Εθνική Ασφαλιστική: Κλείνει η συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC. Η Εθνική Ασφαλιστική γυρίζει σελίδα και μπαίνει σε νέα εποχή. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Εθνικής τράπεζας και του CVC Capital Partners για την μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Την συμφωνία αναμένεται να επικυρώσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας που θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τα ετήσια αποτελέσματα του έτους, που ανακοινώνονται την Παρασκευή.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ πριν δώσει την τελική έγκριση αναμένει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι βασικός μέτοχος της ΕΤΕ με ποσοστό 41%.
Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να πιστοποιήσει το εύλογο του τιμήματος, βάσει ανεξάρτητης αποτίμησης που έχει πραγματοποιήσει για λογαριασμό του η Barclays.
Το τίμημα για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στα 410 εκατ. ευρώ και κινείται εντός του εύρους τιμών που δίνουν οι ανεξάρτητες αποτιμήσεις που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα.
Λεπτομέρειες για τους επιμέρους όρους της συμφωνίας που αποτέλεσαν αντικείμενο εξαντλητικών και πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, αναμένεται να ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΤΕ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Το CVC Capital Partners ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος στο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC προκρίνεται από τη διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ ως η ενδεδειγμένη λύση προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις έναντι της DG Comp, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας το 2015.
Βάσει των δεσμεύσεων αυτών η Εθνική τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει το 80% τουλάχιστον της Εθνικής Ασφαλιστικής ή να προχωρήσει στη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού στο Χρηματιστήριο, λύση ωστόσο που δεν προκρίθηκε καθώς προεξοφλούσε ότι το τίμημα θα ήταν χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που θα επιτυγχάνονταν μέσω της πώλησης.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του 2020 η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε υψηλή κερδοφορία που άγγιξε τα 82 εκατ. ευρώ προ φόρων, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους προσεγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο κατά 158 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 και ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά 131%-171% τον αναγκαίο δείκτη φερεγγυότητας, χωρίς ή με τη χρήση μεταβατικών μέτρων. Η ενίσχυση των κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα της κερδοφορίας, αλλά και των αποτιμητικών κερδών ύψους 125 εκατ. ευρώ από επενδυτικές τοποθετήσεις σε ελληνικά και ξένα κρατικά ομόλογα των διαθεσίμων προς πώληση τίτλων.
Από την πλευρά του CVC η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας συνιστά στρατηγικό στόχο της θέσης του στη χώρα μας, στην οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια με την εξαγορά της Vivartia, τις εξαγορές στον χώρο της υγείας (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας καθώς και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της skroutz.gr.
Το CVC αποτελεί από τα μεφαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως και σύμφωνα με στοιχεία από το CB Insights, οι επενδύσεις του σημείωσαν ρεκόρ 5ετίας το 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 24% και φθάνοντας τα 73,1 δισ. δολλάρια παγκοσμίως έναντι 59,1 δισ. δολλάρια το 2019.
Σύμφωνα με ανάλυση του CB Insights, πρόκειται για το υψηλότερο ύψος επενδύσεων που πραγματοποίησε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο (venture capital) τα τελευταία χρόνια καταρρίπτοντας μάλιστα ιστορικό ρεκόρ. Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν το 2020 με την υποστήριξη CVC μειώθηκαν από το ρεκόρ των 3.416 το 2019 σε 3.359 το 2020.
Η μέτρια πτώση κατά 1,7% σε ετήσια βάση οφείλεται σε μια επιβράδυνση των επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμφωνίες εξαγορών μειώθηκαν κατά 5% από τα επίπεδα του 2019 για να ανακάμψουν ωστόσο το δεύτερο εξάμηνο του 2020 κατά τη διάρκεια του οποίου αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Εθνική Ασφαλιστική: Ποια είναι η CVC
Η CVC Capital Partners με επικεφαλής τους Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard (ΦΩΤΟ) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχειρίσεως κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο.
Ιδρύθηκε το 1981 επενδύοντας από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως σε 300 επενδυτικά projects , ενώ διαχειρίζεται assets άξιας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Την τελευταία διετία η CVC Capital Partners έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ιδιωτικής υγείας, εξαγοράζοντας σειρά θεραπευτικών κέντρων, φτάνοντας πλέον να ελέγχει περίπου το 30% αυτής της «πίτας».
Το 2017 είχε εξαγοράσει τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια.
Η CVC Capital Partners έτσι έγινε ο κυρίαρχος «παίκτης στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενώ θυμίζουμε πως το Υγεία έχει υπό τη σκέπη του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών.
Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan.
Τον περασμένο Ιανουάριο, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά σ’ ένα νέο χώρο, αυτόν της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus.
Μια κίνηση που αφενός δείχνει τις προοπτικές που έχει αυτός ο εντελώς ανεκμετάλλευτος στην Ελλάδα κλάδος, αφετέρου μαρτυρά τις προθέσεις του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, που βάζει πλώρη για να γίνει παγκόσμια δύναμη και στο θαλάσσιο τουρισμό.
Όπως το ίδιο το fund είχε ανακοινώσει, απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας.
Με αφορμή την εξαγορά των μαρίνων ο István Szoke, Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners, δήλωσε:
«Με όχημα το παγκόσμιο δίκτυο και την εμπειρία της CVC, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε την κορυφαία εταιρεία εκμετάλλευσης μαρινών παγκοσμίως τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω των εξαγορών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του fund είναι σταδιακά να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και στην ευρύτερη μεσόγειο.