Σταματά το ψήσιμο την Τσικνοπέμπτη 2025; Τι ισχύει και ποιος αντιδρά;

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει, με τη φετινή γιορτή της «επίσημης» κρεατοφαγίας να πέφτει στις 20 Φεβρουαρίου. Παραδοσιακά, τη μέρα αυτή τα σχολεία σε όλη τη χώρα γεμίζουν με μυρωδιές από ψητά, καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί στήνουν ψησταριές στις αυλές, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο. Όμως, φέτος, ένας απρόσμενος παράγοντας έρχεται να ταράξει τα νερά: οργανώσεις ζητούν να σταματήσει ο εορτασμός στα σχολεία, κάνοντας λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων και επιβολή διατροφικών επιλογών.

Τσικνοπέμπτη στα σχολεία

Τα τελευταία χρόνια, η Τσικνοπέμπτη έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής. Οι μαθητές πηγαίνουν κανονικά στα μαθήματά τους, αλλά τις τελευταίες ώρες το μάθημα δίνει τη θέση του στη γιορτή. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αναλαμβάνουν δράση, στήνοντας ψησταριές και μοιράζοντας σουβλάκια στους μαθητές, ενώ η μουσική και οι αποκριάτικες στολές δημιουργούν εορταστική ατμόσφαιρα.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας, οι Διευθυντές των σχολείων δίνουν συνήθως το «πράσινο φως» για τον εορτασμό, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες και δεν διαταράσσεται η σχολική λειτουργία.

Αντιδράσεις: «Να σταματήσει το ψήσιμο στα σχολεία!»

Ωστόσο, φέτος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις για το Περιβάλλον, τα Ζώα και το Κυνήγι ζήτησε με επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει η τέλεση της Τσικνοπέμπτης στα σχολεία. Όπως αναφέρουν, το έθιμο:

  • Προάγει την κρεατοφαγία και καταπατά τις διατροφικές επιλογές μαθητών που είναι χορτοφάγοι ή έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις που τους αποτρέπουν από την κατανάλωση κρέατος.
  • Επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ρόλους που δεν τους αναλογούν, καθώς μετατρέπονται σε ψήστες και σερβιτόρους.
  • Δημιουργεί διχασμό μεταξύ μαθητών και γονέων που δεν συμφωνούν με το έθιμο.
  • Δεν προβλέπεται στους κανονισμούς των σχολείων ως επίσημη ημέρα εορτασμού, αλλά καθιερώνεται ανεπίσημα.

«Δεν τρώμε όλοι κρέας και δεν θέλουμε όλοι να το βλέπουμε να ψήνεται μπροστά μας. Είναι δικαίωμά μας, δεν μπορεί να μας επιβληθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Θα σβήσουν οι ψησταριές;

Η επιστολή έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Υποστηρικτές του εθίμου θεωρούν ότι η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μέρος της ελληνικής παράδοσης και μια ευκαιρία για χαλάρωση και διασκέδαση μέσα στη σχολική χρονιά. Από την άλλη, όσοι αντιδρούν ζητούν περισσότερη ευαισθησία και σεβασμό στις διαφορετικές διατροφικές επιλογές.

Το ερώτημα παραμένει: θα συνεχιστούν οι εορτασμοί της Τσικνοπέμπτης στα σχολεία ή θα υπάρξουν αλλαγές; Η απάντηση μένει να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Επιστρέφει ο 13ος μισθός στο Δημόσιο – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η συζήτηση για την επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο έχει ξανανοίξει, με την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο.

Παρά την πολιτική επικαιρότητα που κυριαρχείται από άλλα ζητήματα, κυβερνητικοί κύκλοι φαίνεται να επεξεργάζονται σενάρια για την εφαρμογή του, ειδικά ενόψει των εκλογών του 2027.

Η πίεση της αντιπολίτευσης και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Η αντιπολίτευση πιέζει έντονα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δηλώνει τη στήριξή του. Ωστόσο, και η κυβέρνηση βλέπει το θέμα ως πιθανή κίνηση ενίσχυσης των εισοδημάτων, ειδικά σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, θέτει ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου. Οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, όταν θα ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Ο ρόλος των Βρυξελλών και η οικονομική εξίσωση

Κρίσιμη είναι η στάση της Ε.Ε., καθώς η κυβέρνηση αναζητά ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική, ιδίως όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες. Αν αυτές εξαιρεθούν από τον συνολικό προϋπολογισμό, ενδέχεται να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για την επαναφορά του 13ου μισθού.

Οι οικονομικές προκλήσεις και το διεθνές περιβάλλον

Παράλληλα, παράγοντες όπως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, οι αμερικανικοί δασμοί και η τουριστική αβεβαιότητα μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως η οικονομική σταθερότητα είναι βασική προϋπόθεση για τέτοιου είδους παροχές.

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: Θα επανέλθει ο 13ος μισθός ή είναι απλώς ένα ακόμα προεκλογικό σενάριο; Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί.

Επίδομα ανεργίας: Σοκ για χιλιάδες – Θα κρατάει 24 μήνες, αλλά… είναι 185 ευρώ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα είναι αυξημένο σε σχέση με το υφιστάμενο, φτάνοντας έως και τα 1.296 ευρώ. Ωστόσο, η καταβολή του θα γίνεται κλιμακωτά και θα μειώνεται όσο καθυστερεί ο δικαιούχος να βρει εργασία.

Το νέο μοντέλο επιδότησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 14.000 ανέργους για διάστημα 16 μηνών, πριν από την πλήρη ενεργοποίησή του για όλους από το 2027. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος που βασίζεται σε τεχνολογία RCT, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση δοκιμών. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, το νέο σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία έως τις αρχές Μαρτίου.

Τα κριτήρια αποκλεισμού

Ένα από τα βασικά κριτήρια αποκλεισμού είναι ότι όσοι επιλεγούν για το νέο επίδομα δεν θα πρέπει να έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πριν από τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης.

Πώς διαμορφώνεται το νέο επίδομα ανεργίας

Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από το 70% του κατώτατου ημερομίσθιου, δηλαδή 648,72 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο ανεργίας. Στη συνέχεια, το ποσό θα μειώνεται σταδιακά ως εξής:

  • Δεύτερο τρίμηνο: 60% του κατώτατου μισθού (556 ευρώ)
  • Τρίτο τρίμηνο: 50% του κατώτατου μισθού (463 ευρώ)
  • Τέταρτο τρίμηνο: 40% του κατώτατου μισθού (370 ευρώ)
  • Πρώτο εξάμηνο δεύτερου έτους ανεργίας: 30% του κατώτατου μισθού (278,25 ευρώ)
  • Δεύτερο εξάμηνο δεύτερου έτους ανεργίας: 20% του κατώτατου μισθού (185,35 ευρώ)

Το μπόνους που ανεβάζει το επίδομα στα 1.296 ευρώ

Το νέο σύστημα προβλέπει προσαυξήσεις για όσους έχουν από 4 έως 20 χρόνια ασφάλισης και είχαν αποδοχές μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό πριν την ανεργία.

Οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος το επιπλέον ποσό είναι:
Τουλάχιστον 900 ημέρες ασφάλισης στους 50 μήνες πριν από την ένταξη στο πρόγραμμα.
Οι αποδοχές του κατά τους 14 μήνες πριν από την ανεργία να είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον, το νέο επίδομα θα περιλαμβάνει επιδόματα όπως δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και προσαυξήσεις για προστατευόμενα μέλη ή μονογονεϊκές οικογένειες.

Με όλες τις προσαυξήσεις, το μέγιστο ποσό μπορεί να φτάσει έως και 1.296 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, το επίδομα αφορά λίγους και εκλεκτούς, καθώς το μπόνους δεν θα δίνεται σε όλους.

Το νέο μοντέλο επιδότησης φέρνει μεγάλες αλλαγές και δημιουργεί νέα δεδομένα για τους ανέργ