Θέλεις δάνειο; Έτσι θα μπεις στο πρόγραμμα των 13 δισ. ευρώ

Δάνειο: Πώς θα μοριοδοτηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Δείτε στο xristika.gr τους πέντε άξονες.

Επενδύσεις σε 5 άξονες, με ειδική μοριοδότηση για όλους τους ιδιώτες θέλουν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια τα οποία καλύπτουν παραπάνω από ένα πεδίο, σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο για το σκέλος των δανείων των 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνικές συζητήσεις προχωρούν μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν. Η ελληνική θέση ενισχύεται από τα νέα κείμενα κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία δίνουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να συνεργασθεί με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς όπως η ΕΤΕπ ή η EBRD.

Οι πέντε άξονες επιλέξιμοι για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σύμφωνα με την πρόταση της Ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς οι εξής:

  • Πράσινη ανάπτυξη
  • Ψηφιακή μετάβαση
  • Μεγέθυνση επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων και άλλων παρεμβάσεων
  • Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων
  • Έρευνα και καινοτομία

Το κατά πόσο θα ενταχθεί μία επένδυση στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης συνδέεται με ένα σύστημα μοριοδότησης. Το σχέδιο θα κρίνεται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της επένδυσης και με τη συμβατότητά της με τους 5 στόχους.

Η μοριοδότηση σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξάνεται ανάλογα με το κατά πόσο το επενδυτικό σχέδιο καλύπτει πάνω από ένα πεδίο. Για ένα έργο το οποίο είναι πράσινο αλλά και με εξαγωγικό χαρακτήρα θα έχει μεγαλύτερη μοριοδότηση (αφού θα καλύπτει 2 από τους 5 στόχους). Ανάλογα, μία παρέμβαση αύξησης του μεγέθους των εμπλεκόμενων εταιρειών μέσω συνεργασιών-συγχωνεύσεων αλλά και με εξαγωγικό προσανατολισμό η οποία είναι και ψηφιακή έχει ακόμα μεγαλύτερη μοριοδότηση.

Σημειώνεται πως το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι τα δάνεια που θα ζητήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάνουν έως τα 13 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να υποβάλλει η χώρα στους θεσμός σχετικό αίτημα για δανειακή σύμβαση.

Η έγκρισή του εξαρτάται από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τα ανάλογα αιτήματα από όλα τα κράτη – μέλη (σ.σ. είναι μία συζήτηση που θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ).

Η ελληνική πρόταση που έχει παρουσιαστεί στους θεσμούς ορίζει πως τα δάνεια του Ταμείου θα καλύπτουν έως το 50% του κόστους της επένδυσης. Το υπόλοιπο 30% θα καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό και ένα 20% θα πρέπει να είναι ίδια κεφάλαια.

Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική πρόταση υπάρχει η εξής καινοτομία: ο επενδυτής θα πρέπει να έχει διασφαλίσει πρώτα το τραπεζικό δανεισμό. Δηλαδή η έγκριση του τραπεζικού δανείου θα είναι ουσιαστικά και το πρώτο στάδιο της ένταξής του στο σκέλος των δανείων του ελληνικού σχεδίου.

Επίσης, θα είναι ανοικτές προκηρύξεις έως εξάντλησης των πόρων.

Σημειώνεται πως το επικαιροποιημένο πακέτο «κατευθύνσεων» που ανακοίνωσε η Κομισιόν από τις 22/1 στα κράτη-μέλη ξεκαθαρίζει πως μπορούν αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο την «θεσμική» οδό διοχέτευσης τους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του πακέτου «Γιουνκέρ» (δηλαδή του InvestEU) ή της EBRD, αλλά και μέσω εγχώριων τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών φορέων, όπως δηλαδή επιθυμεί εξαρχής η Ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση υπενθυμίζεται πως προκειμένου να πετύχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, το οποίo έχει ανάγκη ώστε το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ δανείων να προσελκύει πολλαπλάσια κεφάλαια (έως 25-30 δισ).

Το σχέδιο σε επίπεδο επιδοτήσεων βρίσκεται επίσης στη διαδικασία των συζητήσεων με τους θεσμούς ανά πεδίο. Τις προηγούμενες μέρες τέθηκε επί τάπητος το θέμα των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως από ελληνικές πλευράς οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τη Διοικούσα Επιτροπή που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου. Αποτελείται από τους κ. Θ. Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Α. Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Μ. Αργυρού, Πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Α. Σκέρτσο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κ. Δ. Σκάλκο, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ. Ο κ. Ν. Μαντζούφας είναι ο Διοικητής της σχετικής Ειδικής Υπηρεσίας.

Δάνειο: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως και 150.000 ευρώ

Επιδότηση έως και 55% μπορούν να λάβουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για δαπάνες που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τού εξοπλισμού τους, αλλά και στο κόστος μισθοδοσίας.

Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν και αυξημένο ποσοστό επιδότησης. Πρόκειται για την 4η προκήρυξη του Αναπτυξιακού νόμου για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η δράση έχει προϋπολογισμό 205 εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 31 Μαρτίου.

Αφορά:

  • ξενοδοχεία και camping κατηγορίας τουλάχιστον 3 αστέρων
  • τουρισμό υγείας και ιατρικό τουρισμός
  • μεταποίηση / βιομηχανία
  • αγροδιατροφή
  • ενέργεια
  • εφοδιαστική Αλυσίδα/Logistics
  • τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος επενδυτικού σχεδίου ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, δηλαδή:

  • για μικρές επιχειρήσεις το ποσό των 150.000 ευρώ
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις το ποσό των 100.000 ευρώ
  • για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις το ποσό των 50.000 ευρώ

Το ποσοστό επιδότησης φτάνει μέχρι το 55% και έως 5 εκατ. ευρώ και αφορά φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης. Δίνεται ωστόσο η δυνατότητα να λάβει μία επιχείρηση και μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης, εφόσον πρόκειται για:

  • εξωστρεφή επιχείρηση με τουλάχιστον 10% αύξηση της εξωστρέφειας κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία, είτε αύξηση 5% εφόσον οι εξαγωγές της καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του κύκλου εργασιών της το τρίτο έτος, είτε χωρίς αύξηση της εξωστρέφειας εφόσον οι εξαγωγές καταλαμβάνουν περισσότερο από το 85% του κύκλου εργασιών το 3ο έτος πριν την υποβολή του σχεδίου της
  • καινοτόμες ΜΜΕ με κατ’ ελάχιστον 10% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών να καταλαμβάνουν οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, για ένα τουλάχιστον έτος από τα τρία τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος
  • επιχειρήσεις που έχουν παρουσιάσει αύξηση απασχόλησης τουλάχιστον κατά 10% κατά την τελευταία τριετία
  • επενδυτικά σχέδια τα οποία υλοποιούνται σε τομείς Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνίας και Αγροδιατροφής
  • επιχειρήσεις οι οποίες επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου τους όπως προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
  • επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικό σχέδιο σε ειδικές περιοχές (π.χ. ορεινές, μειονεκτικές, με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, με πληθυσμιακή μείωση, νησιωτικές, παραμεθόριες)

Οι δαπάνες που επιδοτούνται από τη συγκεκριμένη δράση είναι όσες αφορούν:

  • κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων και βοηθητικών εγκαταστάσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
  • αγορά και εγκατάσταση καινούριων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, τεχνικών εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων εσωτερικής διακίνησης
  • χρηματοδοτική μίσθωση σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού
  • μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, για περίοδο δύο ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.

Για να επιδοτηθεί το μισθολογικό κόστος απαιτείται υποχρεωτική καθαρή αύξηση του αριθμού των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας σε σύγκριση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η πλήρωση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να γίνει εντός 3 ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας, ενώ είναι υποχρεωτική η διατήρηση των θέσεων εργασίας για 3 έτη από την πλήρωσή τους.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr