Θεσσαλονίκη: Μπορεί η ΕΥΑΘ να διατυμπανίζει πως είναι κοντά στη λύση του… μυστηρίου με τον απόκοσμο ήχο που ακούγεται τα βράδια, ωστόσο οι κάτοικοι παραμένουν αναστατωμένοι!

Επίσημη ανακοίνωση με την οποία βάζει τέλος στο «θρίλερ» για τον απόκοσμο ήχο που κρατούσε άγρυπνους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης εξέδωσε η ΕΥΑΘ δίνοντας απαντήσεις στο ερώτημα τι ήταν αυτό που ακουγόταν από τα έγκατα της γης, όπως έλεγαν κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ η αιτία του θορύβου βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που βρίσκεται σε αναβρασμό απασχολώντας τους τους κατοίκους των Μετεώρων του δήμου Παύλου Μελά.

Τα συνεργεία της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν ελέγχους και δοκιμές τα ξημερώματα της Τρίτης έως και σε 5χλμ. απόσταση από το σημείο της έντασης του θορύβου. Αυτό που διαπιστώθηκε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, είναι ότι «μηχανισμός σε δεξαμενή της Πολίχνης προκαλούσε κρουστικό φαινόμενο, το οποίο λόγω συντονισμού και εξαιτίας του αναγλύφου της περιοχής μετέφερε τον ήχο 2 χλμ. μακριά!».

Παράλληλα η ΕΥΑΘ διαβεβαιώνει ότι «δεν υπήρχε τεχνικό ζήτημα ή ζήτημα παλαιότητας στη δεξαμενή, ενώ ούτε και ακουγόταν θόρυβος κατά τη λειτουργία της».

Ακούστε τον ανατριχιαστικό ήχο:
Θεσσαλονίκη: Το χρονικό του θρίλερ

Το κλιμάκιο της ΕΥΑΘ αλλά και μέλη της διοίκησης ξεκίνησαν την έρευνα λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέσα στο υδραγωγείο ενώ μετά τη 1 αποχώρησαν.

Αμέσως μετά μετέβησαν στη δεξαμενή στην περιοχή της Πολίχνης όπου διαπιστώθηκε από που προέρχεται ο ήχος.

O ήχος που ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες, ξεκινά αργά το βράδυ και πιο έντονα μετά τις 2 τα ξημερώματα που επικρατεί ησυχία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, ακούγεται μέσα στα σπίτια τους με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να κοιμηθούν.

Το γεωλογικό φαινόμενο ή η σύνδεση του ήχου με τους σεισμούς που έγιναν πρόσφατα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αποκλείστηκε από την αρχή όπως τόνισε o Βασίλης Μέλφος, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. «Οφείλεται καθαρά στα τεχνικά έργα της περιοχής και στα δίκτυα που σχετίζονται με αυτά. Αν υπήρχε το ενδεχόμενο ενός τέτοιου φαινομένου δεν θα λειτουργούσε με χρονοδιακόπτη, ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα και σταματά στις 5 τα ξημερώματα και σίγουρα θα είχαν εμφανιστεί οι συνέπειες», εξήγησε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται ο ήχος με τους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που έδωσε, ακούγοντας τον ήχο, ο μηχανικός Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο ήχος είναι κτυπογενής, χαμηλής συχνότητας, μεταλλικός, ακαθόριστης περιοδικότητας και εδαφομεταφερόμενος. «Και εφόσον είναι αντιληπτός εντός διαμερισμάτων, είναι και δομόφερτος και ίσως πιο ενοχλητικός λόγω του συντονισμού των ηχητικών κυμάτων που εγκλωβίζονται στον δομικό ιστό των κατασκευών. Ο ήχος ενδεχομένως να είναι προϊόν υδραυλικού πλήγματος, και δεδομένου του υδραγωγείου, το πρόβλημα προέρχεται από τις αντλίες και δίκτυο ανύψωσης πίεσης νερού λόγω της υψομετρικής διαφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι είναι λογικό να είναι έντονος τις μεταμεσονύχτιες ώρες καθότι η κατανάλωση νερού είναι μικρότερη και η πίεση δικτύου μεγαλύτερη. Πρότεινε ως λύση σε κάποια από τις ώρες που εμφανίζεται το φαινόμενο, να διακοπεί η λειτουργία των αντλιών υδραγωγείου, να κλείσουν οι βάνες βρόγχου δικτύου και να διακοπεί η υδροδότηση στην συνοικία. Αν ο θόρυβος υποχωρήσει, θα πρέπει να ρυθμίσουν εκ νέου τις πιέσεις δικτύου και την λειτουργία των αντλιών.

Θεσσαλονίκη: Οι 6 περιοχές που μπορεί να δώσουνε μεγάλο σεισμό

Η ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας το 2021 έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες με αποκορύφωμα τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εντείνουν την παρατήρηση του φαινομένου σε όλη την επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να «χτυπηθούν» από τον Εγκέλαδο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Έθνος ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μπορεί καμία περιοχή – πέραν του Αρκαλοχωρίου – να μην βρίσκεται αυτό το διάστημα σε αυξημένη δραστηριότητα, ωστόσο στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχουν τεθεί:

  • Ιόνιο
  • Κορινθιακός κόλπος
  • Θήβα
  • Κρήτη
  • Δωδεκάνησα και
  • Βόρειο Αιγαίο.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν επί της ουσία κανένα ενδεχόμενο. Ενώ αφήνουν εμμέσως να εννοηθεί πως, βάσει στατιστικής, δεν αναμένεται ένας νέος ισχυρός τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζουν πως ο σεισμός δεν ακολουθεί την λογική.

Όπως υπογραμμίζει ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε μια περιοχή υπάρχει έξαρση, η οποία όμως ποτέ δεν οδηγεί σε ισχυρό σεισμό. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ένας ισχυρός σεισμός χτυπά μια περιοχή, η οποία δεν βρισκόταν σε έξαρση».

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για μία «ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά, επισημαίνοντας πως στους 10 μήνες του 2021 έχουν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις:

  • 6,3 και 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα τον Μάρτιο,
  • 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου και
  • 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Σητείας στις 12 Οκτωβρίου.

Αν και κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο – το 1995 οπότε είχαν συμβεί σεισμοί σε Αρναία Χαλκιδικής, Κοζάνη-Γρεβενά και Αίγιο – εντούτοις πρόκειται για φαινόμενο που μελετάται από τους σεισμολόγους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελλάδα, Θανάση Γκανά, άλλωστε, κάθε χρόνο σημειώνεται ένας σεισμός κοντά ή περισσότερο από 6 Ρίχτερ και φέτος έχουμε τέσσερις.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει (σ.σ. βάσει στατιστικής) το φαινόμενο» να συμβεί και πέμπτος σεισμός κοντά ή πάνω από αυτό το μέγεθος, σχολιάζει σχετικά.

Για την μέτρηση μιας σεισμικής δόνησης χρησιμοποιούνται κυρίως δύο κλίμακες:

Κλίμακα Ρίχτερ (Richter)

Στην κλίμακα αυτή μετράται το μέγεθος ενός σεισμού στην εστία του. Ουσιαστικά στην κλίμακα μετράται η ενέργεια που εκλύεται στον εστιακό χώρο με τη σεισμική θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων.

Παρότι η κλίμακα δεν έχει ανώτατο όριο, σεισμοί μεγαλύτεροι από 9,5 Ρίχτερ δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη και, πρακτικώς, είναι εντελώς απίθανο να συμβούν ποτέ.

Επίσης, στην κλίμακα μετρώνται και αρνητικές τιμές, καθώς όταν ορίστηκε δεν ήταν δυνατόν με τα όργανα της τότε εποχής να καταγραφούν μικρότερα μεγέθη σεισμών. Η κλίμακα είναι λογαριθμική και χρησιμοποιείται για σεισμούς χαμηλότερους από 5[ασαφές].
Κλίμακα Μερκάλι (Mercalli)
Στην κλίμακα αυτή μετράται η ένταση ενός σεισμού σε μία περιοχή στην επιφάνεια του φλοιού της Γης. Η κλίμακα είναι εμπειρική και προσπαθεί να εκτιμήσει την ένταση του σεισμού σύμφωνα με τις επιπτώσεις του σε κτίρια, υποδομές κλπ.

Είναι δωδεκαβάθμια (1 – 12) και προσμετρά κυρίως τις καταστροφές που προκαλούνται σε ανθρώπινες κατασκευές. Αυτό σημαίνει ότι ένας σεισμός που πλήττει ακατοίκητη περιοχή, δεν είναι δυνατό να αξιολογηθεί επαρκώς με αυτή την κλίμακα.

Άλλες κλίμακες

Επίσης υπάρχουν άλλες κλίμακες που χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους. Η κλίμακα επιφανειακού μεγέθους Μs, η κλίμακα χωρικού μεγέθους mb, η κλίμακα μεγέθους διάρκειας ΜΤ, και η κλίμακα μεγέθους σεισμικής ροπής ΜW.[16]

Η κλίμακα επιφανειακού μεγέθους μετράει το μέγεθος που λαμβάνεται από τη μέτρηση των κυμάτων επιφανείας. Να σημειώσουμε ότι το Ms είναι μεγαλύτερο από το ML.

Για παράδειγμα, αν το μέγεθος ενός σεισμού μετρήθηκε σαν 5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ (ML), μπορεί να μετρηθεί και ως 5,5 Ms. Το Ms είναι αξιόπιστο για επιφανειακούς (< 50 χλμ. βάθος) σεισμούς και για μεγάλες αποστάσεις από το επίκεντρο. Χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και προτάθηκε από τον Παπαζάχο. Η ενέργεια που εκλύεται δίνεται σε erg από τον τύπο: logE=12,24+ 1,40Ms.

Η κλίμακα χωρικού μεγέθους είναι μια επέκταση της κλίμακας Richter και έτσι εκμεταλλευόμαστε καλύτερα το δίκτυο των σεισμογράφων. Είναι το μέγεθος που λαμβάνεται από τη μέτρηση των πρωτευόντων P κυμάτων (Compressional Body Wave Magnitude).

Είναι αξιόπιστο μέγεθος σεισμών με μεγαλύτερα εστιακά βάθη και για μεγάλες αποστάσεις από το επίκεντρο.

Η κλίμακα μεγέθους σεισμικής ροπής χρησιμοποιείται για σεισμούς άνω από 5. Όλα τα προηγούμενα μεγέθη βγαίνουν από τύπους που περιέχουν ένα συγκεκριμένο πλάτος ταλάντωσης ενός σεισμικού κύματος σε κάποια χρονική στιγμή.

Το Mw, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση μεγάλων σεισμών, υπολογίζεται από ένα πολύπλοκο τύπο και είναι πολύ αξιόπιστο. Ανακοινώσεις για μεγάλους σεισμούς (>5) χρησιμοποιούν αυτήν την κλίμακα.