Τα 19 επιδόματα που αυξάνονται σε λίγες μέρες – Τα νέα ποσά, όλη η λίστα

Επιδόματα: 19 συνολικά ενισχύσεις θα έχουν αύξηση στα προβλεπόμενα ποσά σε λίγες μόλις ημέρες. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της οικονομίας στο xristika.gr.

Το έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2024» καταργήθηκε αλλά η αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από 1η Απριλίου συμπαρασύρει 19 επιδόματα που δικαιούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τη διευκρίνιση αυτή κάνει το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε ενίσχυση θα έχει τη μορφή μόνιμου μέτρου αντιμετώπισης της ακρίβειας, αντί για έκτακτα επιδόματα που μοιράζονται τα τελευταία χρόνια από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και μετά.

Συνολικά, οι αυξήσεις, εκτός από τον κατώτατο μισθό, αφορούν τα επιδόματα της ΔΥΠΑ, ενώ και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που μένουν εκτός έκτακτου επιδόματος το Πάσχα, θα δουν μαζί με την πληρωμή συντάξεων Απριλίου, και αναδρομικά που σε κάποιες -ελάχιστες- περιπτώσεις θα φτάνουν ακόμα και τα 16.500 ευρώ.

Όλες οι πληροφορίες και η λίστα με τα επιδόματα που αυξάνονται, αναλυτικά παρακάτω:

Τα 19 επιδόματα που αυξάνονται από τον Απρίλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% – 6% φτάνοντας στα 820 – 830 ευρώ από 780 που είναι σήμερα. Ανάλογη λοιπόν αναμένεται να είναι και η αύξηση των επιδομάτων της ΔΥΠΑ.

Εκτός του επιδόματος ανεργίας που θα αναπροσαρμοστεί τα υπόλοιπα επιδόματα της ΔΥΠΑ που θα αυξηθούν λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

  • Ειδική παροχή μητρότητας: Πρόκειται για ποσό που είναι ίσο με αυτό του κατώτατου μισθού.
  • Επίδομα γονικής αδείας: Επίσης πρόκειται για ποσό που είναι ίδιο με αυτό του κατώτατου μισθού.
  • Βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισοδυναμεί με 13 ημερήσια επιδόματα.
  • Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα.
  • Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα.
  • Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα.
  • Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί.
  • Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. Ημερομισθίων.
  • Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. Ημερομισθίων.
  • Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. Ημερομισθίων.
  • άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. Ημερομισθίων.
  • Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας.
  • Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας.
  • Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου.
  • Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού.
  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός.
  • Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο.
  • Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού.
  • Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.

Συντάξεις: Αναδρομικά έως 16.500 ευρώ για 50.000 δικαιούχους, λόγω επανυπολογισμού

Αναδρομικά που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και τις 16.500 ευρώ αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους περίπου 45.000-50.000 συνταξιούχοι έως το τέλος Μαρτίου με τις πληρωμές των συντάξεων Απριλίου, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια.

Τα υψηλότερα ποσά λαμβάνουν όσοι έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης που, σε κάποιες περιπτώσεις τραπεζικών, φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση.

Οπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, «μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά, όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών, οι οποίοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση».

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ηδη πληρώθηκαν αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς. Κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.900 ευρώ, με το ελάχιστο ποσό στα 600 ευρώ και το μέγιστο στα 63.705 ευρώ.

Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη.

Στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ λίγοι είχαν προσωπική διαφορά την οποία μηδένισαν στη συνέχεια, ενώ οι περισσότεροι βγήκαν κερδισμένοι καθώς οι συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό ήταν μεγαλύτερες.

Σειρά στους επανυπολογισμούς και σε αναλόγου ύψους αναδρομικά έχουν 6.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που θα τα πληρωθούν και αυτοί στο τέλος Μαρτίου.

Κατώτατος μισθός: Κλειδώνει η νέα αύξηση

Το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει τον τελικό λόγο για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024, η οποία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να κλειδώσει πάνω από 5,5% εως 6,5%, δηλαδή από τα 823€ εως τα 830€ από 780 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων τα σφιχτά δημοσιονομικά περιθώρια που δεν αφήνουν «παράθυρο» για νέες παροχές, θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κίνηση – έκπληξη σε σχέση με τον κατώτατο μισθό με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα πρέπει να παραδώσει στον πρωθυπουργό την εισήγησή της η οποία θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 27 Μαρτίου.

Σημειώνουμε ότι το τελικό υπόμνημα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ για το νέο κατώτατο μισθό που αποτελεί σύνθεση των επιμέρους πορισμάτων των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, εισηγείται αυξήσεις 4%-5%.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση την προτεινόμενη αύξηση 4%-5% ο νέος κατώτατος μισθός για το 2024 θα κυμανθεί από την 1η Απριλίου από 811.2 έως 819 ευρώ ενώ με τις τριετίες και το επίδομα γάμου μπορεί ένας παλαιότερος υπάλληλος να φτάσει να αμείβεται με 1146.6 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δε θα αρκεστεί σ΄αυτό το ποσοστό αλλά θα επιλέξει ένα πιο γενναιόδωρο αφήγημα που να καλύπτει τις ανάγκες των χαμηλόμισθων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.