Πίτσος: Δραματικές ώρες για την θρυλική εταιρεία «Πίτσος» καθώς ενώ όλα έδειχναν πως θα μπει λουκέτο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο, Έλληνας επιχειρηματίας κατέθεσε πρόταση εξαγοράς στο… παρά ένα!
Την κατάθεση προσφοράς για την ενοικίαση, σε πρώτη φάση, του εργοστασίου της BSH (πρώην Πίτσος) στο Ρέντη με option την εξαγορά αυτού σε δεύτερο χρόνο, κατέθεσε ο επιχειρηματίας Νίκος Μπακατσέλος της Pyramis., όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Capital.gr, ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος σημείωσε ότι η Pyramis έχει έντονο ενδιαφέρον για την παραγωγή κουζινών και εστιών στην Ελλάδα.
“Η Pyramis”, όπως ανέφερε ο κ. Μπακατσέλος στο capital.gr “είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα. Αν επέλθει συμφωνία με την BSH αυτό θα γίνει άμεσα καθώς υπάρχουν τα μηχανήματα, τα καλούπια και οι πιστοποιήσεις”.
Αναφορικά με την πρόταση που έχει υποβάλλει στην BSH ο ίδιος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες περιοριζόμενος να δηλώσει πως αυτή αφορά το κτήριο, τον εξοπλισμό αλλά και εργαζόμενους που εργάζονταν στην Πίτσος.
Οι τελευταίοι με βάση το σχέδιο εθελουσίας εξόδου που “τρέχει” η ελληνική θυγατρική του Γερμανικού ομίλου θα σταματήσουν τον εργασιακό τους βίο στην εταιρεία έως το τέλος του μήνα οπότε και κλείνει όπως έχει αποφασισθεί ο παραγωγικός κύκλος του εργοστασίου της Πίτσος υπό την BSH.
Το πακέτο εθελουσίας που προσφέρει η BSH (Πίτσος) περιλαμβάνει τη νόμιμη αποζημίωση στο 100%, 4.000 ευρώ για κάθε έτος απασχόλησης σε αυτή -δηλαδή εάν ένας εργαζόμενους απασχολούνταν 10 χρόνια στην Πίτσος θα λάβει επιπλέον 40.000 ευρώ- και έναν επιπλέον χρόνο ιδιωτικής ασφάλισης για τον ίδιο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του. Η BSH (Πίτσος) έχει ήδη προϋπολογίσει αποζημιώσεις 24,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, για τη λειτουργία του εργοστασίου της Πίτσος υπό την Pyramis θα χρειασθούν 100 εργαζόμενοι το πρώτο 12μηνο, αριθμός ο οποίος θα διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Αναφορικά με το παραγωγικό έργο του εργοστασίου για να είναι αποδοτικό θα πρέπει να παράγει ετησίως περί τα 120.000 τεμάχια κουζινών και εστιών. Μέρος αυτού του όγκου παραγωγής επιδιώκεται, από τον επενδυτή να προέλθει από την BSH.
Δηλαδή η Γερμανική πολυενική να δώσει “φασόν” παραγωγή 60.000 κουζινών Πίτσος στον επιχειρηματία. Επίσης στόχος του κ. Μπακατσέλου είναι να μεταφέρει την παραγωγή των προϊόντων Pyramis που σήμερα παράγονται στην Τουρκία και στην Ιταλία.
Από την πλευρά της BSH πηγές της επιβεβαίωσαν στο capital.gr ότι έλαβαν την προσφορά του κ. Μπακατσέλου και ότι τη μελετάνε. Διευκρίνισαν πως δεν υπάρχει καμία απόφαση αλλά ότι είναι θετικοί και την εξετάζουν.
Σύμφωνα με άλλες πηγές εντός του μήνα θα φανεί ποια θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και αν η πρόταση του κ. Μπακατσέλου θα γίνει αποδεκτή από τον Γερμανικό όμιλο.
Η Pyramis Μεταλλουργική είναι μία ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο. Ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής, οι αποθήκες και τα γραφεία της. Το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι πωλήσεις της υποχώρησαν στα 57,880 εκατ. ευρώ από 59,041 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 194.546 ευρώ από 55.037 ευρώ που ήταν το 2018. Την περασμένη χρονιά εγκρίθηκε από τις τράπεζες, λόγω των συνεπειών του covid η μετατόπιση πληρωμής 1,25 εκατ. ευρώ που αφορούσε δύο δόσεις του Κοινού Ομολογιακού Δανείου, στη λήξη του δανείου, ήτοι το 2026.
Πίτσος: Η ιστορία της εταιρείας
Πίσω στο μακρινό 1865 η οικογένεια Πίτσου διατηρούσε ένα μικρό κατάστημα στην οδό Περικλέους, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί κατασκεύαζε και εμπορευόταν μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως ήταν οι γκαζιέρες, τα ψυγεία νερού, οι θερμάστρες και οι θερμοσίφωνες λαδιού, ενώ στα χρόνια του Μεσοπολέμου η οικογενειακή επιχείρηση μετακόμισε στους Αμπελόκηπους.
Στην οδό Έσλιν η οικογένεια Πίτσου, ο πατέρας και ο θείος του Απόστολου Πίτσου που στη συνέχεια ανέπτυξε την επιχείρηση σε βιομηχανία πανελλαδικής εμβέλειας, έκανε το νέο της ξεκίνημα αλλά ένα ατύχημα που επηρέασε την όραση του πατέρα υποχρέωσε τον νεαρό – τότε – απόστολο να αναλάβει εκείνος τα ηνία.
Η έλευση του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα οδηγεί τον διορατικό Πίτσο στο να προχωρήσει σε παραγωγή «λευκών συσκευων» που θα μπουν από τότε σχεδόν σε κάθε σπίτι στη χώρα.
Στα τέλη της δεκαετία του ’50 κατασκευάζονται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία, ενώ μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής και οι ηλεκτρικές κουζίνες – σήμα κατατεθέν της εταιρίας ως τις μέρες μας – αλλά και συναρμολογήσεις τηλεοράσεων ως και τρίτροχα οχήματα.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 άρχισε η συνεργασία με τη Siemens και η γιγάντωση της επιχείρησης.
Ο Απόστολος Πίτσος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1918 και πήγε στη Γερμανική Σχολή, που τότε ήταν στην γωνία των οδών Αραχώβης και Ασκληπιού.
Συμμαθητής του στην Γ’ τάξη ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης αλλά και η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου τη σχολική περίοδο 1926-27. Μετά το σχολείο μετέβη ξανά στη Γερμανία στην πόλη Άουε, όπου και σπούδασε μηχανολόγος.
Αυτό ήταν και το «κλειδί» για να καταφέρει στη συνέχεια να πετύχει τα μεγάλα deals με τη Siemens και να «απογειώσει» την Πίτσος.
Πίσω στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, δουλειές δεν υπήρχαν και ο ίδιος βρήκε το χρόνο να εξασκείται στο βιολί, τη μεγάλη του αγάπη, παίζοντας τέλεια πλέον το κονσέρτο για βιολί του Μπετόβεν (το μοναδικό που συνέθεσε για βιολί ο συνθέτης).
Μόλις έληξε ο πόλεμος, και έχοντας πλέον αποκτήσει τις γνώσεις από τις σπουδές του στη μηχανολογία, κατόρθωσε σιγά σιγά να μεταμορφώσει τη μικρή αυτή βιοτεχνία στην βιομηχανία που τα μεταπολεμικά χρόνια κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές προμηθεύοντας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η συνεργασία της Πίτσος με τη Siemens άρχισε από τον άνθρωπο που είχε πάρει τα «ηνία» της επιχείρησης από πολύ νωρίς. Ο Απόστολος Πίτσος ήταν αυτός που διέθετε τις διασυνδέσεις με τη Γερμανία και παράγοντες της βιομηχανίας της, με αποτέλεσμα το 1977 να γίνει το μεγάλο deal που άλλαξε την πορεία της επιχείρησης.
Πριν από αυτή τη συμφωνία, είχε προηγηθεί μια μεγάλη απεργία στην Πίτσος από περίπου 1000 εργαζόμενους που έμεινε στην ιστορία από τη σκληρότητα με την οποία είχε αντιμετωπιστεί από τις αρχές.
Η εξαγορά που έγινε από την BSH ήταν η πρώτη εκτός Γερμανίας. Ο όμιλος Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH εξαγόρασε το 60% της ελληνικής εταιρίας με τη Siemens Α.Ε. Hellas να εξαγοράζει με τη σειρά της το 20%.
Η έλευση των επενδυτών βάζει σε τροχιά ανόδου την επιχείρηση που έφτασε να έχει πάνω από 1400 εργαζόμενους. Το 1989 ξεκίνησε η παραγωγή ψυγείων No Frost ενώ το 1994 άρχισε εξαγωγή κουζινών σε Σκανδιναβικές χώρες.
Το 1996 ήρθε η μετονομασία της εταιρίας σε BSP Α.Β.Ε. (από τα αρχικά των Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε..
Την εταιρία ήλεγχαν πλέον σε ποσοστό 50-50 οι Siemens και Bosch, ενώ από το 2014 η Bosch εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens και πήρε τον πλήρη έλεγχο.
Την τελευταία τριετία δεν διαφοροποιήθηκε τίποτα σε σχέση με την πιθανότητα της κατασκευής του νέου εργοστασίου και την πραγματοποίηση της επένδυσης των 60 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί το «λουκέτο» για την εμβληματική Πίτσος στην Ελλάδα δυο μήνες πριν την έλευση του 2021.