Δημοτικά τέλη: Το χέρι βαθιά στην τσέπη θα βάλουν οι κάτοικοι της Αττικής για ακόμη μια φορά καθώς τα δημοτικά τέλη πήραν «φωτιά». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Μεγάλες αυξήσεις θα κληθούν να «σηκώσουν» οι Δήμοι της Αττικής και κατ’ επέκταση οι δημότες τους με τα τέλη που πληρώνουν, για την διαχείριση των απορριμμάτων για το έτος 2022, καθώς από φέτος αρχίζει να «μετρά» και το νέο τέλος ταφής που έχει προβλεφθεί από το νόμο 4819/2021 (άρθρο 38).
Οι αυξήσεις αποτυπώνονται στον νέο κανονισμό τιμολόγησης που προτείνει για το τρέχων έτος ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στους Δήμους – μέλη του, ο οποίος έχει λάβει το «πράσινο φως» από την 7 μελή Εκτελεστική Επιτροπή και προωθείται προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο όπου συμμετέχουν έχοντας την πλειοψηφία οι Δήμοι.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική (το εγκεκριμένο κείμενο βρίσκεται ΕΔΩ – ΑΔΑ: Ψ6ΦΦΟΡ05-810), ορίζεται Ενιαία Τιμή Αναφοράς για κάθε τόνο απορριμμάτων στα 53,16 ευρώ. Όμως σε αυτήν την τιμή προστίθενται και επιπλέον 19,8 ευρώ όπως προβλέπεται από το τέλος ταφής του 4819/2021, κάτι που σημαίνει ότι από το συγκεκριμένο τέλος, το κόστος κάθε τόνου που οδηγείται προς ταφή αυξάνεται κατά περίπου 37% για το 2022 και θα ανέλθει στα 72,96 ευρώ ανά τόνο.
Πρόκειται για την αρχή μιας σταδιακής αύξησης στην διαχείριση απορριμμάτων, καθώς ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι το τέλος ταφής θα ξεκινήσει να επιβάλλεται αρχής γενομένης από 1/1/2022 με το ποσό των 20 ευρώ/τόνο, αλλά στην πορεία θα ανέβει στα:
- 25 ευρώ/τόνο από 1/1/2023
- 30 ευρώ/ τόνο από 1/1/2024
- 35 ευρώ/τόνο από 1/1/2025
- 45 ευρώ/τόνο από 1/1/2026
- 55 ευρώ/τόνο από 1/1/2027, οπότε και θα μείνει σταθερό για τα επόμενα έτη.
Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει αναβολή της επιβολής του τέλους ταφής μέχρι τα τέλη του 2023, υπό το δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί «με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης» τα έργα που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση και θα εκτρέψουν απορρίμματα από τις χωματερές. Ουδέποτε εισακούσθηκε καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεισε κάθε συζήτηση αναβολής σε συνάντηση που είχε με το συλλογικό όργανο των δημάρχων.
Δημοτικά τέλη: Το κόστος στην Αττική
Με την τιμολογιακή πολιτική που προτείνει ο ΕΔΣΝΑ, οι Δήμοι της Αττικής θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά για το 2022 ένα ποσό 127.727.698 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 34.668.791 ευρώ αποτελούν κόστος λόγω του τέλους ταφής (το οποίο σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να αποδοθεί στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για να χρηματοδοτήσει αυτός στη συνέχεια δράσεις ανακύκλωσης των Δήμων και των Συνδέσμων τους) και σε 93.058.907 ευρώ αθροίζονται οι εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν οι Δήμοι στον ΕΔΣΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων τους και τα αντισταθμιστικά που καταβάλλονται στους Δήμους (κυρίως τον Δήμο Φυλής) που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή.
Με άλλα, λόγο, το τέλος ταφής του νόμου 4819/2021 έρχεται να αυξήσει το συνολικό κόστος διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής κατά 1/3, επιβάρυνση που προφανώς θα μεταφερθεί στα… γνωστά υποζύγια, δηλαδή τους δημότες.
Ο νέος κανονισμός τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ προγραμματίζεται να τεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη (28 Απριλίου). Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβληθεί στον ΕΔΣΝΑ αίτημα αναβολής της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για την ερχόμενη εβδομάδα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) προκειμένου το συγκεκριμένο συλλογικό αυτοδιοικητικό όργανο να καταθέσει εγκαίρως απόψεις. Οι θέσεις της ΠΕΔΑ επί του προτεινόμενου κανονισμού τιμολόγησης αναμένεται να διαμορφωθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή, 29 Απριλίου.
Δημοτικά τέλη: Μέχρι 100 εκατ. ευρώ τους χρωστούν πάροχοι ενέργειας από μη καταβολή δημοτικών τελών
Να αποδώσουν τώρα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν και η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες των δήμων της Δυτικής Αθήνας από την τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας, ζητά ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρ. Αρσένης.
“Βλέποντας και κάνοντας”. Αυτή φαίνεται ότι είναι η πολιτική της κυβέρνησης τη στιγμή που οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας, όπως και όλης της χώρας, βλέπουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσονται και ζητούν στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τη δραματική κατάσταση στους δήμους της περιοχής έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα και πολύ ενδεικτικά στοιχεία.
Στον Δήμο Περιστερίου, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο του 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στον Δήμο Αιγάλεω, μόνο για το κολυμβητήριο με τη θερμαινόμενη πισίνα, το κόστος υπερδιπλασιάστηκε από 26.000 ευρώ σε 56.000.
Στον Δήμο Πετρούπολης, τα αντίστοιχα έξοδα για το κολυμβητήριο ξεπέρασαν τις 100.000 από 23.000 τον Σεπτέμβριο του 2021, και στον Δήμο Χαϊδαρίου το ενεργειακό κόστος αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.
Θα “στηρίξουμε βραχυχρόνια μέχρι να δούμε μέχρι πού θα συνεχίσει αυτή η πορεία των ανατιμήσεων” είπε ο αν. υπουργός Εσωτερικών. Τα υπέρογκα κόστη όμως “τρέχουν” ήδη και οι λογαριασμοί πρέπει να πληρώνονται για να λειτουργούν οι υποδομές των δήμων.
Το υπουργείο λέει ότι διέθεσε 114 εκατομμύρια ευρώ από τους ΚΑΠ για τους δήμους και 14 εκατομμύρια για τις σχολικές επιτροπές.
Είναι τεράστια η απόκλιση από τις ανάγκες που οι ίδιοι οι δήμοι αναφέρουν. Το υπουργείο λέει ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας δεν θα είναι πάνω από 300 εκατομμύρια, αλλά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ.
Τι θα κάνει η κυβέρνηση για το θέμα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που εισπράττουν από τους καταναλωτές τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών και δεν τα αποδίδουν εμπρόθεσμα;
Σε 70-100 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το χρέος η ΚΕΔΕ. Αλλά και όταν αποδίδουν τα οφειλόμενα οι πάροχοι, δεν δίνουν αναλυτικές καταστάσεις για το ποιος οφείλει τι.
Μας είπε ο κ. Πέτσας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας “κινητοποίησε” τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έστειλε επιστολή στις εταιρείες.
Αυτή είναι η περίφημη “αυτορρύθμιση της αγοράς” -οι εταιρείες λειτουργούν όπως θέλουν, η κυβέρνηση παρακολουθεί ως θεατής, και αφού συσσωρεύονται τα χρέη, στέλνει τώρα μια επιστολή, και μας λέει ότι χρειάζεται να “υπάρξει μια ενιαία πλατφόρμα” για να “μην υπάρχουν παρερμηνείες” και ότι σύντομα θα είναι έτοιμοι.
Όλα αυτά ενώ οι δήμοι πρέπει να κρατούν τις υποδομές σε λειτουργία για τους πολίτες και δεν εισπράττουν αυτά που πρέπει από τις εταιρείες.
“Λέτε ότι θα δείτε την έξαρση του φαινομένου και θα ανταποκριθείτε, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή, μήνα με τον μήνα, οι δήμοι θα μπουν στο δίλημμα ‘να κλείσω το κολυμβητήριο ή να συνεχίσω να το λειτουργώ;’”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
Οι δήμοι ζητούν μέτρα, μεταξύ των οποίων, να χρηματοδοτηθούν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δημόσιων κτιρίων και να υπάρξει net metering (συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας).
Να αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος που παίρνουν από τις ΑΠΕ -σήμερα υπάρχουν εταιρείες ανεμογεννητριών που δεν αποδίδουν τίποτα. Κυρίως όμως χρειάζεται χρηματοδότηση από το κράτος για να μπορέσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα τις κρίσιμες υποδομές.
Η κυβέρνηση να δώσει τώρα λύσεις αντί να συντηρεί ένα Χρηματιστήριο Ενέργειας που “σαρώνει” νοικοκυριά και δήμους.