Συντάξεις Μαΐου 2024: Ανατροπή με τις πληρωμές – Πότε θα μπουν τα χρήματα

Συντάξεις Μαΐου 2024: Νωρίτερα φαίνεται πως θα γίνει η καταβολή των συντάξεων Μαΐου λόγω Πάσχα.

Στις 25 Απριλίου 2024 ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων Μαΐου σύμφωνα με πληροφορίες.

Με βάση το πλαίσιο καταβολής των συντάξεων σε δύο δόσεις:

  • Την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα θα καταβάλλονται οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ], οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών και οι επικουρικές- ΜΟΝΟ-συντάξεις των μισθωτών και του Δημοσίου ( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ).
  • κάθε προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα θα καταβάλλονται οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών και οι κύριες συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ).

Επομένως η καταβολή των συντάξεων Μαΐου θα γίνει ως εξής:

  • Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
  • Τη Δευτέρα 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αναδρομικά έως 16.500 ευρώ πριν το Πάσχα – Ποιοι θα πάρουν

Αναδρομικά έως και 16.500 ευρώ αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους περίπου 50.000 συνταξιούχοι έως το τέλος Απριλίου με τις πληρωμές των συντάξεων Μαΐου, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση.

Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Ήδη πληρώθηκαν αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς.

Κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.900 ευρώ, με το ελάχιστο ποσό στα 600 ευρώ και το μέγιστο στα 63.705 ευρώ.

Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη.

Στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ λίγοι είχαν προσωπική διαφορά την οποία μηδένισαν στη συνέχεια, ενώ οι περισσότεροι βγήκαν κερδισμένοι καθώς οι συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό ήταν μεγαλύτερες. Σειρά στους επανυπολογισμούς και σε αναλόγου ύψους αναδρομικά έχουν 6.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που θα τα πληρωθούν και αυτοί στο τέλος Μαρτίου.

Ακολουθούν Απρίλιο ή Μάιο οι πληρωμές αναδρομικών σε περίπου 10.000 παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών.

Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν είναι υψηλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

Συντάξεις: Ποιοι πήραν 50% λιγότερα επικουρικά – Σάλος και οργή

Μείωση στις επικουρικές τους συντάξεις κατά 50% είδαν χιλιάδες συνταξιούχοι τραπεζικοί.

Ξαφνικό σοκ που έφερε μνήμες από τις περικοπές του νόμου Καυτρούγκαλου υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχοι τραπεζικοί της Εμπορικής και Alpha Bank, βλέποντας τις επικουρικές τους να μειώνονται κατά 50% εν μία νυκτί, σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Η αρμόδια διεύθυνση επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ αποφάσισε να εφαρμόσει στις υψηλές επικουρικές συντάξεις των τραπεζών το πλαφόν που θεσπίστηκε με το νόμο 4997/2022, επιβάλλοντας όμως όλες τις μειώσεις που είχαν στην παλιά σύνταξη.

Το πλαφόν ανέρχεται σήμερα στα 1.534 ευρώ και η εφαρμογή του στις υψηλές επικουρικές των συνταξιούχων τραπεζικών από το ΤΕΑΠΕΤΕ κατέβασε τις συντάξεις πιο κάτω και από αυτές που έπαιρναν οι συνταξιούχοι όταν έγιναν οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με ενημερωτικά σημειώματα που έχει στα χέρια του ο «Ε.Τ.», συνταξιούχος που μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 (πριν το πλαφόν) έπαιρνε επικουρική 880 ευρώ, βρέθηκε στην πληρωμή του Μαρτίου (μετά το πλαφόν) με επικουρική 458 ευρώ, όταν με τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξή του από τα 880 ευρώ είχε πέσει στα 588 ευρώ.

Η μείωση θεωρείται αυθαίρετη γιατί στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) με τον οποίο αποκαταστάθηκαν οι μειώσεις Κατρούγκαλου προβλέπεται ρητά ότι οι επικουρικές δεν μπορεί να μειώνονται πιο κάτω μετά την επαναφορά τους στα προ Κατρούγκαλου επίπεδα.

Συντάξεις: Αναδρομικά έως 17.424 ευρώ – Ποιοι είναι οι υπερτυχεροί

Αναδρομικά που ξεπερνούν και τα 17.000 ευρώ οφείλει ο ΕΦΚΑ σε χιλιάδες συνταξιούχους που παίρνουν ακόμη τις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που εισήγαγε κατόπιν απόφασης του ΣτΕ ο νόμος Βρούτση (ν.4670/2020).

Τα περισσότερα αναδρομικά δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 35 ως 40 έτη και με μισθούς πάνω από 2.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» τα αναδρομικά από τον επανυπολογσμό των κύριων συντάξεων για όσους αποχώρησαν με 40 χρόνια και μισθούς της τάξης των 3.000 ευρώ φτάνουν ως τα 17.424 ευρώ. Ενώ για όσους αποχώρησαν με 35 έτη και μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ, τα αναδρομικά του επανυπολογισμού ανέρχονται σε 3.312 ευρώ.

Οι εκκρεμείς επανυπολογισμοί δεν έχουν καταμετρηθεί, καθώς η διαδικασία είναι συνεχής και τα στοιχεία των συνταξιούχων ελέγχονται σχεδόν σε μηνιαία βάση και όπου εντοπίζονται παραλείψεις γίνονται διορθώσεις.

Εκτιμάται πάντως ότι χωρίς επανυπολογισμό είναι περί τις 50.000 κύριες συντάξεις στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (από 13/5/2016) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Ηδη ο ΕΦΚΑ προχωρά σε πληρωμές αναδρομικών ανά ομάδα συνταξιούχων, καταβάλλοντας οφειλόμενα 5 ως 7 ετών.

Στο τέλος Μαρτίου πληρώνονται τα αναδρομικά σε 6.000 συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής, νωρίτερα είχαν ολοκληρωθεί 1.000 επανυπολογισμοί παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ, ενώ ακολουθούν Απρίλιο ή Μάιο οι πληρωμές αναδρομικών σε περίπου 10.000 συνταξιούχους τραπεζικούς.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται και νέες πληρωμές σε συνταξιούχους που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός επανυπολογισμού.

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση καθώς σε ορισμένα ταμεία (π.χ. ΤΣΑΥ) δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά.

Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς (π.χ. ΤΣΑΥ) ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου.

Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης.

Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν νε εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2026. Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγεί μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Καρούγκαλου. Δεν έχουν αύξηση οι παλαιοί συνταξιούχοι που εξακολουθούν να λαμβάνουν προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό και μετά τις δυο αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις κατά 7,75% το 2023 και κατά 3% το 2024.

Τα αναδρομικά για όσους προκύπτει αύξηση σύνταξης, ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019. Για τους μεν νέους συνταξιούχους οι περισσότεροι από τους εκκρεμείς επανυπολογισμούς αφορούν συνταξιοδοτήσεις των ετών 2018 και 2019, ενώ από τους επανυπολογισμούς των παλαιών συνταξιούχων εκκρεμούν κυρίως οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση.

Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς ανοίγει νέο κεφάλαιο που αφορά τις επικουρικές και την προσαύξηση 0,075% που ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταβάλει σε χιλιάδες συνταξιούχους τραπεζών. Αναδρομικά έρχονται και για επικουρικές Δημοσίου στις οποίες δεν έχει συνυπολογιστεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις:

*Συνταξιούχος με 35 έτη που βγήκε τον Μάρτιο του 2018 με συντάξιμο μισθό 1.645 ευρώ χωρίς τον επανυπολογισμό λαμβάνει σήμερα την αρχική σύνταξη η οποία με τις δύο αυξήσεις (2023 και 2024) διαμορφώθηκε στα 1.043 ευρώ μικτά. Από τον επανυπολογισμό θα έχει αύξηση 64 ευρώ, ενώ με τις αυξήσεις που δόθηκαν η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.107 ευρώ. Τα αναδρομικά της αύξησης θα είναι για 72 μήνες (Μάρτιος 2028/2024) με ποσό 4.608 ευρώ μικτά.

*Συνταξιούχος με 37 έτη που βγήκε τον Μάρτιο του 2018 με συντάξιμο μισθό 1.890 ευρώ λαμβάνει την αρχική σύνταξη η οποία με τις δυο αυξήσεις (2023 και 2024) διαμορφώθηκε στα 1.206 ευρώ μικτά. Από τον επανυπολογισμό θα έχει αύξηση 108 ευρώ λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης ενώ με τις αυξήσεις που δόθηκαν η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.315 ευρώ. Τα αναδρομικά της αύξησης θα είναι για 72 μήνες με ποσό 7.776 ευρώ μικτά.

*Συνταξιούχος με 38 έτη που βγήκε τον Μάρτιο του 2019 με συντάξιμο μισθό 2.420 ευρώ λαμβάνει την αρχική σύνταξη η οποία με τις δυο αυξήσεις (2023 και 2024) διαμορφώθηκε στα 1.474 ευρώ μικτά. Από τον επανυπολογισμό θα έχει αύξηση 159 ευρώ λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης ενώ με τις αυξήσεις που δόθηκαν η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.632 ευρώ. Τα αναδρομικά της αύξησης θα είναι για 60 μήνες (2019-2024) με ποσό 9.524 ευρώ μικτά.

*Συνταξιούχος με 40 έτη που βγήκε τον Μάρτιο του 2018 με συντάξιμο μισθό 3.030 ευρώ λαμβάνει την αρχική σύνταξη η οποία με τις δύο αυξήσεις (2023 και 2024) διαμορφώθηκε στα 1.865 ευρώ μικτά. Από τον επανυπολογισμό θα έχει αύξηση 242 ευρώ λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης ενώ με τις αυξήσεις που δόθηκαν η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 2.108 ευρώ. Τα αναδρομικά της αύξησης θα είναι για 72 μήνες (2018-2024) με ποσό 17.424 ευρώ μικτά.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά υπολογίζονται επί των μικτών αποδοχών και στη συνέχεια επιβάλλονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις (ΕΑΣ και ασθένεια) και ο φόρος.

Για παράδειγμα:

1.Μικτή σύνταξη 1.474 ευρώ διαμορφώνεται (πριν το φόρο) στα 1.344 ευρώ μετά τις κρατήσεις ΕΑΣ και ασθένειας. Με τον επανυπολογισμό η νέα μικτή σύνταξη είναι 1.632 ευρώ, αλλά μετά τις κρατήσεις υποχωρεί στα 1.488 ευρώ. Η αύξηση του επανυπολογισμού στα μικτά είναι 159 ευρώ, αλλά μετά τις κρατήσεις η αύξηση περιορίζεται στα 144 ευρώ.

2.Μκτή σύνταξη 1.542 ευρώ διαμορφώνεται (πριν το φόρο) στα 1.406 ευρώ μετά τις κρατήσεις ΕΑΣ και ασθένειας. Με τον επανυπολογισμό η νέα μικτή σύνταξη είναι 1.730 ευρώ, αλλά μετά τις κρατήσεις υποχωρεί στα 1.523 ευρώ. Η αύξηση του επανυπολογισμού στα μικτά είναι 188 ευρώ, αλλά μετά τις κρατήσεις η αύξηση περιορίζεται στα 117 ευρώ. Η αύξηση υποχωρεί σημαντικά γιατί η κράτηση ΕΑΣ από 3% που είναι για συντάξεις ως 1.700 ευρώ, ανεβαίνει σε 6% για συντάξεις πάνω από τα 1.700 ευρώ.

Ειδικά στα αναδρομικά επιβάλλεται αρχικά φόρος 20% και στη συνέχεια με την εκκαθάριση της δήλωσης αν προκύπτει επιπλέον φόρος αυτός καταλογίζεται στο εκκαθαριστικό ή αν προκύπτει επιστροφή, ο συνταξιούχος παίρνει πιστωτικό εκκαθαριστικό. Τα αναδρομικά δηλώνονται με τροποποιητική δήλωση στη χρονιά που θα έπρεπε να είχε πάρει ο συνταξιούχος την επανυπολογισμένη σύνταξη. Για παράδειγμα συνταξιούχος του 2018, που έχει αναδρομικά 10.000 ευρώ από τον επανυπολογισμό, θα πρέπει να τα δηλώσει στο 2018 γιατί αποτελούν εισόδημα από σύνταξη που θα έπρεπε να έπαιρνε με επανυπολογισμό από το 2018.