Τα πήραν όλα! Αυτές οι επιχειρήσεις θησαύρισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Επιχειρήσεις: Ποιοι κλάδοι επωφελήθηκαν και ποιοι έμειναν πίσω στη σκακιέρα του ανταγωνισμού.Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας είδαν τις επιδόσεις τους να βελτιώνονται εντυπωσιακά μέσα στο γενικευμένο δράμα της πανδημίας.

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 τράβηξε χειρόφρενο σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μεταξύ περιοριστικών μέτρων και κλεισίματος ολόκληρων τμημάτων της οικονομίας, ωστόσο ορισμένοι κλάδοι ευνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση αυτή.

Οι επιδόσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στο χρηματιστήριο συνδέονται με τις ανακοινώσεις τους για τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά Covid-19. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και ο ανταγωνισμός σκληρός στον βωμό της υγείας.

Από την Amazon έως τη Lego, μέσω της Air France, της Chevron ή της Sony, μια γρήγορη επισκόπηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020 για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιχειρήσεις: Amazon, πρωταθλήτρια του ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν περισσότερο προς το Διαδίκτυο.

Παγκόσμιος κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου, η αμερικανική Amazon, που επωφελήθηκε επίσης από την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ‘cloud’, είδε τον κύκλο εργασιών της να απογειώνεται σχεδόν κατά 40% το 2020, κοντά στα 387 δισ. δολάρια.

Στο ίδιο πνεύμα, αν και πολλοί μπήκαν στις κουζίνες τους και ασχολήθηκαν με τη μαγειρική, η διανομή φαγητού γνώρισε επίσης αξιοσημείωτη άνοδο.

Ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος Just Eat Takeaway κατέγραψε άλμα στα έσοδά του κατά 54% στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ η βρετανική ανταγωνίστριά του Deliveroo είδε την αξία των συναλλαγών στην πλατφόρμα της να αυξάνεται κατά 64% στα 4,1 δισ. λίρες.

Τα σπιτικά προϊόντα σε κάθε περίπτωση άντεξαν: στη Γαλλία, οι πωλήσεις των μικρών οικιακών συσκευών αυξήθηκαν (+11,2%) λόγω των περιορισμών, κυρίως των επεξεργαστών τροφίμων (+27,5%).

Επιχιρήσεις: Lego, βιντεοπαιχνίδια, σήριαλ, η διασκέδαση υπό περιορισμό

Καθώς οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε πλέον στον κινηματογράφο, το θέατρο ή το μουσείο, οι κυρίαρχοι της κατ’ οίκον «διασκέδασης» είχαν φυσικά ούριο άνεμο.

Η Lego, η δανέζικη εταιρία που κατασκευάζει τα γνωστά πλαστικά τουβλάκια, κατέγραψε μια χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα κέρδη της (+19% στο 1,3 δισ. ευρώ) ενώ οι πωλήσεις της κατέγραψαν άλμα 13%.

Σε ό,τι αφορά την εικονική πραγματικότητα, τα βιντεοπαιχνίδια γνώρισαν επίσης άνθηση το 2020, με την Sony και τη Microsoft να λανσάρουν καινούργιες κονσόλες αμέσως πριν από τα Χριστούγεννα. Η ιαπωνική εταιρία είδε επίσης τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 40% σε ετήσια βάση κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Η αμερικανική Activision («Call of Duty») ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το τελευταίο τρίμηνο και η γαλλική Ubisoft αναμένει επιδόσεις-ρεκόρ για την ετήσια χρήση 2020/2021 (που ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου).

Το πάθος για σήριαλ κάθε άλλο παρά μειώθηκε. Ενώ η πρωτοπόρος Netflix ξεπέρασε τους 200 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο, χάρη σε διάφορες επιτυχίες όπως «Το γκαμπί της βασίλισσας», η ανταγωνίστριά της Disney+, που ξεκίνησε στα τέλη του 2019, έφθασε ήδη τα 95 εκατ. συνδρομητές στις αρχές του 2021.

Επιχειρήσεις: Οι αερομεταφορές καθηλωμένες στο έδαφος

Το 2020 ήταν ένα «annus horribilis» για τις αεροπορικές εταιρίες λόγω των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επηρέασαν τον τουρισμό: η Air France υπέστη σοκ «άνευ προηγουμένου» που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει 7,1 δισ. ευρώ, λίγο περισσότερα από τη γερμανική ανταγωνίστριά της Lufthansa (6,7 δισεκ.) ή τον βρετανικό όμιλο IAG, τη μητρική της British Airways (6,9 δισ.).

Από τις επιπτώσεις αυτές δεν γλίτωσαν ούτε οι εταιρίες χαμηλού κόστους, όπως η EasyJet, που είδε τα έσοδά της να καταγράφουν βουτιά 88% το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της (από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (Iata), οι εταιρίες έχασαν 510 δισεκ. δολάρια σε κύκλο εργασιών το 2020 και οι οικονομικές τους ζημίες έφθασαν τα 118 δισεκ. δολάρια. Ο ορίζοντας δεν είναι ακόμα καθαρός: οι ζημίες αναμένεται να φθάσουν τα 38 δισεκ. τη φετινή χρονιά.

Επιχειρήσεις: Οι πετρελαϊκές σε τέλμα αλλά αναμένουν ανάκαμψη

Η βουτιά της παγκόσμιας δραστηριότητας ανέκοψε σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση για πετρέλαιο και οι κολοσσοί του μαύρου χρυσού ολοκλήρωσαν το 2020 με θηριώδεις ζημίες.

Οι πέντε μεγαλύτερες, ιδιωτικές, επιχειρήσεις στον κόσμο- BP, Chevron, ExxonMobil, Shell και Total- ανακοίνωσαν συνολικά καθαρές ζημίες 77 δισ. δολάρια για το 2020, εκ των οποίων πάνω από 20 δισεκ. μόνο για τη BP.

Ο κλάδος μπορεί σε κάθε περίπτωση να ευελπιστεί ότι θα επωφεληθεί από την ανάκαμψη εν μέσω επιτάχυνσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων το 2021, που έχει ήδη επιτρέψει στην τιμή του πετρελαίου να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Επιχειρήσεις: Ποια προϊόντα πουλήθηκαν περισσότερο το 2020

Οι μεγάλες κερδισμένες της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται πως είναι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πώς κατάφεραν να αυξήσουν κατακόρυφα τα κέρδη τους και ποια προϊόντα πούλησαν περισσότερο.

Ιδανικές συνθήκες πλέον για νέες επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.  Δείτε αναλυτικά στο xristika.gr τα ασύλληπτα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

Στο 10,4% διαμορφώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων για τα σούπερ μάρκετ από την αρχή του 2020, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλείσιμο της εστίασης και το νέο lockdown να διατηρούν ψηλά τη ζήτηση.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών IRI έδειξαν ότι την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιανουαρίου 2021 σημειώθηκε αύξηση τζίρου 13,7% στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, αγγίζοντας τα 128,16 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2020 (αυτή που τελείωσε στις 5 Ιανουαρίου) που ήταν 112,76 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη της αγοράς τη συγκεκριμένη εβδομάδα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά της Αττικής, που ελέγχει μερίδιο 52,3% και η οποία «έτρεξε» με ρυθμό 8,9%.

Αναλυτικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιανουαρίου 2021, στις 340 κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ (μη συμπεριλαμβανομένων προϊόντων μεταβλητού βάρους) 168 ήταν τρόφιμα (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 15,7%), 41 προϊόντα νοικοκυριού (9,1% ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία), 45 προϊόντα προσωπικής υγιεινής (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 7,5%) και 86 όλα τα άλλα (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 9,9%).

Παρατηρώντας την κατανάλωση στα σημεία πώλησης, διαπιστώνεται ότι η Αττική, με μερίδιο 52,3% σημείωσε αύξηση πωλήσεων 8,9%, τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης με μερίδιο 10,4% εμφάνισαν ανάπτυξη 18,5%, ενώ της Κεντρικής Ελλάδας με μερίδιο 13,4% εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων 16,4%. Η Βόρεια Ελλάδα με μερίδιο 9,2% παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 22,4%, η Πελοπόννησος με μερίδιο 7,9% ανάπτυξη 15% και η Κρήτη με μερίδιο 6,8% εμφάνισε ανάπτυξη 28,2%.

Σε ό,τι αφορά τη διασπορά της κατανάλωσης ανά κατηγορία καταστήματος, τα υπερμάρκετ (καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ.) παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 21,7%, τα μεσαία (2.500 έως 1.000 τ.μ.) παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων 14,3%, τα μικρότερα (1.000 τ.μ έως 400 τ.μ.) αύξηση 10,8% και τα μίνι μάρκετ (έως 400 τ.μ.) αύξηση πωλήσεων 9,1%.

Επιχειρήσεις: Δείτε πόσα κέρδισαν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

 

Επιχειρήσεις: Σκλαβενίτης

Ενισχυμένες επιδόσεις πέτυχε ο Όμιλος Σκλαβενίτης και η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης το 2019, χρονιά κατά την οποία ολοκληρώθηκε το πλάνο ανακαίνισης του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου έφτασε τα 3,28 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 9% το 2019 (έναντι 3,01 δισ. ευρώ το 2018). Σε επίπεδο μικτής κερδοφορίας τα αποτελέσματα εμφανίζονται ενισχυμένα στα 835,2 εκατ. ευρώ (έναντι 735,9 εκατ. ευρώ το 2018). Σε ότι αφορά την μητρική Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 2,63 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 11% (από 2,37 δισ. ευρώ το 2018).

Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 694,5 εκατ. ευρώ από 595,8 εκατ. ευρώ το 2018. Στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του πλάνου ανακαίνισης συνολικά 99 καταστημάτων και η ενσωμάτωση των 12 καταστημάτων της Κρόνος στην περιοχή της Αχαΐας, τα οποία πλέον λειτουργούν υπό το σήμα της Σκλαβενίτης. Επιπλέον, εντός του 2019, ο Όμιλος Σκλαβενίτης υλοποίησε επενδύσεις ύψους 53 εκατ. ευρώ και προχώρησε στη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος SAP ERP.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, το δίκτυο του Ομίλου Σκλαβενίτης αριθμεί 497 καταστήματα και ανθρώπινο δυναμικό που ανέρχεται σε 30.000. Όσον αφορά στην πορεία του 2020 και τα επόμενα βήματα του Ομίλου σημειώνεται ότι: κατά το εννεάμηνο του 2020 σημειώνει σταθερά διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Τους πρώτους μήνες του 2020, πραγματοποιήθηκε η είσοδος της εταιρείας στο ψηφιακό λιανεμπόριο, μέσω της επένδυσης στο caremarket.gr.

Επιχειρήσεις: Α-Β Βασιλόπουλος

Η πανδημία προσέφερε στην επιχείρηση μια σημαντική ευκαιρία για εδραίωση της θέσης της στην αγορά. Η Α-Β Βασιλόπουλος έχει μονίμως στο μικροσκόπιό της την προσθήκη νέων καταστημάτων λιανικής (εταιρικών και franchising) και χονδρικής, καθώς και την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Έχει ήδη προσθέσει στο δίκτυο της τρία καταστήματα (σε Σαντορίνη, Κυπαρισσία και Ακράτα), εξαγοράζοντας τις εταιρείες «THIRA FOODS» και «K.A.S.T FOODS». Την τελευταία χρονιά πραγματοποίησε επενδύσεις 62,2 εκατ. ευρώ για την επέκταση, αναβάθμιση και ανακαίνιση του δικτύου πωλήσεων. Τέθηκαν σε λειτουργία οκτώ νέα καταστήματα σούπερ-μάρκετ και 45 καταστήματα με το σύστημα δικαιόχρησης.

Έτσι στα τέλη του 2019 το δίκτυο πωλήσεων αριθμούσε 510 καταστήματα, από τα οποία 304 είναι εταιρικά, 191 ανήκουν στο δίκτυο δικαιόχρησης (Franchising), και 15 είναι καταστήματα χονδρικής πώλησης. Ο αριθμός των εργαζομένων ανήλθε στα 14.550 άτομα. Κατά την περσινή χρονιά η Α-Β εμφάνισε μικρή μείωση πωλήσεων και μικτών κερδών, με τα υπόλοιπα μεγέθη (EBITDA, κέρδη) να επηρεάζονται από την αλλαγή στη λογιστική απεικόνιση των μισθώσεων λόγω του ΔΠΧΑ 16. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,95 δισ. ευρώ, από 1,98 δισ. ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2%. Τα EBITDA ανήλθαν σε 170,4 εκατ. ευρώ, το 2019 έναντι 130,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,9%, λόγω υποχώρησης των λειτουργικών δαπανών ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 16. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 47,2% διαμορφούμενα σε 28,5 εκατ. ευρώ έναντι 54 εκατ. ευρώ το 2018.

Επιχειρήσεις: METRO ΑΕΒΕ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας αφήνουν θετικό αποτύπωμα στα μεγέθη του ομίλου METRO ΑΕΒΕ, η διοίκηση του οποίου επισημαίνει ότι «για τον κλάδο των super market η εκτίμηση για το 2020 δείχνει συγκρατημένη αύξηση στον τζίρο (της τάξεως περίπου του 2%) ανεξαρτήτως της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας». Η πρόβλεψη αυτή κρίνεται συντηρητική, αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη μελέτη της IRI που δείχνει μια αύξηση στην αγορά άνω του 9% από την αρχή του έτους. Κατά τις εκτιμήσεις του ΔΣ της METRO, του οποίου ηγείται ο Παντελής Παντελιάδης, οι στρατηγικές της επόμενης μέρας των εμπλεκομένων στην λιανική αγορά τροφίμων- ποτών έχουν ως βάση σταθερές όπως: διατήρηση υφεσιακού περιβάλλοντος σε όρους πραγματικής οικονομίας, υψηλή φορολογία και ανεργία. Σε αυτό το περιβάλλον τα σχέδια της METRO AEBE για το 2020, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας αλλά και στο δίκτυο χονδρικής (METRO Cash & Carry).

Επίσης, οι πωλήσεις του δικτύου λιανικής της εταιρείας My market αναμένεται να αυξηθούν με ποσοστό που θα υπερβαίνει την τάση της αγοράς, ενώ θα υπάρξει και ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων με νέα σημεία. Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2020 έρχονται σε συνέχεια μιας αποδοτικής χρονιάς όπως αποδείχθηκε το 2019, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1, 26 εκατ. ευρώ έναντι 1,19εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση με αύξηση 5,8%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν το 2019 σε 180.412.754,08 ευρώ έναντι 169.277.169,79 ευρώ αυξημένα κατά 6,58%. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας προέρχεται από δύο βασικές κατηγορίες καταστημάτων: τις πωλήσεις λιανικής (περίπου τα 2/3) μέσα από τα My market και τις πωλήσεις χονδρικής μέσα από τα METRO Cash & Carry. H πολιτική του ομίλου σχετικά με την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων στηρίζεται στη δημιουργία καταστημάτων METRO Cash & Carry και My market, με όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ METRO Cash & Carry, στόχος είναι η ύπαρξη ενός καταστήματος σε κάθε μεσαία και μεγάλη πόλη της Ελλάδας και η γεωγραφική κάλυψη του εμπορίου της πατρίδας μας κατά 95%. Η εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2019 συνεργάστηκε με 1.528 προμηθευτές εκ των οποίων το 95,55% προέρχεται από την εγχώρια αγορά και το 4,45% από το εξωτερικό. Διαθέτει τρία Κέντρα Διανομής, 50 καταστήματα χονδρικής πώλησης (προστέθηκε ένα νέο κατάστημα το 2019), εκ των οποίων το ένα είναι delivery center (METRO Cash & Carry), 224 καταστήματα λιανικής (My market / έκλεισαν δύο και άνοιξε ένα νέο το 2019) και 13πρατήρια υγρών καυσίμων. Σημειώνεται ότι το 2019 η Metro συνέχισε να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς απασχολεί πάνω από 10.800 εργαζόμενους αλλά και στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος επενδύοντας σημαντικούς πόρους σε εκπαίδευση και αντικατάσταση/αναβάθμιση στόλου.

Σούπερ μάρκετ: Μασούτης Διαμαντής Σ/Μ

Η εταιρεία βρέθηκε στην τέταρτη καλύτερη θέση της λίστας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τον μεγαλύτερο τζίρο κατά το 2109. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 8% για να προσεγγίσει τα 830 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 11,7 εκατ. ευρώ κατακτώντας την 3η καλύτερη θέση στη λίστα των πιο κερδοφόρων εταιρειών του κλάδου. Η επιχείρηση έκλεισε το 2020 με δύο νέα καταστήματα, στην Πάτρα και την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. ολοκλήρωσε το 2020 με το δίκτυο καταστημάτων της να αριθμεί συνολικά 333 καταστήματα και να απασχολεί 8.900 εργαζόμενους. Αναπτύσσεται στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Αχαΐας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου.