Τέλη Κυκλοφορίας 2021

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση της προθεσμίας των πληρωμών των φετινών τελών κυκλοφορίας, ωστόσο ακόμη και την τελευταία στιγμή κάποιοι δικαιούνται έκπτωση!

Θα υπάρξουν δύο διατάξεις που θα εξασφαλίσουν σημαντικές μειώσεις στα φετινά τέλη κυκλοφορίας:

Όποιοι αποφασίσουν να ανακτήσουν τις πινακίδες τους (και πάλι ηλεκτρονικά) από τον Απρίλιο και μετά, θα μπορούν να πληρώνουν όχι ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας αλλά την αναλογία για τους μήνες που θα κυκλοφορήσει το όχημα.

Εκπτώσεις επίσης, ανακοινώθηκαν ήδη για όλους τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι έχουν πληγεί καίρια από την πανδημία.

Όσοι αποφασίσουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας -ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 70.000 μέσω της καινούργιας εφαρμογής My car- θα περιμένουν τη νομοθετική διάταξη για την πληρωμή των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» προκειμένου να τις ανακτήσουν μέσα στο 2021 χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των τελών για το 2021.

Όσοι δεν κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, οφείλουν να καταβάλλουν κανονικά τα ποσά έως το τέλος της εβδομάδας καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν διασφαλίζονται.

Ακόμη και αν αποφασίσουν από τον Μάρτιο και μετά να θέσουν το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 μαζί με το πρόστιμο.

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν και νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021. Παρά το γεγονός ότι η καραντίνα συνεχίζεται, κρίνεται ότι με τη δίμηνη παράταση που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2020, υπήρχε επαρκής χρόνος για τους οδηγούς οι οποίοι άλλωστε -όπως φαίνεται και από την κυκλοφορίας στους δρόμους- κυκλοφορούν κανονικά με τα οχήματά τους.

Ουδείς αποκλείει βέβαια το ενδεχόμενο προς το τέλος της εβδομάδας -και ανάλογα με τα στατιστικά στοιχεία για την πληρωμή των τελών- να ανακοινωθεί μια ολιγοήμερη παράταση.

Ωστόσο, αυτή θα είναι πραγματικά απόφαση της τελευταίας στιγμής. Η κατεύθυνση που δίδεται τώρα είναι «όχι άλλη παράταση». Και ο λόγος είναι καθαρά δημοσιονομικός.

Με κλειστές τις επιχειρήσεις που αποδίδουν το 57% των εσόδων ολόκληρης της χώρας το κρατικό ταμείο «διψάει» για έσοδα και τα τέλη κυκλοφορίας από μόνα τους, αποδίδουν κάθε χρόνο ένα δις. ευρώ.

Όσοι καταθέσουν τις πινακίδες ηλεκτρονικά -ο αριθμός τους θα αυξηθεί αισθητά αυτή την εβδομάδα καθώς μέχρι τώρα πολλοί που έχουν αποφασίσει να καταθέσουν πινακίδες εκμεταλλεύονται το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών που τους δόθηκε- θα περιμένουν στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Το πότε θα γίνει αυτό, παραμένει ανοικτό.

Ωστόσο, εξετάζεται να έρθει στη Βουλή πριν από το Πάσχα καθώς χρήση κάνουν κυρίως οι εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων που δουλεύουν με τουρίστες και λιγότερο οι ιδιώτες.

Η διάταξη, και φέτος, θα επιτρέπει στους οδηγούς να πληρώνουν τα τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιήσουν το ΙΧ τους μέσα στο 2021.

Δηλαδή, αν κάποιος είναι να πληρώσει κανονικά 255 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο και επιλέξει να θέσει το όχημα σε κίνηση από τον Ιούλιο και μετά, η ηλεκτρονική ανάκτηση των πινακίδων (σ.σ ουσιαστικά η έκδοση του εγγράφου άρσης ακινησίας καθώς οι πινακίδες από φέτος δεν παραδίδονται στην εφορία) θα γίνεται με καταβολή του μισού ποσού δηλαδή 127 ευρώ.

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Τι ισχύει για τα τουριστικά λεωφορεία

Για το 2021, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων θα πληρώσουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:

 • για την Α΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων έως 40 θέσεων), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 430 ευρώ σε 215 ευρώ.
 • για τη Β΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων 41 θέσεων και άνω), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 595 ευρώ σε 300 ευρώ.

Επίσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία καταργείται η προϋπόθεση της υπαγωγής των βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία σε καθεστώς τμηματικής καταβολής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται επιβεβλημένη, λόγω των πρακτικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την έκδοση και εξόφληση των οικείων χρηματικών ενταλμάτων, αλλά και για να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Πώς θα τα πληρώσετε

Αδειάζει ο χρόνος στην κλεψύδρα για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας καθώς δεν θα δοθεί καμία παράταση με την καταληκτική ημερομηνία να είναι η 26η Φλεβάρη!

Μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας με τους εξής τρόπους:

 • Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)
 • Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF
 • Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)

Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να κάνουν τα εξής βήματα:

Εάν διαθέτουν κωδικούς TAXISnet:

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας TAXISnet ή Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας

Εάν δεν διαθέτουν κωδικούς TAXISnet:

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet > Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Καταθέστε πινακίδες με μόλις… 5 κλικ!

Πέντε κλικ αρκούν στο ποντίκι του υπολογιστή των ιδιοκτητών οχημάτων, σε περίπτωση, που θέλουν να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες και να τα θέσουν σε ακινησία.

Αφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr, και περάσουν το user name και το password τους στο myTAXISnet, οδηγούνται στην παρακάτω σελίδα, όπου έχουν δύο επιλογές εφαρμογών:

Στη σελίδα των τελών κυκλοφορίας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών, να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.

Επιλέγοντας «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οδηγούνται στην παρακάτω σελίδα, όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση, που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες.

Επιπλέον, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ).
Επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».

Τότε, οδηγούνται στην παρακάτω σελίδα, όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, Α.Φ.Μ., Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Έδρας, ΔΟΥ).

Στη συνέχεια, κλικάρουν το σχετικό κουτί, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι

 • το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο
 • δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.

Αν διαπιστωθεί ότι το κυκλοφορούν ή ότι το όχημα είναι σταθμευμένο, με τις πινακίδες επάνω, τότε – πλέον των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής -, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Τέλος, αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και διακρατούνται από τον ίδιο. ΔΕΝ απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στην ΔΟΥ.

Ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του – σε ακινησία – οχήματος επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.

Η εφαρμογή myCAR ενημερώνει τον κάτοχο ότι η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, σε περίπτωση, που ο κάτοχος δεν έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, ή δεν έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: ΕΔΩ η εκτύπωση

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet, όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη, και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gsis.gr. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη “Οχήματα”.

Ακολούθως έχετε δύο επιλογές:

 • Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς στο Taxisnet”:

Ο υπόχρεος πληκτρολογεί όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή και να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

 • Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς Taxisnet”:

Αφού κλικάρετε την “ΕΙΣΟΔΟ”, θα μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα όπου μπορείτε να αναγράψετε το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας και επιλέγοντας “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” να βρείτε τα τέλη για το όχημα σας.

Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, θα πρέπει ο υπόχρεος να δώσει την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2021.

Τα ποσά για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021 είναι ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου, τα κυβικά αλλά και τους ρύπους.

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τα πρόστιμα για όσους δεν τα πληρώσουν

Υπενθυμίζεται ότι, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πρόσφατα σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας πως «μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο».

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία έως την παραπάνω ημερομηνία εάν δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή η μη πληρωμή τους επισύρει πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Αναλυτικά καταβάλλεται:

 • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
 • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φόρο Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
 • Μηδενικό πρόστιμο , αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τα ποσά των τελών κυκλοφορίας

Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα έως το έτος 2000ΚατηγορίαΚυλινδρισμός κινητήρα (κυβ. εκατ.)Ετήσια τέλη κυκλοφορίας (σε Ευρώ)
Α’Έως 30022
Β’301-78555
Γ’786-1.071120
Δ’1.072-1.357135
Ε’1.358-1.548225
ΣΤ’1.549-1.738250
Ζ’1.739-1.928280
Η’1.929-2.357615
Θ’2.358-3.000820
Γ3.001-4.0001.025
Κ’4.001 και άνω1.230
Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2001 έως το 2005ΚατηγορίαΚυλινδρισμός κινητήραΕτήσια τέλη κυκλοφορίας (σε Ευρώ)
Α’Έως 30022
Β’301-78555
Γ’786-1.071120
Δ’1.072-1.357135
Ε’1.358-1.548240
ΣΤ’1.549-1.738265
Ζ’1.739-1.928300
Η’1.929-2.357630
Θ’2.358-3.000840
I’3.001-4.0001.050
Κ’4.001 και άνω1.260
Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2006 και μετάΚατηγορίαΚυλινδρισμός κινητήραΕτήσια τέλη κυκλοφορίας (σε Ευρώ)
Α’Έως 30022
Β’301-78555
Γ’786-1.071120
Δ’1.072-1.357135
Ε’1.358-1.548255
ΣΤ’1.549-1.738280
Ζ’1.739-1.928320
Η’1.929-2.357690
Θ’2.358-3.000920
I’3.001-4.0001.150
Κ’4.001 και άνω1.380

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τα ποσά ανάλογα τους ρύπους

Στα επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, τα τέλη με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο) καθορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:

ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ. C02 ανα χιλιόμετρο)ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ C02 (σε ευρώ)
0-900
91-1000,90
101-1200,98
121-1401,20
141-1601,85
161-1802,45
181-2002,78
201-2503,05
Άνω των 2513,72
Για τα Ε.Ι.Χ. ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα):140 Ευρώ

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr