Τεράστιο «φιάσκο» με το δώρο για τον… εμβολιασμό! Δείτε τι ισχύει τελικά

Εμβολιασμός: Δεν είναι λίγοι οι νέοι που έσπσευσαν να εμβολιαστούν και πλέον περιμένουν να πάρουν το «δώρο» των 50 GB πού έταξε ο Μητσοτάκης. Για ποιους και από πότε θα ισχύει κατάργηση και μείωση τελών κινητής τηλεφωνίας.

Η διάρκεια θα είναι για πέντε μήνες και κάθε μήνα θα είναι δυνατή η χρήση 10 GB. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Aπό τις 11 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμα τα data 50 GB για χρήση από νέους 15-17 ετών που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid 19, με διάρκεια πέντε μήνες από την ενεργοποίησή του.

Η ενεργοποίηση θα γίνει μέσω του emvolio.gov.gr ή με αίτηση στα ΚΕΠ θα μπορεί να αποκτηθεί το πακέτο των data 50 GB και για την υποβολή θα απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου.

Στα ΚΕΠ απαιτείται αντίστοιχα η Αστυνομική Ταυτότητα ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Η διάρκεια θα είναι για πέντε μήνες και κάθε μήνα θα είναι δυνατή η χρήση 10 GB.

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πρόκειται για μία πράξη αναγνώρισης προς τη νέα γενιά, που έχει ταλαιπωρηθεί λόγω της πανδημίας.

Γι’ αυτό υπάρχει και η διάσταση της αναγνώρισης όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της σχετικής παρουσίασης για την εξειδίκευση των μέτρων που έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αντίστοιχη φιλοσοφία ισχύει και για την κατάργηση και μείωση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15-29 ετών», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης του συγκεκριμένου μέτρου που περιλαμβάνει και τη μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών.

Η ισχύς θα είναι από την 1/1/ 2022. Η έκπτωση υλοποιείται από τους παρόχους κινητής αλλά απαιτείται η υποβολή δήλωσης για δικαιούχους 15-29 των. Δημιουργείται ένα μητρώο και η δήλωση γίνεται μέσω του gov.gr και του νέου Μητρώου Αιτήσεων Δικαιούχων Εκπτωσης Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσω κωδικών Taxisnet.

Η έκπτωση μεταφέρεται σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας και αφορά όλες τις συνδέσεις είτε πρόκειται για συμβόλαια είτε για καρτοκινητό.

Η κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλλουν τη δήλωση, δεδομένου ότι η έκπτωση πιστώνεται αυτόματα.

«To όφελος προς όλους τους καταναλωτές είτε είναι ιδιώτες ή επιχειρήσεις κυμαίνεται από 2% έως 10%», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

«Το όφελος είναι σημαντικό και με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μιλάμε για 68 εκατ. ευρώ συνολικά στους πολίτες.

Το άθροισμα αυτής της πολιτικής αφαιρεί αυτό το βάρος από τους πολίτες. Οι κινήσεις αυτές έχουν ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα (το τελευταίο μέσα από την αναγνώριση προς τη νέα γενιά).

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη η μέριμνα θα είναι για όλους τους αριθμούς και για τα καρτοκινητά.

Ο υπουργός, ανέφερε ότι πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση της φιλοσοφίας που ξεκίνησε με το Freedom Pass, δίνοντας μάλιστα και σχετικά στοιχεία:

Ως προς το Freedom Pass λοιπόν στους νέους, από το σύνολο των ηλικιών 18- 25 ετών (973.575) έχουν εμβολιαστεί 506.968 (52% επί τους συνόλου), 370.146 νέοι έχουν εκδώσει το Freedom pass. Στις 27/6 οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,25%).

Εμβολιασμός: Τι θα συμβεί αν οι γονείς διαφωνούν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους

Αρκετή συζήτηση έχει σηκώσει ο εμβολιασμός ανηλίκων κατά του κορονοϊού, σε σημείο που οι γονείς διαφωνούν μεταξύ τους για το αν πρέπει ή όχι να εμβολιαστεί ένα παιδί! Δείτε στο xristika.gr τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση…

Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων, είτε σε γάμο, είτε εκτός γάμου, για το εάν ένα παιδί εμβολιαστεί κατά του covid-19 ή όχι την απάντηση θα τη δώσει το δικαστήριο, που θα βάλει στο κέντρο το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου και θα αποφασίσει», Για αυτό το ζήτημα που απασχολεί αρκετούς , μίλησε στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος της Ένωσης ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων, Ιφιγένεια Βασιλοπούλου.

Βεβαίως, πριν οι διαφωνούντες καταλήξουν στα δικαστήρια, υπάρχει η «συμβατή» διαδικασία.

Όπως λέει η κ. Βασιλοπούλου, «το κρίσιμο είναι αν ο συγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της Covid 19 θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, όπως οι εμβολιασμοί που ήδη έχει κάνει το παιδί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, ή όχι. Αν θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, την απόφαση την έχει για την περίπτωση των διαζευγμένων γονέων ο γονέας που έχει και ασκεί την επιμέλεια»

«Αν όμως θεωρηθεί μείζονος ιατρικής σημασίας πράξη, πέραν του συνηθισμένου, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία και τη ζωή του τέκνου, τότε ως νομικοί θα λέγαμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, η οποία είναι καθήκον και ασκείται και από τους δύο γονείς. Άρα λοιπόν είναι ένα θέμα καθαρά υποκειμενικό, που θα πρέπει να ληφθούν και άλλοι παράμετροι του συγκεκριμένου κάθε φορά περιστατικού παιδιού και συνθηκών και με γνώμονα πάντα το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου».

Πάντως «ο νόμος δεν ορίζει ποιες πράξεις είναι επείγουσες, μη επείγουσες, συνήθεις, ασυνήθεις και εξαιρετικές».

«Αλλά και αν ο γονέας αρνηθεί τον εμβολιασμό του παιδιού του, ακόμα και στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, που θέλει συναπόφαση, η άρνηση αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε γενική, ούτε αόριστη, ούτε εγωιστική», υπογραμμίζει η κ. Βασιλοπούλου. «Θα πρέπει να είναι αντικειμενική και να συνάδει με το συμφέρον του τέκνου. Στην περίπτωση λοιπόν μίας αδικαιολόγητης άρνησης, αυτή θα κριθεί και θα ελεγχθεί από το δικαστήριο, ως ενδεχομένως κακή άσκηση γονικής μέριμνας ή κατάχρηση στην άσκηση της γονικής μέριμνας, η οποία πιθανόν να οδηγήσει και στην αφαίρεσή της »

Τι γίνεται στην περίπτωση που το παιδί θέλει να εμβολιαστεί και οι γονείς – είτε είναι σε διάσταση είτε σε γάμο – δεν θέλουν; «Στην περίπτωση αυτή, το παιδί έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε δομές που υπάρχουν και να ασκήσουν αυτές το δικαίωμά του στην ιατρική περίθαλψη και στην επιβολή της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει και το άρθρο 21 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει και επιτάσσει την προστασία της παιδικής ηλικίας και το συμφέρον του παιδιού», απαντά η ίδια.

Εκεί που δεν υπάρχει διέξοδος για το ανήλικο, είναι όταν το ανήλικο δεν θέλει και οι γονείς θέλουν. Στην περίπτωση αυτή αποφασίζουν μόνο οι γονείς.

Κορονοϊός: Ποιο εμβόλιο αντιμετωπίζει την μετάλλαξη Δέλτα αποτελεσματικότερα

Παράλληλα, οι πολίτες σε όλο τον πλανήτη σπεύδουν να εμβολιαστούν, όμως πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να χτυπήσουν και τους εμβολιασμένους. Ποιο εμβόλιο όμως προστατεύει καλύτερα από την μετάλλαξη Δέλτα;

Τα εγκεκριμένα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά έχουν σχεδιαστεί στις αρχές της πανδημίας πριν εμφανιστούν τα νεότερα στελέχη. Κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Lancet (E.C.Wall και συνεργάτες, AZD1222-induced neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 Delta VOC, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01462-8) εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca ενάντια στο νέο στέλεχος Δέλτα.

Όσον αφορά στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις ASTRA ZENECA (AZD1222), σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (55/63, 87%) είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών D614G (αρχικό στέλεχος) και Β.1.1.7 (στέλεχος άλφα, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ σημαντικά λιγότεροι εμβολιασμένοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Β.1.351 (στέλεχος Βήτα, Νότια Αφρική) (38/63, 60%) και του Β.1.617.2 (στέλεχος Δέλτα, Ινδία) (39/63, 62%).

Αντίθετα, άνω του 95% από τους εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer (BNT162b2) ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Βήτα και Δέλτα.Ακόμη ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι σε όλα τα στελέχη μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου ASTRA ZENECA (AZD1222) συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει. Συμπερασματικά, οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι εμβολιασθέντες με το ASTRA ZENECA έχουν υποδεέστερη αντισωματική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 συγκριτικά με το Pfizer, το οποίο συνάδει τόσο με τα δεδομένα των κλινικών μελετών όσο και με τα προσφάτως δημοσιευμένα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος B.1.617.2 (60% ASTRA ZENECA έναντι 79% BNT162b2) και στο στέλεχος Β.1.1.7 (73% AZD1222 έναντι 92% Pfizer) (Lancet. 2021; 397: 2461-2462; MedRxiv https://doi.org/10.1101/2021.05.22.21257658).

Πρόσφατη προδημοσίευση των A.Choi και συνεργατών (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.06.28.449914v1) ανέλυσε την ικανότητα εξουδετέρωσης στελεχών του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές συλλέξανε ορούς εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έλεγξαν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο. Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).

Συμπερασματικά, τα ανωτέρω δεδομένα δείχνουν ότι αφενός είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα και με τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα περίπου το 50% των Ελλήνων έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου και στο 36% ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί. Αφετέρου αξίζει να αξιολογηθεί η πιθανή χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ειδικά για όσους έχουν χαμηλή αντισωματική απάντηση.

Κορονοϊός: Πώς θα καταλάβετε αν έχει μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα

Την ίδια ώρα σε νέο κεφάλαιο της πανδημίας του κορονοϊού εξελίσσεται η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία σαρώνει τον πλανήτη. Δείτε στο xristika.gr τα τρία συμπτώματα που μαρτυρούν πως έχετε κολλήσει…

Βήχας, πυρετός, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης και γεύσης· αυτά είναι τα κλασικά συμπτώματα της λοίμωξης από Covid-19, ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα ήρθε για να προσθέσει τρία νέα στη λίστα.

Το εν λόγω στέλεχος του ιού φαίνεται να εξαπλώνεται ραγδαία μεταξύ των νέων, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, δρ. Tim Spector, η συμπτωματολογία της μετάλλαξης Δέλτα «θυμίζει περισσότερο ένα άσχημο κρυολόγημα».

Όπως φαίνεται και μέσα από τη μεγάλου εύρους μελέτη σχετικά με τον πανδημικό ιό, Zoe Covid Symptom Study, τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα από τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα εξής:

  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Συνάχι

Όπως εξηγεί ο δρ. Spector, και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, ήδη από τις αρχές του περασμένου Μαΐου είχε σημειωθεί μια μεταβολή ως προς τα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με κορονοϊό, η οποία συνέπεσε χρονικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Αν και ο πυρετός παραμένει ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της μετάλλαξης αυτής, η απώλεια όσφρησης δεν εμφανίζεται πλέον εξίσου συχνά.

«Το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορονοϊός φαίνεται να δρα λίγο διαφορετικά. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο, διότι μπορεί ο ασθενής να νομίζει ότι έχει απλώς κάποια ίωση της εποχής. Πρέπει όμως να εξεταστεί, διότι αν έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο μπορεί να διασπείρει τον ιό», κατέληξε ο καθηγητής.