ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Τεράστιο φιάσκο με το κουπόνι βενζίνης: Δείτε τι έχει συμβεί τελικά

Eπιδότηση καυσίμων: Αλαλούμ και σύγχυση μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Τι ισχύει τελικά; Πόση δωρεάν βενζίνη δικαιούμαστε; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μπέρδεμα επικράτησε με το κουπόνι της βενζίνης και τα λίτρα που θα καλυφθούν, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων στήριξης λόγω της ακρίβειας.

Ειδικότερα, με το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού εδραιώθηκε η πεποίθηση στους πολίτες ότι η κυβέρνηση θα καλύπτει για το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή έως τον Ιούνιο, την κατανάλωση 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια του μηνύματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων».

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται για την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί σε 180 λίτρα για την κίνηση των οχημάτων, αλλά σε μέρος των αυξήσεων που αφορά στην αντίστοιχη ποσότητα καυσίμων.

Eπιδότηση καυσίμων: Τι ισχύει τελικά; Όλα τα νέα μέτρα

Τα αποκαλυπτήρια των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το πακέτο συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ αφορά 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τα μέτρα ανάχωμα στην ακρίβεια θα στηριχθούν σε τρεις άξονες:

Αύξηση επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, έκτακτη επιδότηση ρεύματος για στήριξη ευάλωτων πολιτών. Επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων, μείωση της τιμής πετρελαίου κίνησης

«Δεν ζούμε σε γυάλα, συναισθανόμαστε την ανάγκη για στήριξη», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

«Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο με υψηλές αβεβαιότητες, πρωτοφανείς προκλήσεις. Η Ευρώπη βιώνει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βαθιά κρίση για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες. Έναν πόλεμο με απώλειες ανθρώπινων ζωών και νέα μεταναστευτικά κύματα που επιφέρει σοβαρή διαταραχή στην οικονομία», ανέφερε.

Όπως είπε, «αυξάνεται σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου», παρέμβαση ύψους 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας έκτακτη ενίσχυση 1,4 εκατ. νοικοκυριά προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας». Η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.

«Η νέα διεθνής κρίση, διογκώνει τις τιμές της ενέργειας και στα βασικά είδη, ενισχύει τον πληθωρισμό, διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα, κλυδωνίζει την εμπιστοσύνη, ενισχύει τη μεταβλητότητα και φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική», ανέφερε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

  • Αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και έρχεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις
  • Χορηγείται έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτά νοικοκυριά.
  • Χορηγείται 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο. Ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Ενίσχυση 200.000 σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικους
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε ΑμΕΑ
  • Επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων. «Δεν βοηθάμε οριζόντια όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά μεσαία τάξη και φτωχότερα στρώματα». Όπως είπε, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα 30.000 ευρώ το χρόνο. Επιδότηση 22 λεπτά το λίτρο, και 27 το λίτρο για τους νησιώτες.
  • Επιδοτείται από τον προϋπολογισμό το πετρέλαιο Diesel, 15 λεπτά το λίτρο.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ τον Απρίλιο στα ταξί
  • Σε 96 άτοκες δόσεις, η αποπληρωμή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, από 60 δόσεις που ήταν αρχικά.

Eπιδότηση καυσίμων: Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά 80% θα αυξηθεί η επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεια των νοικοκυριών τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας.

Η επιδότηση για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες θα είναι στα 72 ευρώ. Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh.

Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.

Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.

Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 636 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago