Αφρίν

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Κυριακής στην κουρδική πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Αφρίν αποτελούσε στόχο επιχείρησης που εξαπέλυσε τον Ιανουάριο η Άγκυρα για να εκδιώξει από εκεί τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική.

«Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πολλές συνοικίες και οι μάχες συνεχίζονται», διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελραχμάν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περισσότεροι από 280 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις  που ξεκίνησαν στις 20 Ιανουαρίου, αλλά η Άγκυρα αρνείται τους ισχυρισμούς και δηλώνει ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα που πρέπει για να μην υπάρχουν θύματα άμαχοι.

Περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Αφρίν τις τελευταίες τρεις ημέρες, λέει το Παρατηρητήριο.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μοιράζουν στα social media οι δυνάμεις εισβολής που υποστηρίζονται από την Τουρκία δείχνουν στρατό σε δρόμους και συλλήψεις.

Το Al Jazeera σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του υλικού.

«Στην Αφρίν κυματίζει τώρα η τουρκική σημαία»

Την ίδια ώρα, τουρκικά media μεταδίδουν πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει ότι σήμερα, από τις 08.30, ώρα Τουρκίας, το κέντρο του Άφριν βρίσκεται υπό τον έλεγχό του.

«Το κέντρο της πόλης Αφρίν βρίσκεται “εντελώς υπό τον έλεγχο” των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα και ήδη έχουν υψωθεί τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ναρκών.

«Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, Μοχάμαντ αλ Χαμαντίν διευκρίνισε ότι οι αντάρτες έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν συναντήσει αντίσταση.

Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου η Τουρκία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την πολιτοφυλακή αυτή, μολονότι οι Κούρδοι μαχητές υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.