Θερινές εκπτώσεις 2022: Προ των πυλών είναι οι θερινές εκπτώσεις και αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για εμπόρους και καταναλωτές.
Από τις 11 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν φέτος οι θερινές εκπτώσεις 2022.
Σύμφωνα μάλιστα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.
Θερινές εκπτώσεις 2022: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:
- Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.
- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. “30% έκπτωση”).
- Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.
- Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
- Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
- Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.
- Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.
- Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.
- Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.
- Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.
Θερινές εκπτώσεις 2022: Πότε μπορείτε να ζητήσετε «έξτρα ψαλίδι» στις τιμές
Αλλαγές έρχονται σε πρόστιμα, εκπτώσεις και λαϊκές αγορές ύστερα από το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά στην προσαρμογή της νομοθεσίας μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών και την προστασία τους.
Πρόκειται για το σχέδιο νόμου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (EE) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις».
Στόχος η προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές και παραπλανητικές προσφορές. Ακόμη προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν και τα 5 εκατ. ευρώ σε όσους έμπορους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στις εκπτώσεις, προσφορές και τη μη νομική λειτουργία τις Κυριακές.
Τι προβλέπει η έκθεση
- Αυστηροποιείται το πλαίσιο των επιβαλλόμενων κυρώσεων (χρηματικό πρόστιμο) στους εμπόρους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στις εκπτώσεις, προσφορές και τη μη νόμιμη λειτουργία τις Κυριακές.
- Θεωρείται μια εμπορική πρακτική ως παραπλανητική, όταν ενδέχεται να οδηγήσει τον μέσο καταναλωτή να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία διαφορετικά δεν θα ελάμβανε και η πρακτική περιλαμβάνει, πέραν των υπολοίπων, κάθε εμπορική προώθηση αγαθού ως πανομοιότυπου με αγαθό που αποτελεί αντικείμενο εμπορίας σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το εν λόγω αγαθό έχει σαφώς διαφορετική σύσταση ή χαρακτηριστικά, εκτός εάν αυτό αιτιολογείται από θεμιτούς και αντικειμενικούς παράγοντες.
- Παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα, σε περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, να ζητήσει μείωση της τιμής ή να καταγγείλει τη σύμβαση.
- Εισάγονται νέοι ορισμοί για την ψηφιακή υπηρεσία, την επιγραμμική αγορά, τον πάροχο επιγραμμικής αγοράς, τη συμβατότητα, τις δυνατότητες λειτουργίας και τη διαλειτουργικότητα.
- Τροποποιούνται οι ρυθμίσεις σχετικά με τις απαιτήσεις ενημέρωσης για συμβάσεις εξ αποστάσεως και συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος.
- Εισάγονται ειδικές υποχρεώσεις ενημέρωσης για τον προμηθευτή για συμβάσεις που συνάπτονται σε επιγραμμικές αγορές, ως προς την ενημέρωση του καταναλωτή.
- Προβλέπεται η επέκταση της ισχύουσας περιόδου υπαναχώρησης των 14 ημερών σε περίοδο υπαναχώρησης 30 ημερών, για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο μη προγραμματισμένων επισκέψεων από τον προμηθευτή στην οικία καταναλωτή ή εκδρομών που διοργανώνει προμηθευτής με στόχο ή αποτέλεσμα την προώθηση ή την πώληση προϊόντων στους καταναλωτές.
- Καθορίζονται οι υποχρεώσεις του προμηθευτή και του καταναλωτή σε περίπτωση υπαναχώρησης του τελευταίου από τις εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος συμβάσεις.
- Τίθενται εξαιρέσεις από το δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή από τις άνω συμβάσεις.
- Επανακαθορίζεται το πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, με την αύξηση του ύψους των επιβαλλόμενων προστίμων κ.λπ.
- Επίσης, ρυθμίζονται διάφορα θέματα σχετικά με την προστασία του ανήλικου καταναλωτή, (έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας και επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις στην περίπτωση παράβασης του Κώδικα Δεοντολογίας, ορισμός οργάνων διενέργειας ελέγχων και επιβολής κυρώσεων κ.α.)
Επιπλέον, ορίζονται τα όργανα αδειοδότησης, για την άσκηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, εντός της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους και καθίσταται εφεξής υποχρεωτική, η συνδρομή υπέρ των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων (ομοσπονδιών) των πωλητών λαϊκών αγορών, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους.
Τέλος, μεταφέρονται στις περιφέρειες, από τους δήμους, ορισμένες αρμοδιότητες, σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
Θερινές εκπτώσεις 2022: Πώς να βρίσκεις τις πραγματικές στα e-shop
Ενδυναμώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Τι θα ισχύει για εκπτώσεις και αγορές στο διαδίκτυο.
Οι νέες διατάξεις αποτελούν προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό δίκαιο και προβλέπουν:
- Στην περίπτωση των εκπτώσεων, η αρχική τιμή δεν πρέπει να είναι μία αυθαίρετη τιμή στο παρελθόν αλλά η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών.
- Δεν επιτρέπεται το ίδιο προϊόν να έχει διαφορετικές προδιαγραφές από χώρα σε χώρα.
- Κατοχυρώνεται το δικαίωμα 14 ή 30 ημερών κατά περίπτωση για να υπαναχωρήσει καταναλωτής από σύμβαση με πάροχο ύδατος και ενέργειας.
- Η αξιολόγηση προϊόντων στο διαδίκτυο Από φερόμενους καταναλωτές θα ελέγχεται αυστηρά.
- Όπου υπάρχει ranking στο διαδίκτυο για διάφορα προϊόντα θα πρέπει ρητά να αναφέρεται όπου υποκρύπτεται διαφήμιση που διαμορφώνει την κατάταξη.
- Αυξάνουν οι κυρώσεις για παραβίαση διατάξεων προστασίας καταναλωτή έως το 4 τοις 100 του κύκλου εργασιών.
- Οι κυρώσεις για σχετικές παραβάσεις άνω των 50.000 € θα αναρτώνται δημόσια.