Cosmote, Vodafone, Wind: Εξελίξεις αναμένονται στις σταθερές τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα μετά την θερινή ραστώνη του Αυγούστου. Όλα όσα ανακοινωθούν, στο xristika.gr.
Στις επόμενες κινήσεις περιλαμβάνονται αφενός η ενεργοποίηση ενός ακόμα κουπονιού επιδότησης για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων μέσω οπτικών ινών από πλευράς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι αφετέρου η νέα πολιτική χονδρικής που αναμένεται να εφαρμόσει ο ΟΤΕ, η οποία σε συνδυασμό με την ένταση του ανταγωνισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κάποια αποκλιμάκωση των τιμών.
Cosmote, Vodafone, Wind: Από Σεπτέμβριο το κουπόνι Gigabit Voucher
Ειδικότερα, οι πληροφορίες σχετικά με την ενεργοποίηση του νέου κουπονιού επιδότησης συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH), Gigabit Voucher, αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο. Εφόσον ανοίξει η πλατφόρμα, θα είναι θέμα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων πότε θα ξεκινήσουν τις προσφορές τους προς τους καταναλωτές.
H συγκεκριμένη δράση θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του κουπονιού Smart Readiness που τρέχει ήδη τον τελευταίο χρόνο για τον εκσυγχρονισμό της καλωδίωσης του κτηριακού αποθέματος. Στόχος της είναι δε να ενισχύσει την ζήτηση για τέτοιου τύπου συνδέσεις. Κι αυτό γιατί παρά την στροφή σε υψηλές ταχύτητες που καταγράφεται, η χώρα συνεχίζει να «σκοράρει» χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ στην διείσδυση συνδέσεων FTTH.
Αυτό που μένει να φανεί ωστόσο με την έναρξη της δράσης είναι πώς θα ορίζονται οι δικαιούχοι και αν θα δίνεται προτεραιότητα σε όσους καταναλωτές και επιχειρήσεις έχουν λάβει ήδη το έτερο κουπόνι, «Smart Readiness», που προβλέπει την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» για 120.000 κτήρια της χώρας.
Να θυμίσουμε ότι το Smart Readiness έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, και η αρχική απορρόφησή του ήταν χαμηλή καθώς υπήρχαν προϋποθέσεις στον αρχικό του σχεδιασμό που δυσχέραιναν την αίτηση , οπως π.χ. το ότι απαιτείτο η πολυκατοικία να έχει δικό της ΑΦΜ. Όσο για τη νέα δράση, Gigabit Voucher, θα έχει προϋπολιγσμό 80 εκατ. ευρώ.
Cosmote, Vodafone, Wind: Προς μείωση οι τιμές
Παράλληλα με την ενεργοποίηση του κουπονιού επιδότησης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η νέα πολιτική χονδρικής που πρόκειται να εφαρμόσει ο ΟΤΕ -μετά τη σχετική συμφωνία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.
Η νέα πολιτική χονδρικής, θα μπορούσε να εισάγει νέα δεδομένα στις χρεώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται μέχρι και σήμερα έως το ισχυρότερο αντικίνητρο για την υιοθέτηση μιας σύνδεσης FTTH από τους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητα απόκτησης μίας γραμμής FTTH ανέρχονται στα 2,5 εκατ. αλλά ο αριθμός των συνδέσεων δεν ξεπερνά τις 500-550 χιλιάδες με την τιμή θα θεωρείται ο βασικός λόγος αποφυγής της αλλαγής.
Η μείωση των τιμών μπορεί να προέλθει κι από έναν ακόμα παράγοντα, την ενεργοποίηση ενός ακόμα παίκτη, σίγουρα στο πεδίο της χονδρικής και ενδεχομένως και στο πεδίο της λιανικής.
Ο λόγος για την ΔΕΗ το εναέριο δίκτυο FTTH της οποίας αναπτύσσεται ταχύτατα και αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους από το φθινόπωρο.
Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ έχει δηλώσει επίσημα ότι θα δραστηριοποιηθεί στη χονδρική διάθεση αλλά πληροφορίες για επέκταση της και στη λιανική δεν έχουν επισήμως διαψευθεί.
Cosmote, Vodafone, Wind: Οι επιδόσεις της Ελλάδας
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να ενισχύσουν την μικρή στροφή που ήδη καταγράφεται στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου της ΕΕ, το 2023 παρατηρήθηκε αύξηση της μέσης ταχύτητα στα σταθερά δίκτυα, η οποία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεγάλη αύξηση των χρηστών με συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, κυρίως συνδέσεων 100 Mbps και άνω.
Για την ακρίβεια η μέση ταχύτητα στα σταθερά δίκτυα στη ροή καθόδου σε όλη την επικράτεια το 2023 ήταν 76,91 Mbps έναντι 47,94 Mbps το 2022, σημειώνοντας αύξηση 60,4%, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.
Όσο για τους χρήστες με πακέτα συνδέσεων 200 Μbps στη ροή καθόδου το 2023 αποτελούσαν μεν μόλις το 11,71% των μετρήσεων εγγεγραμμένων χρηστών της πλατφόρμας «ΥΠΕΡΙΩΝ’», το ποσοστό τους όμως ήταν αυξημένο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2022 ήταν μόλις 4%.
Συμπληρωματικά στην βελτίωση της όλης κατάστασης λειτουργούν φυσικά και οι επενδύσεις των παρόχων προς αυτή την κατεύθυνση.
Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2024 επέκτεινε το δίκτυο FTTH σε επιπλέον 32 δήμους της χώρας και συνολικά έχει φθάσει σε πάνω από 150 δήμους. Ακόμα και σε δήμους που μέχρι πρότινος δεν είχαν ξεκινήσει σχετικά έργα, όπως ο Δήμος Βόλου, φαίνεται πλέον να ξεκινούν τα σκαψίματα.
Η ΔΕΗ τρελαίνει Cosmote, Vodafone, Wind
Γερό «μπάσιμο» της ΔΕΗ στα telecoms με πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών. Το πλάνο της ΔΕΗ FiberGrid έως και το 2025 για οπτικές ίνες σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Σε ποιες πόλεις επεκτείνεται – Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου €680 εκατ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Μία νέα εποχή για τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα φέρνει πιο κοντά ο Όμιλος ΔΕΗ. Η ΔΕΗ FiberGrid, η εταιρεία της ΔΕΗ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, ανακοινώνει το κατασκευαστικό της πλάνο έως και το 2025, σύμφωνα με το οποίο οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη.
Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.
Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου €680 εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα) εξασφαλίζοντας την μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους την δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).
ΔΕΗ: Εμπορική διάθεση στη χονδρική εντός του 2024
Η ΔΕΗ FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps.
O δεύτερος είναι με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών ομίλου ΔΕΗ, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, δήλωσε: «Όραμά μας, είναι μια ψηφιακή κοινωνία, προσβάσιμη και ανοικτή σε όλους, που θα συμβάλει και θα επιταχύνει την κοινωνική και οικονομική πρόοδο.
Θέλουμε να προσφέρουμε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ένα υπερσύγχρονο και σταθερό δίκτυο παθητικής και ενεργής πρόσβασης οπτικών ινών μέχρι τις κατοικίες, τις εταιρείες και τους δημόσιους οργανισμούς.
Μέσω του δικτύου της ΔΕΗ FiberGrid δίνουμε τη δυνατότητα στους παρόχους του κλάδου να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δικούς τους, τελικούς πελάτες και να συμβάλλουμε στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, για την Κοινωνία των Gigabit.
Εξάλλου, το gigabit society είναι προαπαιτούμενο και για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση: τα έξυπνα ενεργειακά σπίτια και επιχειρήσεις χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης και απόκριση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να συνεργαστούν μεταξύ τους -αλλά και με το δίκτυο- οι ηλεκτρικές συσκευές, οι φορτιστές, τα φωτοβολταϊκά, οι μονάδες αποθήκευσης και οι μονάδες διαχείρισης του έξυπνου ενεργειακά σπιτιού».
Αναλυτικά οι περιοχές που αναπτύσσεται το νέο Δίκτυο FTTH της ΔΕΗ FiberGrid: