Τετραήμερη εργασία: Πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα;

Τετραήμερη εργασία: Ηρθε για να μείνει στις βρετανικές εταιρείες που τη δοκίμασαν. Τα αποτελέσματα της μειωμένης εβδομάδας εργασίας ήταν συντριπτικά ευεργετικά, τόσο για το προσωπικό όσο και για τις εταιρείες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης δοκιμής στον κόσμο για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, η πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετείχαν εξακολουθούν να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται λιγότερες ημέρες και περισσότερες από τις μισές έχουν μονιμοποιήσει την αλλαγή.

Για έξι μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022, οι υπάλληλοι 61 εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάστηκαν το 80% των συνηθισμένων ωρών εργασίας – με την ίδια αμοιβή – με αντάλλαγμα να μην μειωθούν οι αποδόσεις τους.

Στο τέλος του 2023, τουλάχιστον το 89% αυτών των επιχειρήσεων εφάρμοζε αυτή την πολιτική και το 51% είχε μονιμοποιήσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα αποτελέσματα της μειωμένης εβδομάδας εργασίας ήταν συντριπτικά ευεργετικά, τόσο για το προσωπικό όσο και για τις εταιρείες.

Τετραήμερη εργασία: Ολοι ευχαριστημένοι

Στο τέλος της δοκιμής, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι απολάμβαναν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και λιγότερη εξάντληση από την εργασία – στοιχεία που διατηρήθηκαν έναν χρόνο μετά.

«Το βασικό είναι ότι οι επιδράσεις είναι πραγματικές και μακροχρόνιες», δήλωσε η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College, η οποία πραγματοποίησε έρευνα στο προσωπικό των εταιρειών που συμμετείχαν στη δοκιμή.

Οι διευθυντές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε 28 από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο πείραμα απαντώντας σε ερωτήσεις της Juliet Schor, δήλωσαν ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είχε θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία τους.

Ο κύκλος εργασιών του προσωπικού μειώθηκε στις μισές εταιρείες, σχεδόν το ένα τρίτο δήλωσε ότι βελτιώθηκαν αισθητά οι προσλήψεις προσωπικού και το 82% ανέφερε ευεργετικά αποτελέσματα στην ευημερία του προσωπικού.

Τετραήμερη εργασία: Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Η τετραήμερη εργασία θα δοκιμαστεί πειραματικά για ένα χρονικό διάστημα σε 45 εταιρείες. Αν πετύχει, ίσως ανοίξει ο δρόμος και για περισσότερες επιχειρήσεις.

Προς το παρόν η 4ημερη εργασία δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα, αλλά από την 1η Φεβρουαρίου «τρέχει» σε 45 εταιρείες και οργανισμούς στη Γερμανία. Όλοι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους, παρά τη μείωση στο ωράριό τους.

Για το εγχείρημα αυτό ευθύνεται η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Intraprenör σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4 Day Week Global (4DWG).

Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι εύλογα και έχουν να κάνουν με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που υπάρχει στη Γερμανία.

Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας θεωρούν ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων επειδή, κατά την εκτίμησή τους, θα αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Τονίζουν ότι άνθρωποι που εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε έχουν περισσότερα κίνητρα και επομένως είναι πιο παραγωγικοί. Επιπλέον, θεωρούν ότι θα βρεθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για μια θέση με τετραήμερη εργασία, οι οποίοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εργαστούν πενθήμερο. Πιστεύουν ότι ακριβώς με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η τετραήμερη εβδομάδα έχει ήδη δοκιμαστεί στην πράξη. Από το 2019 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4DWG εφαρμόζει τέτοια πιλοτικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οργάνωση, στην πρωτοβουλία της έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 εταιρείες. Τα αποτελέσματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα.

Τετραήμερη εργασία: Όλες οι εταιρείες ψάχνουν αυτούς τους πτυχιούχους

Οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων στους συγκεκριμένους πτυχιούχους είναι μεγάλες και δεν αρκούν όσοι παίρνουν το πτυχίο τους. Ποια είναι η ιδιότητά που ζητούν απεγνωσμένα οι εταιρείες.

Η αγορά εργασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ψάχνει για πληροφορικάριους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η αγορά πληροφορικής χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό επιπλέον 7.500 πτυχιούχους σε σχέση με όσους αποφοιτούν κάθε χρόνο.

Ο ο ρυθμός αποφοίτησης από τα 37 σχετικά πανεπιστημιακά τμήματα είναι στο 62% (το 2022 αποφοίτησαν 5.231 άτομα), υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν προσαρμόσει τα προγράμματά τους στις εξελίξεις της επιστήμης, ενώ περίπου 15% των φοιτητών πληροφορικής δεν παίρνουν το πτυχίο τους –έστω εγκαίρως– διότι έχoυν βρει δουλειά.

Τα στοιχεία αυτά, του πορίσματος των ΑΕΙ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) δείχνουν πλέον ο τομέας της πληροφορικής είναι ένα σύνθετο ζήτημα, για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση.

Θα πρέπει δηλαδή να συνεργαστούν πολιτεία, εταιρείες, πανεπιστήμια για να επιταχύνουν τις ενέργειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ άλλων, το πόρισμα προτείνει διοργάνωση ενός roadshow προβολής εταιρειών και θέσεων εργασίας υπό τον συντονισμό του ΣΕΠΕ σε κυλιόμενες ημερομηνίες σε διάφορες πόλεις καθώς και προβολή των συνολικών αναγκών της αγοράς εργασίας και παρουσίαση –σε μορφή ολιγόλεπτων βίντεο– των απαιτούμενων ρόλων που μπορούν να καλύψουν οι απόφοιτοι των σχολών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Υπολογίζεται ότι έως το 2030 η χώρα θα χρειαστεί 300.000 πτυχιούχους. Οπως δείχνει μελέτη του ΣΕΠΕ, η εκτίμηση για την επιπλέον ζήτηση ειδικών πληροφορικής είναι 15.000 με 16.000 ετησίως έως το 2030. Στον αντίποδα, η προσφορά είναι 8.000-8.500. Eτσι, προκύπτει ένα κενό ζήτησης – προσφοράς κατά 7.000 με 7.500.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε η κ. Μάρα Νικολαΐδου, πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και καθηγήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, χρειάζεται πλέγμα ενεργειών από τους εμπλεκομένους.

Κατά πρώτον, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ Περικλής Μήτκας (πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), ένα ζητούμενο είναι να βελτιωθεί ο ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών από τα 37 τμήματα Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών των ελληνικών ΑΕΙ. Το 2022 ο ρυθμός αποφοίτησης από τα εν λόγω τμήματα ήταν 62,5%, έχοντας βελτιωθεί σημαντικά μέσα σε μία επταετία. Το 2015 ήταν 57,2% αλλά ακολούθησε μια βουτιά στο 40,6% το 2018 και μετά ανοδική πορεία.

Για τη βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης το πόρισμα προτείνει, μεταξύ άλλων:

• Να γίνονται φροντιστηριακά / εργαστηριακά μαθήματα σε βασικά μαθήματα των τμημάτων από υποψήφιους διδάκτορες ή και από άριστους τελειόφοιτους φοιτητές και ο συνυπολογισμός των εργασιών στον τελικό βαθμό.

• Να λειτουργήσει (επιτέλους) ο ακαδημαϊκός σύμβουλος σπουδών για κάθε φοιτητή.

• Να μελετηθούν τα ποσοστά συμμετοχής και αποτυχίας στις εξετάσεις, η δυσκολία των θεμάτων και η επικαιροποίηση της ύλης των μαθημάτων. Πίσω από τις δύο τελευταίες προτάσεις υποκρύπτεται το χαμηλό επίπεδο των εισακτέων σε σχέση με τις απαιτήσεις των τμημάτων αλλά και οι υπέρμετρα υψηλές απαιτήσεις πολλών πανεπιστημιακών.

Οι επιχειρήσεις του χώρου δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό – Οι κινήσεις που καλούνται να κάνουν πολιτεία, εταιρείες και πανεπιστήμια.

• Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους φοιτητές με οικονομικά προβλήματα, οι οποίοι χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους για να σπουδάσουν.