Προσοχή: Αλλάζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Αυτά είναι τα νέα πρόστιμα

Αυτοκίνητο: Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με τη χρήση κινητού ενώ οδηγάμε με το ποινικό πλαίσιο να αυστηροποιείται. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Σύμφωνα με το άρθρο 29, παρ. 1 του Ν. 4530/18, οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

Παράλληλα, το πρόστιμο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό, ενώ το όχημα βρίσκεται εν κινήσει ανέρχεται σε 100 ευρώ.

Σε περίπτωση, μάλιστα, υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο μόνο όταν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση, είτε μέσω της «σύνδεσής» του με ασύρματο Bluetooth. Η χρήση ενσύρματων (hands-free) ακουστικών απαγορεύεται υπό το σκεπτικό ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπλεχτούν τα ακουστικά στα χέρια του οδηγού και να προκληθεί κάποιο ατύχημα.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αστυνομικές αρχές είναι πολύ αυστηρές σε ότι αφορά τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Κατα μέσο όρο, κάθε μήνα, μόνο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου βεβαιώνονται πάνω από 300 παραβάσεις, μόνο στην Αττική.

Αυτοκίνητο: Έρχεται το επίδομα… ελαστικών!

Μπορεί να μην έχουμε χρήματα για βενζίνη και να περιμένουμε τα επιδόματα, ωστόσο ένα ακόμα επίδομα εξετάζεται και αφορά τα… ελαστικά! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Η κουβέντα για «επίδομα ελαστικών», πού τα “καινούρια θα μειώνουν τόσο την κατανάλωση καυσίμου όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”, έχει πέσει στο τραπέζι.

Οι σκέψεις έχουν να κάνουν με τους ρύπους που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο κατά τη χρήση του, τόσο από τα φρένα -από τη φθορά στα τακάκια- όσο και από τα ελαστικά, με την τριβή τους στο οδόστρωμα και την απελευθέρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Ειδικά για τα ελαστικά, σε επίπεδο Ε.Ε. φαίνεται πως υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να επιδοτούν, εκτός από την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και την αγορά «πράσινων» ελαστικών, τα οποία και ταξινομούνται από πλευράς απόδοσης στις κατηγορίες Α και Β και αφορούν τις επιδόσεις τους στην αντίσταση της κύλισης και το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με το ιταλικό motori, τον περασμένο Νοέμβριο ο Fabio Bertolotti, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ελαστικών και Πλαστικών «Assogomma» στην Ιταλία, έκανε πρόταση στην ιταλική κυβέρνηση για την εφαρμογή αυτού του είδους των επιδοτήσεων. Ένα μέτρο με διπλή θετική επίδραση αφού η τοποθέτηση «πράσινων» ελαστικών από τις κατηγορίες A και B που μειώνει τις εκπομπές ρύπων και βελτιώνει παράλληλα και την οδική ασφάλεια στους δρόμους για όλους τους χρήστες.

Σύμφωνα με πηγές η Ιταλία καταναλώνει 40 δισ. λίτρα καυσίμων ετησίως (βενζίνη και πετρέλαιο) και η χρήση ελαστικών κατηγορίας Α ή Β μπορεί να μειώσει αυτή την ποσότητα κατά δύο ολόκληρα δισεκατομμύρια λίτρα. Ως αποτέλεσμα η ετήσια μείωση στις εκπομπές CO2 μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα επτά εκατ. τόνους, ενώ κερδισμένη βγαίνει και η τσέπη του καταναλωτή με συνολική μείωση εξόδων πάνω από τέσσερα δισ. ευρώ ανά έτος.

Το ύψος της επιδότησης που συζητείται εκεί ανέρχεται στα 200 ευρώ για κάθε σετ (σ.σ.σήμερα στην Ελλάδα το κόστος είναι κοντά στα 350 ευρώ μ.ο.) , ένα ποσό που μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτό το έξοδο.

Αυτοκίνητο: Έτσι θα βρείτε τη φτηνότερη βενζίνη

Με την τιμή της βενζίνης να έχει εκτοξευτεί πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο σε όλη την Ελλάδα, οι οδηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με την αγωνία να προμηθευτούν όσο το δυνατόν πιο οικονομικά κάυσιμα.

Αντί να κάνετε βόλτες με το αυτοκίνητο αναζητώντας την πιο συμφέρουσα τιμή, η λύση βρίσκεται στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης «Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων».

Δείτε πώς μπορείτε να μαθαίνετε τις τιμές στα πρατήρια των περιοχών που σας ενδιαφέρουν με λίγα μόνο κλικ:

  • Για το «Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων», μπαίνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση fuelprices.gr.
  • Έπειτα, κάνετε κλικ στο πλαίσιο που γράφει «Εάν είστε Καταναλωτής, ψάξτε για πρατήρια, διευθύνσεις, καύσιμα και τιμές σε όλη την Ελληνική Επικράτεια».
  • Στον χάρτη που θα σας εμφανιστεί, κάνετε κλικ στον νομό που σας ενδιαφέρει ή τον επιλέγετε στο σχετικό πλαίσιο.
  • Στη συνέχεια επιλέγετε τον δήμο ή τους δήμους που σας ενδιαφέρουν και ακολούθως:
  • Κάνετε κλικ στο Επόμενο
  • Στην επόμενη φόρμα επιλέγετε τον τύπο του καυσίμου που σας ενδιαφέρει και κάνετε κλικ στο «Δεν είμαι ρομπότ» και πάλι στο «Επόμενο».

Και κάπως έτσι – με λίγα κλικ – έχετε τη λίστα:

  • με όλα τα πρατήρια καυσίμων στους δήμους που σας ενδιαφέρουν
  • αναλυτικά τις τιμές ανά καύσιμο
  • διεύθυνση πρατηρίου και
  • τηλέφωνο επικοινωνίας.

Αυτοκίνητο: Πώς θα κάψετε λιγότερη βενζίνη

Με την τιμή βενζίνης και diesel να ανεβαίνει συνεχώς και τις προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, η εξοικονόμηση καυσίμων με οικονομική οδήγηση είναι η μόνη λύση για να μειώσουμε τα έξοδα μετακίνησης.

Οι οδηγοί, πλέον, αναζητούν φθηνότερο κόστος μετακίνησης και αρκετοί στρέφονται στην αγορά μοντέλων διπλού καυσίμου. H τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανέφερε το πρωί της Τετάρτης (9/3) ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου κάνοντας την εκτίμηση του, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που επιτείνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πώς όμως μπορούν όμως οι καταναλωτές να προστατεύσουν την τσέπη τους με τις νέες αυτές εξελίξεις; Η μόνη λύση για να εξοικονομήσουμε καύσιμα και να μειώσουμε τα έξοδα μετακίνησης με το αυτοκίνητό μας, είναι η οικονομική οδήγηση.

Υπάρχουν κάποια έξυπνα tips που μπορούν να εφαρμόσουν εύκολα οι οδηγοί για να αυξήσουν την οικονομία καυσίμου. Ένας καλά ρυθμισμένος κινητήρας θα εξοικονομήσει μεγάλη ποσότητα καυσίμου. Αυτό σημαίνει ότι η καλή συντήρηση του κινητήρα είναι επιβεβλημένη.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε επιπλέον κιλό στο αυτοκίνητα αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Έτσι, πράγματα που δεν χρειάζονται ή δεν είναι αναγκαία καλό είναι να μην υπάρχουν στο αυτοκίνητο.

Η καλή ποιότητα καυσίμου παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι καλό να έχετε ένα συγκεκριμένο βενζινάδικο με καλή ποιότητα καυσίμου. Άλλωστε, το καύσιμο είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία του κινητήρα και τα μειωμένα κατάλοιπα που αφήνει η καύση.

Η σταθερή ταχύτητα, χωρίς αυξομειώσεις, θεωρείται ο θεμέλιος λίθος της οικονομικής οδήγησης. Θα πρέπει να οδηγούμε με σύνεση και με παρόμοιο τρόπο που οδηγούμε στα χιόνια. Οι απότομες εναλλαγές του γκαζιού και οι απότομες επιταχύνσεις αυξάνουν την κατανάλωση. Ακόμα και οι προσπεράσεις μπορούν να γίνουν προοδευτικά. Η οδήγηση με χαμηλές στροφές συμβάλλει, επίσης, στην οικονομική οδήγηση.

Όταν πρόκειται να μείνουμε σταθεροί σε ένα σημείο για αρκετά λεπτά, καλό είναι να σβήσουμε τον κινητήρα. Το ρελαντί δεν θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εφαρμόσει το Start-Stop στα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια.

Πάντα χρησιμοποιούμε την ιδανική ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων, ώστε να μπορεί το αυτοκίνητα να κινηθεί ομαλά και άνετα, χωρίς ο κινητήρας να δουλεύει σε υψηλές στροφές. Οι πολλές στροφές αυξάνουν την κατανάλωση.

Το άνοιγμα των παραθύρων κατά τη διάρκεια της οδήγησης αυξάνει την κατανάλωση, γιατί αυξάνεται η αντίσταση του αέρα. Ειδικά η γρήγορη οδήγηση με ανοικτά παράθυρα αυξάνει κατακόρυφα την κατανάλωση καυσίμου.

Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο είναι ένας άλλος λόγος αύξησης της κατανάλωσης καυσίμου γιατί αναγκάζεται ο κινητήρας να δουλεύει πιο εντατικά για να δώσει την απαραίτητη ενέργεια στο σύστημα ψύξης. Παράλληλα, φθείρει περισσότερο τη μπαταρία.

Η οδήγηση σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος αυξάνει την κατανάλωση. Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε να ψάξουμε εναλλακτικές διαδρομές για να πάμε στον τελικό προορισμό μας, προκειμένου να αποφύγουμε την αυξημένη κίνηση. Επίσης, μπορούμε να αποφύγουμε τις μετακινήσεις σε ώρες αιχμής.

Η επιβράδυνση στα φανάρια θα πρέπει να γίνεται ομαλά και σταδιακά. Αυτό βοηθάει στη μείωση του καυσίμου από το να φρενάρουμε απότομα λίγα μέτρα πριν.

Τέλος, τα σωστά φουσκωμένα ελαστικά είναι ένας άλλος παράγοντας οικονομίας. Πάντα τα φουσκώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ένα ελαστικό που δεν έχει τη σωστή πίεση όχι μόνο αυξάνει την κατανάλωση αλλά φθείρει το ελαστικό και μειώνει την πρόσφυση με το οδόστρωμα.