Τέλος οι γάμοι το Σάββατο – Δείτε τι έχει συμβεί

Γάμος: Αν είχατε σκοπό να κάνετε τον γάμο σας φέτος και να πέφτει Σάββατο, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε, είτε ημέρα, είτε… έτος! Αν πάλι, λάβατε προσκλητήριο για γάμο το οποίο αναφέρει πως το μυστήριο θα τελεστεί μεσημέρι Δευτέρας, να είτε σίγουροι/ες ότι δεν έγινε κάποιο τυπογραφικό λάθος.

Και τα παραπάνω γιατί το φετινό καλοκαίρι έχει κάνει τους γάμους… καθημερινή υπόθεση, καθώς, όπως λένε οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διοργάνωσης τέτοιων μυστηρίων και δεξιώσεων, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, το 2022 συσσωρεύτηκαν γάμοι δύο ετών, με αποτέλεσμα οι μελλόνυμφοι να μη «χωράνε» πλέον στα Σαββατοκύριακα.

«Η φράση ‘είμαστε καλεσμένοι το Σαββατοκύριακο σε γάμο” δεν είναι πια απόλυτη, γιατί στον προγραμματισμό του μυστηρίου έχουν παρεισφρήσει και όλες οι καθημερινές», εξηγεί, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διοργανωτής γάμων Νίκος Βογιατζής, επισημαίνοντας πως το «Ησαΐα χόρευε» δεν έχει πλέον ώρα και μέρα.

«Όσοι πρόλαβαν-πρόλαβαν από πέρυσι, ακόμη και από πρόπερσι να κλείσουν ημερομηνίες για το Σάββατο και την Κυριακή του φετινού καλοκαιριού.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι είναι… sold out τα Σαββατοκύριακα, καθώς είναι συγκεκριμένος ο αριθμός τους, όσο και αν… στριμωχτούν οι τελετές, δεν βγαίνει η εξίσωση. Οπότε δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που κατέφυγαν στη λύση να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου άλλες ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και την ‘αδικημένη’ Δευτέρα», σημειώνει ο κ. Βογιατζής.

Πρώτη σε προτίμηση, βέβαια, όπως λένε οι διοργανωτές, είναι η Παρασκευή, ακολουθεί η Πέμπτη και αφού οι διαθέσιμες ημέρες και ώρες έχουν και σ’ αυτή την περίπτωση εξαντληθεί, είδαν με άλλο μάτι και τη… λιγότερο συμπαθή πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Οι γάμοι που γίνονται μεσοβδόμαδα είναι κυρίως πολιτικοί, από ζευγάρια νεότερης ηλικίας και συνήθως έχουν μικρότερο αριθμό καλεσμένων.

Γάμος: «Réservé» και το 2023!

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κενό ούτε για δείγμα μέσα στο 2022, θα περίμενε κάποιος να αποφορτιστεί η κατάσταση για την επόμενη χρονιά, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

«Ο αριθμός κράτησης ημερομηνιών για τη νέα σεζόν, αναιρεί την πεποίθηση ότι θα επανέλθουμε σε κανονική ροή. Με τα νούμερα που έχουμε μέχρι στιγμής θεωρούμε ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι γεμάτη γάμους, με τους ερχόμενους Μάιο, Ιούνιο και τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη να είναι ήδη ρεζερβέ», αναφέρει ο διοργανωτής γάμων και εκδηλώσεων.

Όσο για τους γάμους του Σαββατοκύριακου, η φετινή σεζόν έκανε την ολική επαναφορά, με πολλούς καλεσμένους 300-500 ατόμων.

Γάμος: Ουρές στα Δημαρχεία

Ολα του γάμου δύσκολα, λέει η παροιμία, όμως φαίνεται ότι τουλάχιστον οι δυσκολίες του κορωνοϊού πέρασαν και πλέον τα ζευγάρια ανεβαίνουν κατά δεκάδες τα σκαλιά, όχι μόνο της εκκλησίας αλλά και του δημαρχείου. Μετά από δύο χρόνια γαμήλιας… ξηρασίας και αναβολών, έχει ήδη ξεκινήσει η σεζόν των τελετών, θρησκευτικών και πολιτικών.

Ο φόβος του κορωνοϊού, ο μικρός αριθμός ατόμων που θα μπορούσαν να παραστούν στο μυστήριο καθώς και οι περιορισμοί στις γαμήλιες δεξιώσεις έκαναν πολλά ζευγάρια να πουν το «όχι» μετά το πολυπόθητο «ναι» και να πάρουν μια μικρή αναβολή, μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες και η ειδική επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολόγων δώσουν τελικά το «πράσινο φως» για γάμους με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο.

Αυτή η αναβολή στα σχέδια των ζευγαριών – ιδίως σε ό,τι αφορά τους θρησκευτικούς γάμους – αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ενώ, λοιπόν, το 2019 ο συνολικός αριθμός γάμων που πραγματοποιήθηκαν ήταν 47.137, το 2020 οι γάμοι που τελέστηκαν έφτασαν τις 31.475, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2009. Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο οι πολιτικοί γάμοι να είναι σαφώς περισσότεροι από τους θρησκευτικούς (19.540 έναντι 11.935), όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια πολιτικοί και θρησκευτικοί γάμοι ήταν σχεδόν ίσοι αριθμητικά. Για τους ειδικούς αυτή η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πανδημία.

Τελετές
Η φετινή χρονιά, πάντως, φαίνεται πως θα σημειώσει ρεκόρ τέλεσης γάμων. Ηδη, σε πολλά δημαρχεία της χώρας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δεν προλαβαίνουν να δίνουν τις… ευχές τους στα νιόπαντρα ζευγάρια. Εντονη κινητικότητα καταγράφεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αντίστοιχης δημοτικής υπηρεσίας, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί 718 άδειες πολιτικού γάμου και έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα 105 γαμήλιες τελετές. Είναι χαρακτηριστικό πως όλο το 2021 οι πολιτικοί γάμοι που τελέστηκαν στο Μέγαρο, στην πλατεία Κοτζιά, ήταν 293, ενώ πέρυσι εκδόθηκαν 2.001 άδειες πολιτικού γάμου.

Αντίστοιχα, το 2020, τη χρονιά που ο κορωνοϊός εισέβαλε στην καθημερινότητά μας, οι γάμοι στον Δήμο της Αθήνας έφτασαν τους 328, ενώ οι άδειες τις 1.845. Οπως εξηγούν οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας, μετά την παραλαβή της σχετικής άδειας, τα ζευγάρια μπορούν να απευθυνθούν σε οποιονδήποτε δήμο της χώρας ή του εξωτερικού προκειμένου να τελέσουν τον γάμο τους.

Ειδική αίθουσα
Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, που δημιουργήθηκε μετά από απόφαση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, γίνεται η… πολιτική ένωση των ζευγαριών στη Θεσσαλονίκη. Βάσει των επίσημων στοιχείων, το 2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 572 γάμοι, ενώ μέχρι τις 15 Μαΐου του ίδιου έτους τελέστηκαν 174. Την επόμενη χρονιά, παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους 600 (πιο συγκεκριμένα 604), στα μέσα Μαΐου δε είχαν γίνει ήδη οι 183.

Φέτος, μέχρι τις 15 Μαΐου έχουν τελεστεί 235 γάμοι και σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 600. Αξίζει να σημειωθεί πως τα σκαλιά του… δημαρχείου Θεσσαλονίκης μπορούν να ανεβαίνουν τα ζευγάρια δύο φορές την εβδομάδα, με τους πολιτικούς γάμους που τελούνται εβδομαδιαίως να αγγίζουν τους 15.

Οικονομικοί λόγοι
Εκτός από τον κορωνοϊό, όμως, το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί κάνει τα ζευγάρια να επιλέγουν τον πολιτικό γάμο για καθαρά οικονομικούς λόγους. «Σαφώς κι έχουμε καταγράψει αύξηση στους πολιτικούς γάμους την τρέχουσα χρονιά. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο ο κορωνοϊός, όσο η οικονομική κατάσταση που επικρατεί, που κάνει τα ζευγάρια να επιλέγουν τον πολιτικό γάμο. Αλλωστε, αυτό που επιθυμούν είναι μια γρήγορη διαδικασία που θα είναι ταυτόχρονα οικονομική, χωρίς δεξιώσεις και ανοιχτούς γάμους» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Τα ζευγάρια, πάντως, που περίμεναν σχεδόν δύο χρόνια μέχρι το μεγάλο βήμα φαίνεται πως φέτος ξεκίνησαν από νωρίς την αναζήτηση διαθέσιμων ημερομηνιών σε εκκλησίες, καθώς το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με το Γραφείο Γάμων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η κινητικότητα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οπως εξηγούν, αυτό αποδίδεται αποκλειστικά στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας των περασμένων δύο ετών, ενώ τονίζουν πως η ζήτηση για τέλεση γάμων στις ενορίες της αρχιεπισκοπής θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη – θα μιλούσαμε, δηλαδή, για γαμήλια «έκρηξη» – εάν τα ζευγάρια δεν επέλεγαν να γίνει το μυστήριο σε άλλες περιοχές. Το πλέον σύνηθες είναι να επιλέγονται κτήματα στα Μεσόγεια, εντός των οποίων υπάρχουν και μικρά εκκλησάκια. Ετσι, τελώντας το μυστήριο μέσα στα κτήματα, αφενός αποφεύγεται ο συνωστισμός και ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού και η γαμήλια δεξίωση γίνεται – κυριολεκτικά – λίγα βήματα μακριά.