Τα μέτρα στα σχολεία – Τι ισχύει με μάσκες από Δευτέρα 8/1

Σχολεία: Ο κορονοϊός σαρώνει την Ελλάδα. Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων σε λίγες μέρες. Ποια μέτρα ανακοινώνονται και από πότε μπαίνουν σε ισχύ. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού έχει προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία, έχει φέρει αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σε λίγες μόλις μέρες ανοίγουν τα σχολεία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ προετοιμάζει ανακοινώσεις, ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν υποχρεωτικά μέτρα, θα υπάρχουν ωστόσο συστάσεις είτε για χρήση μάσκας σε όσους θέλουν, αλλά και για καλό πλύσιμο των χεριών.

Επίσης, δεν αποκλείεται να δοθεί οδηγία για ένα προληπτικό self test πριν την πρώτη μέρα στο σχολείο, αλλά και σύσταση για παραμονή στο σπίτι εάν υπάρχουν συμπτώματα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση σε περίπτωση νόσησης.

Από τα πιο σημαντικά μέτρα που έρχονται είναι η επαναφορά της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες των μαθητών σε περίπτωση νόσησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα επαναφέρει την εγκύκλιο με την οποία ορίζεται ότι «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών».

Τι θα ισχύει με τις μάσκες στα σχολεία

Δεν αναμένεται να επιστρέψει η υποχρεωτικότητα της μάσκας, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη εφόσον ανακοινωθεί.

Εξάλλου, και οι ειδικοί είναι στο ίδιο μήκος κύματος.

Ενδεικτικά, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο δήλωσε:

«Θεωρώ ότι είναι καλό να κάνουν οι γονείς self test στα παιδιά, για να είναι σίγουροι ότι έχουν χαμηλό ιικό φορτίο».

Όσον αφορά τις μάσκες, ο καθηγητής είπε:

«Η μάσκα είναι χρήσιμη, αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης του καθενός».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε πως θα υπάρξει τις επόμενες ώρες, ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από την Δευτέρα, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Τα πιο συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής σήμερα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, τα λύματα της Αττικής εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, από την πλευρά του εκτιμά πως τις επόμενες μέρες, τα κρούσματα θα φτάσουν περίπου τα 8.800 ημερησίως, ενώ οι θάνατοι θα αυξήθουν σε περίπου 80 την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η νέα αυτή παραλλαγή έχει γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων αν και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 είναι τα εξής:

  • βήχας
  • πονόλαιμος
  • πονοκέφαλος
  • μυϊκοί πόνοι
  • πυρετός
  • απώλεια γεύσης και όσφρησης
  • καταρροή ή ρινικό μπούκωμα
  • κόπωση
  • εγκεφαλική θόλωση «brain fog»
  • δύσπνοια
  • ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια)

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με Covid-19 περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή (31,1%)
  • Βήχας (22,9%)
  • Πονοκέφαλος (20,1%)
  • Αδυναμία ή κόπωση (19,6%)
  • Μυϊκός πόνος (15,8%)
  • Πονόλαιμος (13,2%)
  • Προβλήματα ύπνου (10,8%)
  • Ανησυχία ή άγχος (10,5%)

Στα συγκεκριμένα δεδομένα παρατηρείται ότι ως συμπτώματα αρκετά άτομα δήλωσαν το πρόβλημα ύπνου και το άγχος, τα οποία δεν υπήρχαν στις προηγούμενες κατηγορίες της Covid-19.

Παράλληλα κάποτε η απώλεια γεύσης και όσφρησης ήταν ενδεικτικό σημάδι ότι κάποιος είχε κορονοϊό, πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων.

Αντιικά φάρμακα: Έκκληση από ΠΟΕΔΗΝ για χορήγηση και από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Αυξημένη είναι η ζήτηση για τα αντιικά φάρμακα λόγω της έξαρσης του Covid, όμως, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει πως οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για να τα βρουν, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο διανομής του φαρμάκου.

Σήμερα, για να προμηθευτούν οι ασθενείς τα φάρμακα, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Οι γιατροί συνταγογραφούν τα αντιικά φάρμακα για COVID-19 σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για έγκριση στον ΕΟΠΥΥ. Αμέσως μετά την έγκριση αρχίζει ο Γολγοθάς των ασθενών με covid-19 να προμηθευτούν τα αντιικά φάρμακα, τα οποία χωρίς κανένα λόγο και χωρίς κανένα κέρδος για το σύστημα δεν χορηγούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς εφόσον έχουν εγκριθεί οι συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ. Ζήτημα υπερκατανάλωσης δεν υπάρχει, αφού ούτως ή άλλως οι εγκεκριμένες συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ θα εκτελεστούν.

«Επιμένουν στο λάθος να χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Και συμπληρώνει:

«Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται δια ζώσης να εκτελούν συνταγές. Μέχρι πέρυσι όμως δέχονταν και εκτελούσαν συνταγές αντιικών φαρμάκων για COVID-19 δια ζώσης. Εκτελούν τις συνταγές μόνο με κούριερ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις εορτές ήταν κλειστά όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν γίνονταν αποστολές φαρμάκων με κούριερ. Γενικά μόνο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ από τα πολλά που διαθέτει στην Αττική και άλλες πόλεις κάνει αποστολές των αντιικών φαρμάκων. Αυτό του Αμαρουσίου».

Επισημαίνει επίσης:

«Έτσι για άλλη μια φορά όλοι οι δρόμοι των ασθενών για εξεύρεση των αντιικών φαρμάκων για covid-19 οδηγούν στα πολύπαθα νοσοκομεία με τα αποδεκατισμένα φαρμακεία τους από φαρμακοποιούς.»

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά:

  • Να ανατεθεί η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία.
  • Να πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ συνταγές και να λαμβάνουν δωρεάν τα αντιικά φάρμακο. Ό,τι συμβαίνει και με τα αντιικά φάρμακα της γρίπης.