PLUS

Θέλετε να ρίξετε την χοληστερίνη σας; Τα 5 φρούτα που πρέπει να καταναλώσετε

Χοληστερίνη: Αρκετός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χοληστερίνης, ωστόσο το φαρμακείο της φύσης έχει την απάντηση…

Aυτά τα φρούτα μπορούν να συνεισφέρουν όχι μόνο στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης μας, αλλά και στη βελτίωση της γενικής μας υγείας.

# 1. Αβοκάντο, κάτι περισσότερο από ένα γευστικό φρούτο

Μισό αβοκάντο τη μέρα είναι αρκετό. Μαζί με μια υγιεινή διατροφή, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε αλλαγές στη χοληστερίνη μας μέσα σε έναν μήνα περίπου, όπως γράφει και το News4Health.gr

Το αβοκάντο αποτελεί υγιεινή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Αυτά συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Τα λιπαρά αυτά μετατρέπονται σε ενέργεια (δεν αποθηκεύονται). Μειώνουν το επίπεδο των λιπιδίων στο σώμα μας. Και μπορούν ακόμα και να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας.

Επίσης ακόμα μια σημαντική πληροφορία συνδέεται με τη νιασίνη. Η νιασίνη, που επίσης ονομάζεται βιταμίνη Β3, συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χοληστερίνης μας.

Το αβοκάντο δεν είναι η μόνη τροφή που έχει αυτήν την ιδιότητα. Μπορούμε επίσης να τρώμε σπαράγγια, αρακά, πατάτες, μανιτάρια, αγκινάρες και φασόλια. Όλες αυτές οι τροφές μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε βιταμίνη Β3.

#2. Ροζ γκρέιπφρουτ, εξαιρετικό για τη μείωση της χοληστερίνης

Αν μπορείτε να φάτε ροζ γκρέιπφρουτ, κάντε το. Ο λόγος: λίγα φρούτα έχουν τόσο αποτελεσματική δράση κατά της κακής χοληστερίνης.

Πέρα από αυτό, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι θα δούμε αποτέλεσμα μόνο αν είμαστε συνεπείς. Πρέπει να τρώμε μισό γκρέιπφρουτ κάθε μέρα στο πρωινό μας γεύμα. Επίσης να φροντίζουμε να είναι βιολογικό. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, το γκρέιπφρουτ είναι εκπληκτικά ωφέλιμο.

Για όσους δυσκολεύονται να ελέγξουν τη χοληστερίνη τους με φάρμακα, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλει στη μείωσή της.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτού του φρούτου είναι εξαιρετικές. Αναμφίβολα βοηθούν τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους χάρη στις προστατευτικές τους ιδιότητες για την καρδιά. Να θυμάστε επίσης ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει αρνητική αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα. Για αυτό καλό είναι να μιλήσετε μεον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

#3. Χυμός πορτοκαλιού για τη μείωση της χοληστερίνης

Πιθανώς έχετε ακούσει για τις στερόλες. Η χημική δομή τους είναι παρόμοια με της χοληστερίνης. Πρόκειται για μια φυσική ουσία που περιέχεται σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια, σε μερικά λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και ακόμα και στα φυτικά έλαια.

Οι στερόλες μειώνουν τόσο την ολική χοληστερίνη όσο και το επίπεδο της LDL στο σώμα σας. Αν και τα πορτοκάλια μάς εξασφαλίζουν μια μικρή μόνο ποσότητα από στερόλες, κάνουν και κάτι άλλο. Τα πορτοκάλια αυξάνουν την ποσότητα της HDL ή της καλής χοληστερίνης στο σώμα σας.

#4. Φράουλες

Οι φράουλες μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το επίπεδο της χοληστερίνης μας. Όμως, μας κάνουν καλό μόνο αν τις τρώμε όπως είναι. Αυτό σημαίνει χωρίς ζάχαρη και χωρίς σοκολάτα. Οι φράουλες, όπως τα άλλα φρούτα της οικογένειας των μούρων, μειώνουν την πυκνότητα των λιποπρωτεϊνών. Αυτό σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα LDL.

Αν μπορούμε, θα πρέπει να τρώμε από 10 ως 15 φράουλες τη μέρα. Αυτό επειδή μπορούν επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια χάρη στην αντιοξειδωτική δράση τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις φράουλες και τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματά τους βρείτε στην έρευνα των Δρ. Basu και Lions εδώ. Εύκολες διατροφικές αλλαγές, όπως η αύξηση της ποσότητας των κόκκινων φρούτων που καταναλώνουμε, μπορούν να βοηθήσουν. Στα κόκκινα φρούτα περιλαμβάνονται τα κράνμπερι και ακόμα και τα κόκκινα σταφύλια. Συνεισφέρουν άμεσα στην υγεία της καρδιάς μας.

#5. Ένα μήλο την ημέρα…

Ένα μήλο μπορεί να φαγωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να συνοδέψει τη βρώμη το πρωί, μια σαλάτα με σέλινο και καρύδια το μεσημέρι ή ακόμα και να καταναλωθεί σε μορφή χυμού το απόγευμα. Είναι ένα καλό φρούτο για να προσθέσετε στη διατροφή σας. Τρώτε μήλο όποτε θέλετε, αλλά να είστε συνεπείς.

Ο λόγος για τον οποίο το μήλο μάς βοηθάει να διατηρούμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας υγιή είναι η φλούδα του. Η φλούδα του μήλου περιέχει πηκτίνη και πολυφαινόλες.

Χάρη σε αυτές τις ουσίες μπορούμε να επεξεργαστούμε καλύτερα τη χοληστερίνη. Μπορούμε ακόμα και να μειώσουμε τα φλεγμονώδη μόρια που συχνά συνοδεύουν τις καρδιακές νόσους.

Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα από μόνα τους δεν θα είναι ποτέ αρκετά. Επομένως, πρέπει να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας. Αυτό χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια.

Κάτι τόσο απλό όσο η προσθήκη φρούτων στις σαλάτες μας για χρώμα μπορεί να μας βοηθήσει να εξισορροπήσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας. Μια άλλη ιδέα είναι να παίρνουμε μαζί μας ένα μήλο όπου πάμε. Έτσι θα έχουμε μαζί μας ένα υγιεινό σνακ όταν πεινάσουμε.

Χοληστερίνη: Πώς η «καλή» νικάει το Αλτσχάιμερ

Η μελέτη μέτρησε τα σωματίδια της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και βρήκε ότι όταν τα επίπεδα τους είναι αυξημένα, είναι καλύτερη η υγεία του εγκεφάλου και μικρότερος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας Χουσέιν Γιασίν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association», μελέτησαν 180 ανθρώπους με μέση ηλικία 77 ετών, από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκαν και σε γνωστικά τεστ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα μικρών σωματιδίων HDL στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ άσχετα από την ηλικία τους, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο τους και από το αν είχαν γενετικό υπόβαθρο (γονίδιο ΑΡΟΕ4) υψηλού κινδύνου για Αλτσχάιμερ. Αυτή η συσχέτιση ήταν ακόμη πιο αισθητή σε όσους δεν είχαν καμία γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα σωματίδια της «καλής» χοληστερίνης μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικά το «κλειδί» για νέες θεραπείες που θα χορηγούνται έγκαιρα, προτού αρχίσει η ανεπίστρεπτη διαδικασία της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, πριν την εκδήλωση της γνωστικής εξασθένησης, αυτά τα μικρά σωματίδια της HDL “λιπαίνουν” το σύστημα και το κρατούν υγιές. Πρέπει να κατανοήσουμε καλά τους μηχανισμούς που προάγουν την παραγωγή αυτών των σωματιδίων, ώστε να αναπτύξουμε φάρμακα που θα αυξάνουν τα μικρά σωματίδια της HDL στον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Γιασίν.

«Η μελέτη μας συνιστά την πρώτη φορά που τα μικρά σωματίδια στον εγκέφαλο μετρήθηκαν. Αυτά μπορεί να εμπλέκονται στο καθάρισμα των πεπτιδίων που σχηματίζουν τις πλάκες αμυλοειδούς τις οποίες βλέπουμε στο Αλτσχάιμερ, συνεπώς εικάζουμε ότι μπορεί να υπάρχει ρόλος γι’ αυτά τα μικρά σωματίδια της HDL στην πρόληψη της νόσου αυτής», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής η χοληστερίνη, ιδίως η «κακή», δηλαδή η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), αποτελεί βασικό στόχο, καθώς τα αυξημένα επίπεδα της αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τώρα η προσοχή μπορεί να στραφεί στον προστατευτικό ρόλο της «καλής» χοληστερίνης στην περίπτωση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Τα σωματίδια της HDL βοηθούν να σχηματιστεί το περίβλημα που μονώνει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, προκειμένου να μπορούν να επικοινωνούν γρήγορα μεταξύ τους.

Παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των νευρώνων, ενώ φαίνεται ακόμη να συμβάλουν στο να αποτραπεί η φλεγμονή στον φραγμό ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο κυκλοφορικό σύστημα του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση.

Αντίθετα με τα περισσότερα σωματίδια της HDL στο αίμα, εκείνα στον εγκέφαλο είναι μικρότερα και χρειάζονται μια πρωτεΐνη (ApoE) για να επιτελέσουν το έργο τους.

Ο ισχυρότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ είναι το γονίδιο ΑΡΟΕ4, που αποτελεί μετάλλαξη ή παραλλαγή του γονιδίου APOE, το οποίο κωδικοποιεί την ίδια πρωτεΐνη που χρησιμοποιούν τα σωματίδια της HDL στον εγκέφαλο.

«Γίνεται σταδιακά αντιληπτό ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη νόσο Αλτσχάιμερ από όσα ξέρουμε. Ίσως είναι εξίσου ενδιαφέρον να δούμε πώς τα λιπίδια όπως η HDL αλληλεπιδρούν με το αμυλοειδές ή πώς οι νεότερες θεραπείες της νόσου μπορούν να εστιαστούν όχι μόνο στο αμυλοειδές ή στην πρωτεΐνη ταυ, αλλά επίσης στα λιπίδια και στο ApoE», ανέφερε ο Γιασίν.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago