Lockdown: Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να αφήσουμε στο παρελθόν το δεύτερο lockdown το οποίο κράτησε στη χώρα μας για περίπου έξι μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού!
Οι αποφάσεις αλλά και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη (12/05), όταν και συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι με βασικά θέματα τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Εν συνεχεία, την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας.
Ένα πρώτο σχεδιάγραμμα της πορείας της επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων έδωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως σημείωσε:
- στις 14 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα -τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία- με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στον χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.
- Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
- Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.
- Μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.
Lockdown: «Ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις εκτός νομού
Από όλα τα παραπάνω, με ιδιαίτερη αγωνία αναμένονται οι αποφάσεις για τον τρόπο που θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο ΣΚΑΪ, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν εκτός νομού θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Σε όσους ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα
- Σε όσους ταξιδέψουν στα νησιά
Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.
Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.
Lockdown: Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και εστίαση
Στη συνέχεια αναμένονται οι αποφάσεις και για τα SMS αλλά και το ωράριο κυκλοφορίας, δύο ζητήματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο λειτουργίας τόσο του λιανεμπορίου όσο και της εστίασης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε τονίσει ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο.
Παράλληλα, όπως είπε, το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά μία ώρα, ενώ μία μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά στην κατάργηση των SMS του 13032 για το λιανεμπόριο, άρα και του click in shop και του click away, αλλά και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το ωράριο κυκλοφορίας αναμένεται να παραταθεί ενδεχομένως και έως τις 12.30, κάτι που ενδεχομένως να συμπαρασύρει και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης, με τα καταστήματά της να κλείνουν ένα τέταρτο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Lockdown: Κεφάλαιο «Τουρισμός»
Τέλος, όσον αφορά στον Τουρισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.
Lockdown: Πώς θα γίνονται οι γάμοι
O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα και μέσα σε αυτά είναι και η επανέναρξη των κτημάτων για την τέλεση δεξιώσεων και γάμων.
«Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα το ανακοινώσουμε μέσα σε αυτή την εβδομάδα με όρους και κανόνες» τόνισε ο υπουργός.
Στις δεξιώσεις για γάμους σε κτήματα, θα είναι σε ροτόντες των 6 όπως και στην εστίαση, αλλά την πυκνότητα θα την αποφασίσουν μέσα στην εβδομάδα οι γιατροί, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι τα γυμναστήρια ανοίγουν στις 17 του μηνός, πρώτα για τους εμβολιασθέντες, και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου για τους υπόλοιπους.
Για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, είπε ότι από τα μέσα Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να ξεκινά από τα μεσάνυχτα αντί για τις 11 μ.μ.
Με το άνοιγμα του τουρισμού, αίρεται και η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
«Θα έχουμε μεγάλο πακέτο για τον κλάδο του τουρισμού σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις» σημείωσε ο ίδιος.
Για τις λαϊκές αγορές έχουμε τα 5 μέτρα απόσταση (μεταξύ πάγκων) και το 50 – 50 (δηλαδή την παρουσία των παραγωγών με πάγκους εκ περιτροπής μέσα στη βδομάδα για μισές ημέρες) το θέμα θα συζητηθεί μέσα στην επιτροπή , όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Δεν λέω ότι η πανδημία τελείωσε, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και πρέπει να προσέχουμε, όσο γίνονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα, κάθε μέρα που περνάει έχουμε 100.000 συμπολίτες μας που αρχίζουν να αποκτούν ανοσία» τόνισε ο υπουργός.
Lockdown: Πότε θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες;
Ενα από τα πλέον απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού φαίνεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν και μάλιστα σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά δεν απέχει πολύ μακριά η στιγμή που θα μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς τη χρήση μάσκας.
«Μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες» είχε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών θα πετάξουμε τις μάσκες, τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».
Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι ότι οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα και το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις είναι αρκετά μεγάλο.
Μέχρι όμως τα μέσα Σεπτέμβρη ο δρομος είναι επικίνδυνος, καθώς πρέπει να παραμείνουμε σύμφωνα με την κυρία Παγώνη προσεκτικοί.
«Οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολύ πρέπει να φοράνε τη μάσκα όταν ας πούμε πάνε σουπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το ιικό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε: «πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός, ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε την σχετική ανοσία».
Παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια στους νέους που έχουν δηλώσει άμεσα συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Παράλληλα η κ. Παγώνη εμφανίσθηκε αισιόδοξη και για το φετινό καλοκαίρι. «Το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Θα πάμε διακοπές με κάποιες προφυλάξεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το άνοιγμα των γυμναστηρίων είπε ότι θα μπορούσαν ανοίξουν σε 10 ημέρες.
Τέλος για τους 20ρηδες ανέφερε: «Εχουν δίκιο, δεν είναι εύκολο όλοι έχουμε περάσει από τη θέση τους. Θέλουν να βγουν».