Τα 110 σπίτια που μοιράζει: Όταν ο Μασούτης μηδένισε Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο

Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης μπαίνει δυναμικά στην αγορά του real estate και καταφέρνει τεράστιο πλήγμα στα υπόλοιπα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Ο Γιάννης Μασούτης, ως προνοητικός επιχειρηματίας, εκτός από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, έχει ξεκινήσει δυναμικές συναλλαγές στο real estate, με μεγάλα κέρδη.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, που έχει έσοδα μόνο από μισθώσεις και πωλήσεις της ακίνητης περιουσίας της, ανήλθε σε 1,821 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 313% σε σχέση με το 2022, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των κερδών μετά φόρων, καθώς από 138 χιλ. ευρώ το 2022 εκτινάχθηκαν σε 1,094 εκατ. ευρώ το 2023 (+792%).

Από τα 400 καταστήματα της μεγάλης βορειοελλαδικής λιανεμπορικής αλυσίδας, τα 76 είναι σε ιδιόκτητα ακίνητα, ενώ έχει αποκτηθεί και το παλιό βιομηχανικό ακίνητο της υποδηματοποιΐας Αλυσίδα, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι η τρέχουσα αξία των ακινήτων αυτών ενδεχομένως πλησιάζει τα 250 εκατ. ευρώ.

110 σπίτια από τον Μασούτη στην Αθήνα

Μία τεράστια βόμβα στην αγορά της Αθήνας ρίχνει το επόμενο διάστημα, κατασκευάζοντας στις Τρεις Γέφυρες έναν δεύτερο Grand Μασούτης, μετά τη Γλυφάδα, με στόχο το κατάστημα να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου.

Ακολουθώντας το σύνθετο μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων που έχουν υιοθετήσει οι Sainsbury’s, Tesco και Aldi, η Μασούτης εκτός από το κατάστημα που θα κατασκευάσει στις Τρεις Γέφυρες σχεδιάζει και την ανάπτυξη δύο δίδυμων 9όροφων πολυκατοικιών ακριβώς από πάνω.

Θα έχει 110 διαμερίσματα διαφορετικών εμβαδών προς ενοικίαση.

Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, έναν για το κατάστημα και έναν για τους κατοίκους των δύο οικιστικών συγκροτημάτων.

Το οικιστικό project με μέτωπο στον μεγάλο οδικό άξονα της Στρ. Καλλάρη θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, ενώ το ύψος της συνολικής επένδυσης ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα ο Γιάννης Μασούτης στον κλάδο της απόκτησης, οικοδόμησης, εκμετάλλευσης, διαχείρισης, ανάπτυξης και πώλησης ακινήτων, οικιστικών και μη οικιστικών θα δραστηριοποιηθεί και μέσω της εταιρείας Γαλαξίας Διαχείριση Ακινήτων και Κατασκευών Α.Ε., πρώην Δήμητρα Μάρκετ Γαλαξίας, με την οποία «μπήκε» στην Κέρκυρα εξαγοράζοντας 18 καταστήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΣΥΝΚΑ.

«Βόμβα» με πρόστιμο 200 εκατομμυρίων σε πασίγνωστη αλυσίδα σούπερ μάρκετ: Δείτε ποια είναι και τι έκανε

Σούπερ μάρκετ: Η Carrefour SA βρίσκεται αντιμέτωπη με αίτημα της κυβέρνησης για πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ (214 εκατομμύρια δολάρια) στη Γαλλία σε δικαστική υπόθεση σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται το δίκτυο franchise της, ανέφερε το γαλλικό ενημερωτικό δελτίο La Lettre.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας εξέδωσε έκθεση 160 σελίδων προς δικαστήριο της Ρεν, στην οποία συνιστά το πρόστιμο, σύμφωνα με τη La Lettre, η οποία έλαβε το έγγραφο.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανισορροπία υπέρ της Carrefour στις συμφωνίες που είχε με τα καταστήματα franchise και ζητά άμεσες αλλαγές σε περίπου δώδεκα ρήτρες, ζητώντας πρόστιμο 50.000 ευρώ την ημέρα αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί άμεσα.

Εκπρόσωπος της Carrefour δεν ήταν σε θέση να απαντήσει άμεσα στα αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου.

Το εμπορικό δικαστήριο της Ρεν θα αποφανθεί επί της υπόθεσης τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ανέφερε η La Lettre.

Η Carrefour λειτουργεί περίπου 5.200 καταστήματα franchising, σύμφωνα με τη La Lettre. Η μετοχή της Carrefour υποχώρησε έως και 9,6% στις συναλλαγές στο Παρίσι.

Σούπερ μάρκετ: Ξεκινούν να επιβάλλουν νέα χρέωση στους πελάτες – Πόσα θα μας παίρνουν

Μετά τον Σκλαβενίτη, από τις 5 Μαρτίου και ο Μασούτης ξεκινά να χρεώνει τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και διανομές κατ’ οίκον, με βάση το κόστος της εκάστοτε παραγγελίας, ενώ από 90 ευρώ και πάνω, δεν θα υπάρχει κάποια χρέωση.

Ειδικότερα, το εν λόγω σούπερ μάρκετ θα χρεώνει 3,5 ευρώ για παραγγελίες από 20 έως 39,99 ευρώ και 2,5 ευρώ για παραγγελίες από 40 έως 89,99 ευρώ.

Επίσης, κατεβάζει στα 20 ευρώ το ελάχιστο όριο παραγγελίας, από 40 ευρώ που είναι μέχρι τώρα, καθώς αφενός δεν έκανε προσιτό το ηλεκτρονικό της κατάστημα για μικρότερες παραγγελίες και αφετέρου η ανυπαρξία οποιασδήποτε χρέωσης καθιστούσε το εν λόγω κανάλι πωλήσεων εξαιρετικά κοστοβόρο.

Παραμένει δωρεάν το click and collect, δηλαδή όταν ο καταναλωτής παραγγέλνει ηλεκτρονικά, αλλά επιλέγει να παραλάβει ο ίδιος την παραγγελία από το κατάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Σκλαβενίτης επιβάλλει:

5,00 ευρώ για αγορές έως 30 ευρώ
2,50 ευρώ για αγορές από 30 ευρώ έως 100 ευρώ
Δωρεάν για αγορές από 100 ευρώ και άνω
Δεν υπάρχει ελάχιστο όριο παραγγελίας.

Πολιτική δωρεάν μεταφορικών μόνο για παραγγελίες πάνω από 100 ευρώ εφαρμόζει και το e-fresh.gr, με τα έξοδα αποστολής να κυμαίνονται από 2 έως 3 ευρώ, αναλόγως του ύψους της παραγγελίας.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος εφαρμόζει ελάχιστο όριο παραγγελίας τα 25 ευρώ και παρέχει δωρεάν διανομή για παραγγελίες πάνω από 45 ευρώ

Στο My Market στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο και Ιωάννινα οι χρεώσεις για μεταφορικά κυμαίνονται από 1,50€ έως 3,00€ για παραγγελίες από 40,01€ έως 90,00€. Για όλες τις παραγγελίες από 90,00€ και άνω τα μεταφορικά είναι ΔΩΡΕΑΝ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, για παραγγελίες από 40,01€ και άνω, 10€ μεταφορικά με μέγιστο ποσό παραγγελίας τα 300€. Εάν επιλέξετε ως τρόπο πληρωμής την “αντικαταβολή” υπάρχει μια επιπλέον χρέωση 3€.

Ο «Κρητικός» εφαρμόζει χρέωση ανεξαρτήτως ύψους παραγγελίας για την υπηρεσία Express Delivery, ενώ για τις απλές παραδόσεις χρέωση επιβάλλεται για παραγγελίες κάτω από 40 ευρώ.

Τέλος να σημειώσουμε ότι τα Lidl δεν διαθέτουν υπηρεσία παράδοσης κατ΄οίκον αφού εκτιμούν ότι θα αυξήσει το κόστος των προϊόντων τους.

Μασούτης: Ελαβε για δεύτερη χρονιά πιστοποίηση Zero Waste to Landfill

Την πιστοποίηση Zero Waste to Landfill (ZWTL-EU1) έλαβε η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ για το κέντρο αποθήκευσης και διανομής της εταιρείας στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης.

Η πιστοποίηση απονεμήθηκε στην εταιρεία για δεύτερη χρονιά από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ελέγχων & Πιστοποιήσεων EUROCERT, για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων της σε ποσοστό 93,49%, αυξημένο κατά 2,26% σε σχέση με την προηγούμενη πιστοποίηση, κατατάσσοντας την στην κατηγορία ”Green”.

Η πιστοποίηση αυτή αποδεικνύει πως το 93,49% των αποβλήτων που παράχθηκαν από το Κέντρο Αποθήκευσης & Διανομής δεν κατέληξαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά κατευθύνθηκαν προς περαιτέρω αξιοποίηση, όπως σε ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση υλικών, κομποστοποίηση, ανάκτηση ενέργειας κλπ.