ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου 2023: Η ημερομηνία και ώρα πληρωμής για κάθε Ταμείο

Συντάξεις Ιουνίου 2023: Ανακοινώθηκαν από τον ΕΦΚΑ οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε Ταμείο, ξεκινώντας άμεσα από την Πέμπτη 25 Μαΐου. Δείτε αναλυτικά στο xristika.gr.

Η ώρα πληρωμής των συντάξεων Ιουνίου 2023 έφτασε για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΝΑΤ και άλλα Ταμεία, με τον ΕΦΚΑ να ανακοινώνει και επίσημα, όπως γίνεται κάθε μήνα, τις ημερομηνίες πληρωμής που αναλογούν στον κάθε συνταξιούχο.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι τα χρήματα φαίνονται στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από το προηγούμενο απόγευμα της ημερομηνίας που ανακοινώνεται, σχηματίζοντας ουρές στα ΑΤΜ.

Θα είναι η πρώτη πληρωμή μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου, ενώ δεν αναμένεται καμία διαφορά ή άλλη ενίσχυση για τους συνταξιούχους.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής:

  • Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2023 των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
  • Την Τρίτη 30 Μαΐου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2023 των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Αποτελέσματα εκλογών: Πώς ψήφισαν οι συνταξιούχοι

Ο Δημήτρης Μαύρος της MRB ανέλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα και μίλησε και για τα λάθη που έγιναν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε όχι μόνο τους συνταξιούχους -που παραδοσιακά είναι συντηρητικό κοινό- αλλά και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Μαύρου στους συνταξιούχους το σκορ είναι:

  • ΝΔ: 49%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 20%

Στο ειδικό αυτό κοινό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντικά, καθώς η ΝΔ συγκέντρωσε διπλάσιο και πλέον ποσοστό, ενώ είχε «τάξει» λιγότερα.

Παρόλα αυτά η ΝΔ είχε προλάβει να εφαρμόσει την πρώτη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του 2023, η οποία μπήκε στην τσέπη των συνταξιούχων για 4 συνεχόμενους μήνες (Ιανουάριο – Απρίλιο), ενώ και όσοι έχουν προσωπική διαφορά έλαβαν το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 200-300 ευρώ, με την υπόσχεση πως θα το παίρνουν κάθε χρόνο μέχρι να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά.

Η ΝΔ κέρδισε, ωστόσο και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα – με σημαντικά ωστόσο μικρότερη διαφορά – όσο και στους νέους 17 – 24 ετών, σε δυο δηλαδή προνομιακά κοινά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΣ της MRB Δημήτρη Μαύρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το σκορ είναι:

  • ΝΔ: 28,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 23%

Εδώ φαίνεται πως λειτούργησε αφενός η τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, 2%, 7,5% και 9,5% η οποία οδήγησε τον ελάχιστο μισθό πλήρους απασχόλησης από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ την 1η Απριλίου του 2023, όσο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, η οποία επίσης ενίσχυσε το εισόδημα των μισθωτών, όπως και η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22%, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τους χαμηλόμισθους. Στις αυξήσεις αυτές «κούμπωσε» η υπόσχεση για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετίας.

Τι σημαίνει η παντοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές για τους συνταξιούχους

Ενδεικτικά:

  • Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, μείωση ορισμένων συντάξεων, παγίωση της προσωπικής διαφοράς και αμοιβές χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και ωριμάνσεις προμηνύονται κατά την προσεχή τετραετία με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών 2023.
  • Κατά την επόμενη διετία θα πρέπει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής. Έστω και εάν έχουμε από τα υψηλότερα όρια ηλικίας, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να φλέγεται λόγω της αύξησης του συμβατικού ορίου ηλικία από 62 στα 64 έτη, ενώ εδώ το ανώτατο όριο είναι το 67ο έτος.
  • Οι συντάξεις χηρείας, σε περίπτωση που συνυπάρχει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, θα χάσουν την εθνική σύνταξη (μείον 145 ευρώ το μήνα).
  • Δεν θα δοθούν τα αναδρομικά της περιόδου Ιουλίου 2015-Ιουνίου 2016 (από 800 έως 1.000 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο).
  • Θα παραμείνει η διπλή εισφορά Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ δεν πρόκειται να μειωθεί το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που σήμερα είναι στο 6% (από 4% μέχρι το 2015).
  • Σε περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους δεν θα δοθεί αύξηση (κοντά στα 4%) ούτε το 2024 λόγω «προσωπικής διαφοράς».

Σπίτι μου: Πόσοι έχουν πάρει φθηνό στεγαστικό από τη ΔΥΠΑ για πρώτη κατοικία

Συνολικά 10.000 δικαιούχοι θα καταφέρουν να πάρουν τα φθηνά στεγαστικά δάνεια με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που συνεχίζει να «τρέχει» κανονικά, παρά τα «εμπόδια» που βρίσκει στην αναζήτηση κατοικίας. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε η ΔΥΠΑ για την εξέλιξη του προγράμματος, έχουν δοθεί 2.000 εγκρίσεις. Έχουν γίνει 31.506 αιτήσεις και έχουν αξιολογηθεί 13.632.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά νέους από 25 έως 39 ετών, με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ. Για κάθε τέκνο, το ποσό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Τα νεότερα δεδομένα αφορούν το διάστημα από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή συνολικά επτά εβδομάδες. Η προθεσμία για αιτήσεις είναι μέχρι τέλος του χρόνου, οπότε και είναι το χρονικό περιθώριο που μπορεί κάποιος να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Βέβαια, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων πόρων, σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον, μάλλον θα οδηγήσουν το πρόγραμμα σε λήξη πολύ νωρίτερα, εκτός αν «ανοίξουν» και άλλα κονδύλια.

Τα τελευταία στοιχεία της ΔΥΠΑ, περιέχουν και τις περιοχές ανά την Ελλάδα, με την Αττική να παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο, όπως ήταν αναμενόμενο. Αναλυτικά:

  • Από τις 13.632 αξιολογημένες αιτήσεις, 9.414 έλαβαν προέγκριση, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), με μέσο όρο ποσού προέγκρισης 112.083 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
  • Από τις 9.414 προεγκρίσεις, έχουν ήδη εγκριθεί 2.071 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%), καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.835 ευρώ.
  • Συνολικά, για τα 2.071 εγκεκριμένα δάνεια, έχουν δεσμευθεί 162.834.221 ευρώ, δηλαδή το 43% της αρχικής χρηματοδότησης των 375.000.000 ευρώ της ΔΥΠΑ.
  • Το 70% των εγκεκριμένων δανείων αφορά δανειολήπτες με εισόδημα 12.000 ευρώ έως 24.000 ευρώ και το 15% δανειολήπτες με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ενώ το 64% αφορά ζευγάρια.
  • Το 37% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 7% στη Θεσσαλία και το 6% στη Δυτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», νέοι ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, μπορούν να αποκτήσουν κατοικία, με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ, για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και όσους αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή, το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

ΑΘΗΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago