότε με αυτήν την παθητική προθέρμανση το σύστημα θέρμανσης, όταν θα ξεκινήσει τις βραδινές ώρες να λειτουργεί, θα λειτουργήσει για αρκετή ώρα κατά κάποιον τρόπο σε economy mode.

Με αυτόν τον τρόπο παθητικής προθέρμανσης των χώρων και σε συνδυασμό με την πλήρη εξαέρωση του δικτύου των καλοριφέρ και το σφράγισμα των χαραμάδων διείσδυσης του εξωτερικού αέρα από κουφώματα ή άλλα ανοίγματα, πετυχαίνουμε άλλο ένα 5% – 7% ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας.

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι μετά τη δύση του ηλίου, όπου λειτουργεί και η θέρμανση, κλείνουμε ρολά, παντζούρια για να μην αφήνουμε να εξέρχεται η θερμότητα από το εσωτερικό των χώρων.

Θέρμανση: Τα 4 μεγάλα λάθη που κάνετε με το καλοριφέρ και παγώνετε (και πληρώνετε)

Πολλές φορές το χειμώνα βλέπουμε τα σώματα θέρμανσης να μην ζεσταίνονται σωστά ή να είναι κρύα, ας δούμε τι φταίει…

Κακή μόνωση

Η κακή μόνωση του σπιτιού μπορεί να συμβάλει στην απώλεια της θέρμανσης που τόσο ακριβά πληρώνουμε, επομένως είναι σημαντικό να στεγανοποιούμε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας, καθώς και να απομονώνουμε τα δωμάτια που δε ζεσταίνουμε και δε χρησιμοποιούμε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Express, μπορούμε εύκολα να ενισχύσουμε τη μόνωση του σπιτιού μας κλείνοντας τις κουρτίνες και να γλιτώσουμε με αυτόν τον τρόπο έως και 14% στα έξοδα της θέρμανσης.

Λάθος διαρρύθμιση των επίπλων

Έχουμε στο παρελθόν μιλήσει αναλυτικά για το πώς θα έχετε ένα πιο ζεστό σπίτι εάν μετακινήσετε τα έπιπλα, εντούτοις είναι σημαντικό να επαναλάβουμε τα βασικά:

Δεν πρέπει να σκεπάζουμε με καλύμματα τα θερμαντικά σώματα, ούτε και να μπλοκάρουμε το καλοριφέρ με μεγάλα έπιπλα (βλ. καναπές), καθώς με αυτό τον τρόπο θα παγιδεύσουμε τη θερμότητα, μειώνοντας την απόδοση.

Δεν υπάρχουν θερμοστατικές βαλβίδες

Οι θερμοστατικές βαλβίδες τοποθετούνται σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού, ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά.

Με αυτό τον τρόπο το κάθε καλοριφέρ θα είναι ανεξάρτητο και θα απομονώνεται αυτόματα μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, κάτι που μπορεί να μας γλιτώσει μεγάλες ποσότητες καυσίμων.

Δεν έχετε εγκαταστήσει προγραμματιζόμενο θερμοστάτη

Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης σας επιτρέπει να καθορίσετε εκ των προτέρων διαφορετικές θερμοκρασίες για διαφορετικές ώρες της ημέρας, επομένως θα απαλλαγείτε από το φόβο του να ξεχάσετε τη θέρμανση ανοιχτή όταν λείπετε από το σπίτι.

Θέρμανση: Οι τιμές για ξύλα, πετρέλαιο, σόμπες, υγραέριο

Με τις τσέπες… άδειες και τις τιμές στη θέρμανση να καλπάζουν, οι καταναλωτές αναζητούν τις φτηνότερες λύσεις.

Σαφάρι σε καταστήματα που πουλάνε σόμπες κάνουν οι καταναλωτές ψάχνοντας κάποια εναλλακτική πηγή θερμότητας απέναντι στα πανάκριβα ορυκτά καύσιμα αφού το αέριο και πετρέλαιο και με την επιδότηση είναι απλησίαστα.

Η αυξημένη ζήτηση φαίνεται και από την κατάκορφή αύξηση στις τιμές, μια αντλία θερμότητας που αποτελεί και την πιο ριζοσπαστική εναλλακτική κοστίζει.

Αντλία θερμότητας
Σεπτ. 2022: 5880€
Σεπτ. 2021: 6420€
Αύξηση: 540€ ή 9%

Πανάκριβες και οι σόμπες με ξύλα και μάλιστα χωρίς να υπολογίσει κάνεις και το κόστος για την καμινάδα και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την τοποθέτηση της και την τρύπα στον τοίχο.

Σόμπα με ξύλα
Σεπτ. 2022: 460€
Σεπτ. 2021: 370€
Αύξηση: 90€ ή 25%

Οι ηλεκτρικές σόμπες για να ζεσταθεί το πολύ-πολύ ένα δωμάτιο και με αυξημένο το κόστος του ηλεκτρικού που συχνά τις καθιστά ασύμφορες έχουν επίσης ακριβύνει.

Σόμπα ηλεκτρική
Σεπτ. 2022: 45€
Σεπτ. 2021: 34€
Αύξηση: 11€ ή 33%

Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις αυτές στις σόμπες υγραερίου που πολλοί προτιμούν ως μια αποδοτική εναλλακτική πρόταση

Σόμπα υγραερίου
Σεπτ. 2022 : 115€
Σεπτ. 2021: 70€
Αύξηση: 45€ ή 65%

Τεράστια και η αύξηση στο υψηλής ενεργειακής απόδοσης πελλέτ με τις σόμπες να είναι πανάκριβες και σόμπα που έκανε:

Σόμπα πέλλετ
Σεπτ. 2022: 1260€
Σεπτ. 2021: 980€
Αύξηση: 280€ ή 29%

Κάποιος φυσικά θα πρέπει να υπολογίσει πως όταν αγοράσει την σόμπα θα πρέπει να πληρώνει και το καύσιμο που θα καίει.

Το πετρέλαιο με την επιδότηση θα κυμανθεί γύρω στο 1,50€/ λίτρο το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο πετάνε στα ύψη και για την ανάλογη θερμότητα το κόστος τους μπορεί να είναι το ίδιο ή και ακριβότερο με το πετρέλαιο όσο για το πελλέτ:

Πέλλετ (15 κιλά)
Σεπτ. 2022: 12,5€
Σεπτ. 2021: 4,5€
Αύξηση: 8€ ή 180%

Πέλλετ (τόνος)
Σεπτ. 2022: 600€
Σεπτ. 2021: 250€
Αύξηση: 350€ ή 140%
Στα καυσοξυλα την ιδια ωρα

Καυσόξυλα (κ.μ.)
Σεπτ. 2022: 130€
Σεπτ. 2021: 80€
Αύξηση: 50€ ή 63%

Φιάλες υγραερίου
Σεπτ. 2022: 23€
Σεπτ. 2021: 18€
Αύξηση: 5€ ή 28%

Θέρμανση: Το λάθος που κάνετε με το καλοριφέρ και κοστίζει εκατοντάδες ευρώ

Ο χειμώνας αναμένεται αρκετά δύσκολος και οι πολίτες αναζητούν κάθε τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα για τη θέρμανσή τους.

Υπάρχει μία πολύ κοινή και «κακή» συνήθεια των περισσότερων πολιτών, που προκαλεί αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου και μειώνει την αποδοτικότητα της θέρμανσης των καλοριφέρ..

Ποια είναι αυτή; Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το καλοριφέρ μας ως τρόπον τινά… στεγνωτήριο, σκεπτόμενοι ότι με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτούμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για τη θέρμανση ακόμα καλύτερα.

Εντούτοις, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί της εταιρίας «Plumb Nation», στην πραγματικότητα η ιδέα αυτή κάθε άλλο παρά εξοικονόμηση καυσίμου επιτυγχάνεται, αφού τα ρούχα που τοποθετούμε στην κορυφή του καλοριφέρ παρεμποδίζουν τη ζέστη από το να κυκλοφορήσει στο χώρο.

«Προτείνουμε να σταματήσετε να κρεμάτε τα ρούχα σας στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν, επειδή τα ρούχα αυτά μπλοκάρουν την κυκλοφορία της ζέστης και έτσι το μπόιλερ χρειάζεται να δουλεύει περισσότερο -καίγοντας έτσι περισσότερο καύσιμο και αυξάνοντας το κόστος», αναφέρουν οι ειδικοί του Plumb Nation.

Παράλληλα, όπως εξηγεί και σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Express», «η αύξηση της υγρασίας του αέρα μπορεί να προκαλέσει υγροποίηση της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει προβλήματα υγρασίας ή ακόμα και μούχλας».

«Στην πραγματικότητα, τα μοντέρνα σπίτια είναι πιο επιρρεπή στην υγροποίηση, επειδή έχουν καλύτερη μόνωση. Η μόνωση μπορεί να κρατάει τη ζέστη μέσα, αλλά ‘παγιδεύει’ και τον αέρα, ο οποίος δεν κυκλοφορεί εξίσου καλά με τα παλαιότερα σπίτια», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Express.

«Έτσι, ποσότητες υγρασίας μπορεί να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του σπιτιού σας, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Παράλληλα, είναι πιθανό να σχηματιστεί ακόμα και μούχλα, η οποία ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι τα αναπνευστικά προβλήματα.

Τέλος, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα στη μπογιά των τοίχων», καταλήγουν οι ειδικοί.

Θέρμανση: Πώς δεν θα σας κλέψουν στα καυσόξυλα – Τα κόλπα που πρέπει να ξέρετε

Χιλιάδες πολίτες στρέφονται στην λύση των καυσόξυλων για την θέρμανση τους, ωστόσο οι επιτήδειοι ήδη έχουν βρει τρόπους για να κλέβουν στην τιμή.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το πώς θα πρέπει να παραγγέλνουν τα ξύλα, δίνει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Όπως εξηγεί μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αν και έχουμε να συνηθίσει να παραγγέλνουμε με βάρος (τόνος), ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι με όγκο (κυβικό μέτρο) κι αυτό για να προστατευθεί ο καταναλωτής καθώς το ξύλο έχει διαφορετικό βάρος αν έχει υγρασία και διαφορετικό αν είναι στεγνό.

Επίσης, καλό θα ήταν να είμαστε παρόντες στο μαγαζί όταν παραγγέλνουμε ξύλα για να είμαστε σίγουροι για το τι θα παραλάβουμε και πώς, καθώς είναι διαφορετική η ποσότητα αν το κυβικό μέτρο περιλαμβάνει ξύλα στοιβαγμένο ή χύδην.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε επίσης ότι τα ξύλα έχουν διαφορετική τιμή ανάλογα με το είδος τους γιατί για παράδειγμα το πεύκο καίγεται πολύ γρήγορα και δεν προσφέρει την ίδια θερμότητα σε διάρκεια.

Σε αντίθεση όμως με τα ξύλα η παραγγελία για το πέλετ γίνεται με βάση το βάρος κι όχι τον όγκο.

Θέρμανση: Αυτή είναι η οικονομικότερη λύση για να ζεσταθείτε τον χειμώνα

Με τον χειμώνα προ των πυλών και την ακρίβεια στα ύψη, όλοι οι πολίτες αναζητούν τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης.

Τα καυσόξυλα αποτελούν για πολλούς τη λύση στο πρόβλημα, όμως η αυξημένη ζήτηση και το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

«Η τιμή είναι πάρα πολύ υψηλή αλλά δεν ξεκινάει από εμάς. Ξεκινάει από τους εμπόρους και από όσους διαχειρίζονται τα ξύλα», λένε οι έμποροι.

Οι τιμές της ενέργειας που θα διοχετευτεί στη θέρμανση των νοικοκυριών, ζαλίζουν.

Τα καυσόξυλα πωλούνται προς 120 με 140 €/κυβικό, αυξημένα από πέρσι κατά 100%.

Για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, το φυσικό αέριο αυτήν την στιγμή διατίθεται πως 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 140% ενώ αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, θα κόστιζε 1,32 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά 10% από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η πιο οικονομική λύση είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, λένε παράγοντες της αγοράς ενέργειας και προβλέπουν περαιτέρω αύξηση τιμών στις άλλες πηγές ενέργειας.

«Φέτος πιο φθηνό είναι το πετρέλαιο. Τα ξύλα έχουν πάρει αύξηση λόγω του μεταφορικού κόστους, το οποίο θα αυξηθεί περισσότερο από την πρώτη Οκτωβρίου που η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο που είχε δώσει με τα Fuel Pass», λέει ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων.

Όμως μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει ήδη εγκλωβιστεί στις επιλογές των περασμένων ετών.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις καυστήρα εκτός αν πας σε ηλεκτρικό που δεν είναι πια φτηνό».

Πάντως, σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης, από τη μία παρατηρείται μια αύξηση των μετατροπών των συστημάτων θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ενώ από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι μια στις 3 πολυκατοικίες φέτος δε θα ανάψουν τα καλοριφέρ.