Θέλετε καλό μισθό; Αυτά είναι τα 11 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα

Εργασιακά: Μελέτη του ΣΕΒ που αποσκοπεί στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης παρουσιάζει λίστα με τα 11 επαγγέλματα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στη χώρα μας.

Τα έντεκα επαγγέλματα που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά την περίοδο 2013 – 2019 παρουσιάζει μελέτη του ΣΕΒ που αποσκοπεί στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με πυξίδα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα επαγγέλματα αυτά αμείβονται και με καλύτερους μισθούς σε σχέση με το μέσο όρο και είναι τα εξής:

  • Τεχνικοί του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας,
  • Υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο,
  • Υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών,
  • Υπάλληλοι καταγραφής αριθμητικών δεδομένων και υλικών,
  • Πωλητές,
  • Χειροτέχνες και τυπογράφοι,
  • Ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί,
  • Τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, επεξεργασίας ξύλου, ειδών ένδυσης,
  • Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού,
  • Συναρμολογητές (μονταδόροι),
  • Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού.

Αναφορικά με τις αμοιβές, αναφέρεται ότι οι μέσοι μισθοί επαγγελμάτων, όπως των: «Ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών», «Τεχνικών του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας» και «Υπάλληλων γενικών καθηκόντων και χειριστών μηχανών με πληκτρολόγιο» είναι υψηλότεροι από τον μέσο μισθό της οικονομίας, γεγονός που συνιστά ένδειξη υπερβάλλουσας ζήτησης για ανθρώπινο δυναμικό στα εν λόγω επαγγέλματα.

Επιπλέον, οι μέσοι μισθοί ορισμένων δυναμικών επαγγελμάτων χαμηλών τυπικών προσόντων, όπως είναι οι «Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού», οι «Συναρμολογητές (μονταδόροι)» και οι «Χειριστές σταθερών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού» βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μισθό της οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αμοιβή των τυπικών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού για τα εν λόγω επαγγέλματα, όπως και για τους «Ηλεκτρολόγους και ηλεκτρονικούς», είναι χαμηλή σε σχέση με άλλα επαγγέλματα υψηλών προσόντων (για παράδειγμα αυτών για τα οποία απαιτείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο μέσος μισθός τους βρίσκεται κοντά στο μέσο μισθό της οικονομίας ή τον υπερβαίνει, εξαιτίας της υπερβάλλουσας ζήτησης εκ μέρους των επιχειρήσεων για ανθρώπινο δυναμικό στα επαγγέλματα αυτά.

Συνολικά σύμφωνα με τη μελέτη κατά την περίοδο 2013 – 2019 στους παραγωγικούς κλάδους βιομηχανίας, μεταφορών και επικοινωνιών καταγράφεται μέχρι και τριπλάσια αύξηση της απασχόλησης σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας. «Οι παραπάνω διαπιστώσεις καταδεικνύουν τη σημασία των επαγγελμάτων της ΕΕΚ για την ανάπτυξη των δυναμικών και παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και υποδεικνύουν διαδρομές επαγγελματικού προσανατολισμού με ευοίωνες προοπτικές απασχόλησης. Ως εκ τούτου, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ουσιαστικής αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε συγκεκριμένη κατεύθυνση σύγχρονου παραγωγικού μετασχηματισμού», τονίζει ο ΣΕΒ.

Εργασιακά: Αυτό είναι το μέλλον – Δείτε τι κάνει κολοσσός

Παράλληλα, η τηλεργασία έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και όπως φαίνεται το μέτρο πολύ δύσκολα θα το δούμε να μας εγκαταλείπει μέσα στο 2021. Δείτε τι αποφάσισε κολοσσός για τους εργαζομένους του…

Για τον Ιανουάριο του 2022 μετέθεσε η Google την υποχρεωτική επιστροφή των υπαλλήλων της στο γραφείο, όπως και οι γείτονές της στην Σίλικον Βάλεϊ, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού.

“Χαίρομαι που πολλά από τα γραφεία μας έχουν ήδη ξανανοίξει”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σούνταρ Πιτσάι, ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού γίγαντα, “αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί αβεβαιότητες”.

Η υποχρεωτική επιστροφή παγκοσμίως στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αναβλήθηκε για τις 10 Ιανουαρίου του 2022 “για να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία και επιλογές” στους εργαζόμενους, πρόσθεσε.

“Θα λάβετε ειδοποίηση 30 ημέρες νωρίτερα ότι οφείλετε να επιστρέψετε στο γραφείο”, διευκρίνισε επίσης ο Πιτσάι.

Οι γείτονες της Google στην Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, το Facebook και η Apple, όπως και η Amazon, έκαναν πρόσφατα παρόμοιες ανακοινώσεις. Οι εταιρείες αυτές προέβλεπαν μια επιστροφή το φθινόπωρο χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19, αλλά αναθεώρησαν τα σχέδιά τους λόγω του νέου κύματος της πανδημίας.

Η Google βρίσκεται επίσης μεταξύ πολλών επιχειρήσεων, στον τομέα της τεχνολογίας ή σε άλλους, που έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υπαλλήλους τους.

Η τηλεργασία έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των εργαζομένων που επιθυμούν να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να εργάζονται όπως πριν από την υγειονομική κρίση, αυτών που προτιμούν την τηλεργασία και αυτών που προτιμούν ένα υβριδικό μοντέλο.

Ήδη από την περασμένη χρονιά, το Twitter έκανε πρόταση στους υπαλλήλους του να εργάζονται από το σπίτι τους επ’αόριστον. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έκρινε από την πλευρά του ότι το μισό από το εργατικό δυναμικό της πλατφόρμας θα μπορούσε να εργάζεται εξ αποστάσεως σε δέκα χρόνια.

“Η πανδημία είναι μια πρόκληση που μας κάνει όλους πιο ταπεινούς και έχω εντυπωσιαστεί πολύ από τον τρόπο που προσαρμόζονται οι ομάδες μας”, υπογράμμισε ο Πιντσάι.

Ο επικεφαλής της Google δεσμεύτηκε παράλληλα για δύο νέα ρεπό που θα δώσει η εταιρεία στο προσωπικό της παγκοσμίως, στις 22 Οκτωβρίου και τις 17 Δεκεμβρίου.

Εργασιακά: Έρχεται και μείωση μισθού στην τηλεργασία;

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και φαίνεται πως η ώρα έφτασε, καθώς η Google γίνεται η πρώτη εταιρεία που σκέφτεται τις περικοπές μισθών σε όσους δουλεύουν με τηλεργασία!

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει αναπτύξει έναν υπολογισμό αμοιβών που θα καταδεικνύει στους υπαλλήλους τις συνέπειες της εργασίας από απόσταση ή της μετακίνησης στο γραφείο.

Μερικοί υπάλληλοι, ειδικά εκείνοι που διανύουν μεγαλύτερη απόσταση, θα μπορούσαν να μειώσουν τους μισθούς τους χωρίς να αλλάξουν διεύθυνση.Η Google δεν σχεδιάζει προς το παρόν να εφαρμόσει την πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι η μόνιμη εργασία από το σπίτι είναι βιώσιμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Πολλές εταιρείες προσβλέπουν στο πώς θα εργαστούν οι εργαζόμενοι καθώς η πανδημία υποχωρεί, ακόμα και όταν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μάχονται με την παραλλαγή Δέλτα της νόσου.

Οι εταιρείες της Silicon Valley, μερικές από τις οποίες επιθυμούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα γραφεία τους, πειραματίζονται με τις δομές αμοιβών των εργαζομένων.

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, το Facebook και το Twitter, προσέφεραν χαμηλότερες αμοιβές για τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι πιο φθηνό να ζεις.

Αλλά μικρότερες εταιρείες όπως το Reddit και το Zillow δήλωσαν ότι θα πληρώσουν το ίδιο ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι εργαζόμενοι, λέγοντας ότι αυτό βελτιώνει την ποικιλομορφία.

Τα πακέτα αποζημίωσής μας καθορίζονταν πάντα ανά τοποθεσία και πληρώνουμε πάντα με βάση το πού εργάζεται ένας υπάλληλος», δήλωσε εκπρόσωπος της Google, προσθέτοντας ότι η αμοιβή θα διαφέρει από πόλη σε πόλη και πολιτεία σε πολιτεία.

Ένας υπάλληλος της Google, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, μεταβαίνει συνήθως στο γραφείο του Σιάτλ από μια κοντινή κομητεία και πιθανότατα θα μειώσει τις αμοιβές τους κατά περίπου 10% δουλεύοντας από το σπίτι με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας.