Τα 6 Πιο Σοβαρά Συμπτώματα της Φλεβικής Ανεπάρκειας

Η φλεβική ανεπάρκεια δεν εμφανίζει συνήθη συμπτώματα, όπως μια πνευμονία με βήχα και πυρετό. Αντίθετα, μπορεί να μιμείται πολλά διάφορα προβλήματα υγείας, και σε ορισμένες περιπτώσεις να μην εμφανίζει καθόλου συμπτώματα. Επομένως, η εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων φλεβικής ανεπάρκειας είναι σημαντική, καθώς αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι που υποδεικνύει προβλήματα στην υγεία του ασθενούς και απαιτεί την αξιολόγηση από έμπειρο και εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό.

Ποια είναι όμως τα 6 πιο σοβαρά συμπτώματα που παρουσιάζει η Φλεβική Ανεπάρκεια;

Στο 4ο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας, παρουσιάζονται τα εξής συμπτώματα:

  1. Δερματικές αντιδράσεις, όπως έκζεμα.
  2. Αυξημένη μελάγχρωση του δέρματος.
  3. Σκλήρυνση του δέρματος, που σημαίνει πως γίνεται πιο σκληρό και χάνει την ελαστικότητά του.
  4. Εμφάνιση ανοιχτών πληγών, δηλαδή ελκών, στο δέρμα.
  5. Εμφάνιση φλεβικού άτονου έλκους.
  6. Χρόνιες φλεγμονές, που αντιπροσωπεύουν επέκταση της φλεβικής ανεπάρκειας και ενδεχομένως επιπλοκές.

Ουσιαστικά, αυτά τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά του 4ου σταδίου της φλεβικής ανεπάρκειας, το οποίο είναι γνωστό και ως στάδιο της λιποδερματοσκλήρυνσης. Σε αυτό το στάδιο, η επιδερμίδα «έχει χάσει» τις αντοχές της και αντιδρά, λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος. Αρχικά, παρουσιάζεται δερματίτιδα, με ερυθρότητα του δέρματος, τοπική ευαισθησία και πόνο. Σταδιακά, αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη της μελάγχρωσης του δέρματος και στη σκλήρυνσή του.

Οι ανοιχτές πληγές και τα έλκη αποτελούν το τελικό στάδιο, χωρίς να υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση που μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον ασθενή. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι είτε γρήγορη είτε αργή, και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί από τον αγγειοχειρουργό πόσο γρήγορα ή αργά θα προχωρήσει κάποιος ασθενής στα διάφορα στάδια του προβλήματος που αντιμετωπίζει.

Φλεβική Ανεπάρκεια

Σε ποιες σοβαρές επιπλοκές οδηγούν τα συμπτώματα που επιφέρει η Φλεβική Ανεπάρκεια 4ου Βαθμού;

Η φλεβική ανεπάρκεια 4ου βαθμού οφείλεται στην όλη επιστροφή του αίματος προς τα κάτω άκρα καθώς και στη γρήγορη πλήρωση των φλεβών, με αποτέλεσμα το δέρμα της κνήμης να «βασανίζεται» και να αντιδρά, παρουσιάζοντας διάφορες αλλοιώσεις, όπως η δερματίτιδα. Η δερματίτιδα δημιουργεί ένα ευαίσθητο δέρμα, το οποίο μπορεί εύκολα να αναπτύξει έλκος (πληγή) ακόμη και με τον παραμικρό τραυματισμό, και, στη συνέχεια, αυτό το έλκος είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί.

Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου

Διευθυντής Φλεβολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ

Διευθυντής VenoCare Athens, Πρότυπο Κέντρο Φλεβικής Υγείας

https://kirsoi-laser.gr/