Το τέλος της τηλεργασίας ήρθε σε έναν ακόμη μεγάλο όμιλο… αφού πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ καλύτερα από τα γραφεία.
Η JPMorgan Chase & Co ετοιμάζει την επιστροφή των υπαλλήλων της στα γραφεία για πενθήμερη εργασία, τερματίζοντας την επιλογή υβριδικής εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η αλλαγή αυτή επαναφέρει την πολιτική παρουσίας που ίσχυε πριν από την πανδημία.
Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, με περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση αυτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αντικαθιστώντας την τρέχουσα οδηγία τριήμερης παρουσίας για πολλούς εργαζομένους.
Επιστροφή στα Γραφεία: Το 2025 ως χρονιά ορόσημο;
Η απόφαση αυτή θα επεκτείνει την πολιτική που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2023, η οποία απαιτούσε από τους ανώτερους διευθυντές της τράπεζας να εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα. Πλέον, περίπου το 60% του προσωπικού της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένων traders και υπαλλήλων στα υποκαταστήματα λιανικής, λειτουργεί ήδη υπό αυτό το καθεστώς.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια επιστροφή στα προπανδημικά δεδομένα για την JPMorgan, διαφοροποιώντας την από ορισμένους ανταγωνιστές της που εξακολουθούν να επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία. Είναι, επίσης, ένδειξη της πεποίθησης του CEO, Τζέιμι Ντίμον, ότι η φυσική παρουσία ενισχύει τη συνεργασία και την αποδοτικότητα.
Ο Ντίμον έχει επικρίνει στο παρελθόν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την έλλειψη αυστηρότερων οδηγιών όσον αφορά την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.
Πολιτικές της Wall Street για την Εργασία στο Γραφείο
Οι πολιτικές για την εργασία από το σπίτι ποικίλλουν μεταξύ των εταιρειών της Wall Street. Η Goldman Sachs απαιτεί από το προσωπικό της να εργάζεται πέντε ημέρες την εβδομάδα, ενώ η Citigroup διατηρεί μια πιο ευέλικτη πολιτική τριήμερης παρουσίας.
Το 2023, πολλές μεγάλες τράπεζες επανέφεραν Αμερικανούς τραπεζίτες και traders σε πλήρη απασχόληση στα γραφεία, επικαλούμενες ρυθμιστικές αλλαγές που δυσχέραιναν την απομακρυσμένη εργασία.
Άνεργοι: Τέλος το επίδομα ανεργίας το 2025 – Επίσημο
Αλλαγές γύρω από το επίδομα ανεργίας. Χιλιάδες άνεργοι δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα από φέτος. Διαβάστε τους λόγους στα xristika.gr.
Λίγοτεροι θα είναι πλέον οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας, καθώς θα ισχύουν πιο αυστηρές προϋποθέσεις και θα μπουν περισσότεροι κόφτες.
Εκτός θα μείνουν πολλοί καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ενσήμων για τη χορήγηση του νέου επιδόματος ανεργίας που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά εντός πρώτου τριμήνου του 2025.
Ειδικότερα εκεί που ο άνεργος ήθελε 125 ένσημα τουλάχιστον εκατόν είκοσι πέντε (125) ημέρες εργασίας ή εκατό (100) ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και ογδόντα (80) ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους έγιναν 175 οι ημέρες ασφάλισης.
Αναλυτικότερα για το νέο επίδομα ανεργίας προϋπόθεση για την ένταξη στην πιλοτική επιδότηση ανεργίας και τη χορήγηση του σταθερού μέρους αυτής αποτελεί η πραγματοποίηση τουλάχιστον 175 ημερών ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. κατά τους 14 μήνες που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης, με την επιφύλαξη ότι οι ημέρες ασφάλισης των 2 μηνών πριν από τη λήξη ή λύση της εργασιακής σχέσης δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των ημερών.
Να σημειωθεί ότι ημέρες ασφάλισης που έχουν ληφθεί υπόψη για την ένταξη στην επιδότηση σύμφωνα με το παρόν δεν λαμβάνονται εκ νέου υπόψη σε επόμενη επιδότηση.
Σε ποιους κόβεται το επίδομα ανεργίας – Παραδείγματα
Σήμερα για ασφαλισμένους που επιδοτούνται για πρώτη φορά ισχύουν τα εξής:
1η περίπτωση
Τουλάχιστον εκατόν είκοσι πέντε (125) ημέρες εργασίας ή εκατό (100) ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και ογδόντα (80) ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους
2η περίπτωση (για ασφαλισμένους που δεν καλύπτουν την προϋπόθεση της 1ης περίπτωσης)
Τουλάχιστον διακόσιες (200) ημέρες εργασίας ή εκατόν ογδόντα (180) για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και ογδόντα (80) ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης
β) Για ασφαλισμένους που έχουν επιδοτηθεί στο παρελθόν:
τουλάχιστον εκατόν είκοσι πέντε (125) ημέρες εργασίας ή εκατό (100) ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής.
Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής δεν πρέπει να έχουν λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας από την έναρξη της επιδότησης για την οποία υποβάλλουν αίτηση πάνω από τετρακόσια (400) ημερήσια επιδόματα.
Συντάξεις: Δες ΕΔΩ πόσο αυξάνεται το 2025
Και άλλες συντάξεις θα δουν την προσωπική διαφορά να μηδενίζεται. Δείτε ποιες στα xristika.gr.
Περίπου το 2030 αναμένεται να εκλείψουν οι συντάξεις με προσωπική διαφορά, καθώς οι ετήσιες αυξήσεις που δίνονται, την μηδενίζουν για χιλιάδες συνταξιούχους.
Σήμερα, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ ανέρχονται σε 602.581 άτομα. Πρόκειται για αυτούς που λαμβάνουν το έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ. Οι συνεχείς αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023 (7,75% το 2023, 3,4% το 2024 και 2,4% το 2025) έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς για χιλιάδες συνταξιούχους.
Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2025, τουλάχιστον 90.000 συνταξιούχοι θα βγουν εκτός λίστας, μετά και την αύξηση 2,4% στις συντάξεις τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, αν συνεχιστεί η ίδια τάση αύξησης των συντάξεων, την επόμενη διετία αναμένεται να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά για άλλους 240.000 – 250.000 συνταξιούχους.
Για να εξαλειφθεί πλήρως η προσωπική διαφορά για το σύνολο των συνταξιούχων, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον πέντε ακόμη χρόνια.
Οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται φέτος και δεν έχουν πλέον προσωπική διαφορά, θα λάβουν είτε ένα μεγάλο μέρος είτε το σύνολο της αύξησης κατά 2,4% που θα δοθεί σε περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους με τις συντάξεις Ιανουαρίου, το διάστημα 20 – 23 Δεκεμβρίου.
Οι υπόλοιποι 602.581 συνταξιούχοι θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως εξής:
- 128.406 συνταξιούχοι με καθαρό ποσό σύνταξης έως 700 ευρώ θα λάβουν 200 ευρώ έκαστος.
- 213.076 συνταξιούχοι με καθαρό ποσό σύνταξης από 700,01 έως 1.100 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ έκαστος.
- 261.099 συνταξιούχοι με καθαρό ποσό σύνταξης από 1.100,01 έως 1.600 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ έκαστος.
Η προσωπική διαφορά αντιστοιχεί στο ποσό που υπερβαίνει την σύνταξη που θα προέκυπτε αν