Συντάξεις Ιουνίου 2021

Συντάξεις Ιουνίου 2021: «Βρέχει» λεφτά τις επόμενες ώρες καθώς ξεκινάει η πληρωμή των συντάξεως Ιουνίου. Διαβάστε στο xristika.gr τις ημερομηνίες που θα πάτε… ταμείο!

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου και τις πληρωμές για τον Απρίλιο των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 24-28 Μαΐου. Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 2,2 δισ. ευρώ σε πάνω από 4 εκατ. δικαιούχους.

Συγκεκριμένα με τη διάταξη του νόμου 4611/2019 (ΦΕΚ Τεύχος A 73/17.05.2019) με τίτλο –Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις– καθορίζονται νέες ημερομηνίες πληρωμής των κύριων συντάξεων.

Ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

 • Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα
 • Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 • Την Τρίτη 25 Μαΐου θα καταβληθεί  ποσό 504, 1 εκατ. ευρώ σε 1.069.040 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) και το ΑΜΚΑ των οποίων  λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
 • Την Τετάρτη 26 Μαΐου θα καταβληθεί ποσό 504,3 εκατ. ευρώ σε 1.069.689 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών το ΑΜΚΑ των οποίων  λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8
 • Την Πέμπτη 27 Μαΐου θα καταβληθεί ποσό 474,9 εκατ. ευρώ σε 865.740 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.
 • Την Πέμπτη 27 Μαΐου  θα καταβληθεί επίσης ποσό 9,7 εκατ. ευρώ για τακτικές πληρωμές προκαταβολών σύνταξης σε 27.250 δικαιούχους (σημ: Πρόκειται για εκείνους που έλαβαν στα τέλη Απριλίου αναδρομικά την προκαταβολή σύνταξης των 384 ή 360 ευρώ και θα την λαμβάνουν κάθε μήνα μέχρι την απόδοση προσωρινής ή οριστικής σύνταξης)
 • Την Παρασκευή 28 Μαΐου θα καταβληθεί ποσό 542,9 εκατ. ευρώ σε 913.021 δικαιούχους για κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
 • Κατά την περίοδο 24-28 Μαΐου θα καταβληθούν επίσης 19,5 εκατ. ευρώ σε 620 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
 • Τέλος, 8.300 ευρώ θα καταβληθούν σε 15 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης
 • Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση
 • Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιουνίου 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις

Συντάξεις Ιουνίου 2021: Οι υπόλοιπες πληρωμές

Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνουν οι εξής καταβολές:

 • 8,9 εκατ. ευρώ για 16.709 δικαιούχους για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού  από μονομερείς δηλώσεις για τον μήνα Μάρτιο σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμο
 • 4,7 εκατ. ευρώ για 16.707  δικαιούχους που είναι ενταγμένοι στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ,  για την καταβολή του Απριλίου
 •  624.213 ευρώ σε 16.708 δικαιούχους που είναι ενταγμένοι στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το Δώρο Πάσχα
 • 1,3 εκατ. ευρώ σε 2.600 δικαιούχους για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Έκτακτες πληρωμές

Θα καταβληθούν 150.000 ευρώ σε 550 δικαιούχους για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας σε ασφαλισμένους

Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

 • 5 εκατ. ευρώ σε 39.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
 • 15 εκατ. ευρώ σε 6.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
 • 5,5 ευρώ σε 8.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
 • 1,5 εκατ. ευρώ που αφορούν στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (καταβολή εισφορών σε φορείς)Για το διάστημα 24-28 Μαΐου δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ.

Συντάξεις Ιουνίου 2021: Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στους λογαριασμούς

Ένα συχνό ερώτημα των συνταξιούχων, όταν ανακοινώνονται οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων, είναι τι ώρα μπαίνουν οι συντάξεις και πότε τα χρήματα εμφανίζονται στα ΑΤΜ των τραπεζών, ώστε να μπορούν να κάνουν ανάληψη με την κάρτα τους.

Τα ποσά των συντάξεων εμφανίζονται στα ΑΤΜ και είναι διαθέσιμα προς ανάληψη την προηγούμενη ΕΡΓΑΣΙΜΗ ημέρα της ημερομηνίας πληρωμής τις απογευματινές έως βραδυνές ώρες (συνήθως από 17.00 έως 21.00 ανάλογα με την τράπεζα)

Επομένως αν η ημέρα πληρωμής είναι Δευτέρα τότε τα χρήματα των συντάξεων εμφανίζονται διαθέσιμα στα ΑΤΜ από την Παρασκευή το βράδυ (προηγούμενη ΕΡΓΑΣΙΜΗ ημέρα).

Συντάξεις Ιουνίου 2021: Τι αλλάζει στις προσωρινές

Αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις από το πλαφόν των 768 ευρώ στα 960 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει έντυπη αίτηση, αυτόματη χορήγησή της σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να απαιτείται πρώτα η διακοπή απασχόλησης και πληρωμή προσωρινής λόγω θανάτου στο 80% με ηλεκτρονική αίτηση όταν υπάρχουν σύζυγος και τέκνα προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Οι αλλαγές αφορούν τη βάση υπολογισμού των προσωρινών συντάξεων που νομοθετήθηκαν με τα άρθρα 115 και 116 του Νόμου 4714/2020.

Με το άρθρο 115 προβλέφθηκε η αύξηση των προσωρινών συντάξεων από το 50% στο 70% και 80% του μέσου μηνιαίου μισθού ή εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ με το άρθρο 116 προβλέφθηκε η αύξηση της προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της κανονικής σύνταξης.

Το άρθρο 115 αφορά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με έντυπη μορφή, ενώ το άρθρο 116 τις ηλεκτρονικές αιτήσεις και εν προκειμένω αφορά μόνον τις συντάξεις χηρείας.

 • Για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από Ταμεία μισθωτών και έχουν υποβάλει αιτήσεις σε έντυπη μορφή, η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης με πλαφόν τα 768 ευρώ (όσο δύο εθνικές συντάξεις των 384 ευρώ) και ελάχιστο ποσό τα 384 ευρώ.
 • Για τους μη μισθωτούς (αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) που έχουν υποβάλει αιτήσεις σε έντυπη μορφή, η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 70% του μηνιαίου εισοδήματος του 12μήνου πριν από τη συνταξιοδότηση, όπως αυτό προκύπτει από τη μετατροπή των εισφορών σε ασφαλιστέο εισόδημα.
 • Για τους αγρότες το ποσό της προσωρινής σύνταξης έχει πλαφόν τα 768 ευρώ και ελάχιστο ποσό τα 384 ευρώ, ενώ για τους λοιπούς μη μισθωτούς, δηλαδή του αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, δικηγόρους μηχανικούς του ΕΤΑΑ και τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, η προσωρινή μπορεί να υπολογίζεται με 70%, αλλά το πλαφόν ανεβαίνει στα 960 ευρώ (δυόμισι εθνικές συντάξεις), ενώ το ελάχιστο ποσό είναι στα 384 ευρώ.

Τα νέα ποσά έχουν ήδη πληρωθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους, ενώ θα καταβληθούν και σε όσους έχει καθυστερήσει η προσωρινή σύνταξη ή δεν την ζήτησαν όταν υπέβαλαν αίτηση πιστεύοντας ότι έτσι θα καθυστερούσε και η οριστική σύνταξη.

Μετά την πρόσφατη διάταξη νόμου (για την προκαταβολή σύνταξης) που καθιστά υποχρεωτική τη χορήγηση προσωρινής είτε το ζητήσει είτε όχι ο ασφαλισμένος, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να βρει και να καταβάλει τις αυξημένες προσωρινές συντάξεις σε συνταξιούχους που είχαν κάνει χειρόγραφες αιτήσεις και δεν ζήτησαν προσωρινή, αλλά μόνον οριστική σύνταξη.

Σε περιπτώσεις που ο συνταξιούχος εργάζεται, η προσωρινή σύνταξη έχει μείωση 30%, ενώ με απασχόληση στο Δημόσιο, η σύνταξη (είτε προσωρινή είτε οριστική) αναστέλλεται μέχρι ο συνταξιούχος να συμπληρώσει το 62ο έτος και στη συνέχεια καταβάλλεται με μείωση 30%.

Αυτό που απλοποιείται με την εγκύκλιο είναι ότι ένας συνταξιούχος που δηλώνει συνέχιση απασχόλησης κατά την αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβει αυτόματα την προσωρινή σύνταξη, χωρίς να χρειαστεί να διακόψει την εργασία του λόγω συνταξιοδότησης.

Το πέναλτι δηλαδή της μείωσης κατά 30% θα υπολογιστεί με την έκδοση της προσωρινής.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση 30% δεν εφαρμόζεται στις συντάξεις γήρατος, των συνταξιούχων του ΟΓΑ που συνεχίζουν να απασχολούνται ως αγρότες, των ψυχικά ασθενών, των συνταξιούχων αναπηρίας, των πολύτεκνων, και των συνταξιούχων άλλων Ταμείων που έχουν αγροτική ενασχόληση και το ετήσιο εισόδημά τους τη δραστηριότητά τους ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό 10.000 ευρώ.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης (άρθρο 116 Νόμου 4714/2020) η προσωρινή λόγω γήρατος και αναπηρίας θα έπρεπε να είναι ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης.

Επί του παρόντος, η διάταξη θα εφαρμοστεί στις ηλεκτρονικές αιτήσεις για προσωρινή σύνταξη χηρείας όπου θα χορηγείται το 80% εφόσον συμμετέχουν στην απονομή και τα τέκνα και στη συνέχεια θα παίρνουν το μερίδιό τους. Οταν δεν συμμετέχουν τα τέκνα, η προσωρινή σύνταξη χηρείας ανέρχεται στο 70% με ελάχιστο ποσό τα 346 ευρώ.

Για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης προσωρινής σύνταξης εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου, εντός 2 μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών και όχι από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης ή από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν η χορήγηση της σύνταξης συναρτάται με την εκτίμηση του βαθμού αναπηρίας του ασφαλισμένου.

Το σημείο αυτό χρήζει προσοχής γιατί κρύβει παγίδα καθυστέρησης που μπορεί να μην την αντιληφθούν οι ασφαλισμένοι.

Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος αιτήθηκε σύνταξης τον Φεβρουάριο του 2021, προσκομίζει κάποιο δικαιολογητικό που έλειπε τον Μάιο του 2021, θα περιμένει άλλους δύο μήνες, ως τον Ιούλιο, για να πάρει προσωρινή, γιατί η αίτηση συνταξιοδότησης που κατέθεσε τον Φεβρουάριο ήταν ελλιπής!

Εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης θα αντιμετωπιστούν με βάση τις νέες οδηγίες.