Συντάξεις Οκτωβρίου 2023: Ανατροπή! Πότε θα καταβληθούν για όλα τα ταμεία

Συντάξεις Οκτωβρίου 2023: Στα ΑΤΜ θα βρεθούν χιλιάδες συνταξιούχοι για τις συντάξεις Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την – κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 4611/2019 – πληρωμή των μηνιαίων συντάξεων του φορέα σε τρεις αντί δύο ημέρες, από τις συντάξεις μηνός Οκτωβρίου 2023 και εφεξής οι ημερομηνίες πληρωμής διαμορφώνονται διαφορετικά.

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο 2023 και μετά, οι συντάξεις για τους μισθωτούς θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ, για τους μη μισθωτούς, θα καταβάλλονται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Κατά συνέπεια:

 • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Οκτωβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/09/2023, ημέρα Τρίτη, για δε τους μισθωτούς στις 28/09/2023, ημέρα Πέμπτη.
 • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/10/2023, ημέρα Πέμπτη, για δε τους μισθωτούς στις 30/10/2023, ημέρα Δευτέρα.
 • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 27/11/2023, ημέρα Δευτέρα, για δε τους μισθωτούς στις 29/11/2023, ημέρα Τετάρτη.
 • Συντάξεις Οκτωβρίου 2023
 • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Οκτωβρίου 2023 θα διενεργηθούν για τους τους μη μισθωτούς την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου
 • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Οκτωβρίου 2023 θα διενεργηθούν για τους τους μισθωτούς την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα

 • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο δηλαδή την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Συντάξεις Οκτωβρίου 2023: Τι ώρα εμφανίζονται τα χρήματα στους λογαριασμούς

Ένα συχνό ερώτημα των συνταξιούχων, όταν ανακοινώνονται οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων, είναι πότε τα χρήματα εμφανίζονται στα ΑΤΜ των τραπεζών, ώστε να μπορούν να κάνουν ανάληψη με την κάρτα τους

Η απάντηση είναι η εξής:

Τα ποσά των συντάξεων εμφανίζονται στα ΑΤΜ και είναι διαθέσιμα προς ανάληψη την προηγούμενη ΕΡΓΑΣΙΜΗ ημέρα της ημερομηνίας πληρωμής τις απογευματινές έως βραδινές ώρες (συνήθως από 18.00 έως 21.00 ανάλογα με την τράπεζα)

Επομένως αν η ημέρα πληρωμής είναι Δευτέρα τότε τα χρήματα των συντάξεων εμφανίζονται διαθέσιμα στα ΑΤΜ από την Παρασκευή το βράδυ (προηγούμενη ΕΡΓΑΣΙΜΗ ημέρα).

Συντάξεις Οκτωβρίου 2023: Ποιοι θα πάρουν 250 ευρώ

Μποναμάς για χιλιάδες συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.

Αν επιλεγεί το κλιμακωτό ποσό, τότε είναι πολύ πιθανό το επίδομα να είναι 300 ή 400 ευρώ για όσους λαμβάνουν συντάξεις μέχρι 500 ευρώ το μήνα και από εκεί και πάνω να δοθούν 250 ευρώ για όσους λαμβάνουν έως 800 ευρώ πριν το φόρο.

Την καταβολή επιδόματος προδιέγραψε πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξή (Star) ότι θα επαναληφθεί το επίδομα για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση το 2024 λόγω της προσωπικής διαφοράς και ειδική στήριξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η ειδική αυτή στήριξη θα αφορά τόσο όσους έχουν προσωπική διαφορά όσο και τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Στην πράξη, οι μεν συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και χαμηλή σύνταξη θα πάρουν διπλό επίδομα, ένα για την προσωπική διαφορά και ένα ως δώρο για τα Χριστούγεννα, ενώ οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά αλλά με χαμηλή σύνταξη θα πάρουν μόνον το Δώρο.

Σημειώνεται ότι σε διάστημα ενός έτους οι συνταξιούχοι πήραν δύο παρόμοια επιδόματα των 250 ευρώ έκαστο ως επιταγή ακρίβειας.

Το ένα πέρυσι τα Χριστούγεννα και το δεύτερο το Πάσχα του 2023.

Τώρα επίκειται και το τρίτο κατά σειρά επίδομα. Δικαιούχοι, αν δεν αλλάξουν τα κριτήρια, θα είναι όσοι λαμβάνουν σύνταξη (μία ή άθροισμα) έως 800 ευρώ το μήνα πριν το φόρο, δηλαδή όσοι παίρνουν μικτά μέχρι 851 ευρώ είτε από κύρια είτε μαζί με επικουρική.

Αν πρόκειται για ζευγάρι, τότε θα λαμβάνεται υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα από τους δύο συζύγους, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ το μήνα.

Προσοχή όμως, γιατί αν στα 1.400 ευρώ η σύνταξη του ενός εκ των δύο υπερβαίνει τα 851 ευρώ και ο άλλος σύζυγος παίρνει 300 ευρώ από κάποιο ενοίκιο, τότε δεν θα πάρει επίδομα ο σύζυγος που είναι συνταξιούχος, γιατί μπορεί μεν το συνολικό μηναίο εισόδημα να είναι κάτω από 1.400 ευρώ, αλλά η σύνταξή του υπερβαίνει το ατομικό κριτήριο των 851 ευρώ.

Στα κριτήρια είναι και η αντικειμενική αξία των περιουσιακών στοιχείων, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Για παράδειγμα:

*Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 650 ευρώ και 150 ευρώ πριν το φόρο θα πάρει το 250άρι γιατί έχει άθροισμα 800 ευρώ.

*Συνταξιούχος με 800 ευρώ και σύζυγος με σύνταξη 700 ευρώ το μήνα δεν παίρνουν το 250άρι γιατί το συνολικό μηνιαίο εισόδημα είναι πάνω από 1.400 ευρώ.

*Συνταξιούχος με 700 ευρώ και σύζυγος με 700 ευρώ από συντάξεις παίρνουν και οι δύο το 250άρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την κατανομή των συντάξεων που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», το επίδομα Χριστουγέννων ή τη νέα επιταγή ακρίβειας που είναι στο πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα λάβουν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι με συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

Για τους παλαιούς, πριν τον Μάριο του 2016, συνταξιούχους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), η εικόνα μετά και τις αυξήσεις του 2023 έχει ως εξής:

στο ΙΚΑ, το 50% από το σύνολο των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη έως 640 ευρώ. Το 40% παίρνει σύνταξη από 650 ευρώ έως 1.400 ευρώ.

Στο Δημόσιο, το 17% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη έως 850 ευρώ. Στον ΟΓΑ, το 87% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη έως 600 ευρώ.

Στο ΤΣΑΥ, ένα 10% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη έως 850 ευρώ. Στο Ταμείο Νομικών, το 65% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μέχρι 850 ευρώ.

Στο ΤΣΜΕΔΕ, το 33% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη έως 800 ευρώ. Στον ΟΑΕΕ, το 55% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη έως 800 ευρώ.

Στο ΝΑΤ, το 42% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη έως 800 ευρώ.

Στα Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, ένα 20% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη από 600 έως 1.000 ευρώ.

Στους νέους, μετά τον Μάιο του 2016, συνταξιούχους, σχεδόν οι 6 στους 10 είναι με σύνταξη έως 850 ευρώ.

Συντάξεις Οκτωβρίου 2023: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα νέα προγράμματα κατάρτισης, η ψηφιακή κάρτα εργασίας για όλους τους εργαζόμενους είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σήμερα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου θα παραλάβει το φάκελο των εκκρεμοτήτων που πρέπει να “τρέξει”.

Ειδικότερα το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να προχωρήσει:

 • Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από €1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
 • Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

Η περαιτέρω μείωση των εισφορών υπολογίζεται οτι θα είναι μεγαλύτερη της μίας μονάδας -σε βάθος τετραετίας- καθώς συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας.

 • Νέα αύξηση 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024. Θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης, με ετήσια ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό στο 5% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου), η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4% καθώς τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022).
 • Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα απονέμονται εντός δύο μηνών και μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
 • Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους.
  Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν στην επόμενη φάση όπως και η βιομηχανία ενώ στη συνέχεια η ψηφιακή κάρτα θα μπει στη ζωή όλων των εργαζομένων.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις , η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

 • Διενέργεια αυστηρών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας για την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ανάρτηση εβδομαδιαίας αναφοράς με τους ελέγχους που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.
 • Εισαγωγή μόνιμου προγράμματος 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.
 • Κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση.
 • Διαμόρφωση Ψηφιακής Πύλης Προγραμμάτων κατάρτισης και νέα ψηφιακή πλατφόρμα με σύγχρονες, εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους, όπως η χαρτογράφηση δεξιοτήτων και η ανάπτυξη των ατομικών λογαριασμών δεξιοτήτων.