Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Νωρίτερα η πληρωμή; Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι και πότε θα φανούν τα χρήματα στα ΑΤΜ. Η ημερομηνία πληρωμής ανακοινώθηκε. Τι ισχύει για τον επόμενο μήνα. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Οι γιορτές τελείωσαν και οδεύουμε ήδη στον δεύτερο μήνα του 2024, ολοταχώς για την πρώτη πληρωμή συντάξεων του έτους, αφού για τον Ιανουάριο, τα χρήματα μπήκαν πριν από τα Χριστούγεννα.

Αυτή τη φορά ωστόσο, οι μέρες μέχρι την πληρωμή θα φανούν ατελείωτες, αφού θα περάσει πάνω από ένας μήνας για να δουν τα χρήματα στους. Οι συντάξεις Φεβρουαρίου δεν θα πληρωθούν νωρίτερα, για να ισορροπήσουν την πληρωμή του Ιανουαρίου.

Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πληρωμή θα γίνει στις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 (τα χρήματα θα φανούν και από την Πέμπτη) πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
  • Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 (τα χρήματα θα φανούν και από την Δευτέρα) πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Συντάξεις: Νέες αυξήσεις για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους

Νέος γύρος αυξήσεων δρομολογείται για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους την ερχόμενη άνοιξη με το ψαλίδισμα των κρατήσεων στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε μικτές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Το κέρδος από τη μείωση της ΕΑΣ, ή αλλιώς της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ, μπορεί να φτάσει στα 25 ευρώ το μήνα για συντάξεις ως τα 1.500 με 1.600 ευρώ και πάνω από 120 ευρώ το μήνα για υψηλές συντάξεις των 2.500 ευρώ.

Η μείωση της ΕΑΣ είναι επιβεβλημένη, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, ο μηχανισμός με τον οποίο υπολογίζεται καταλήγει όχι μόνον στο να περιορίζει ή και να μηδενίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις (εν προκειμένω το 3% της αύξησης για το 2024 να γίνεται 0%), αλλά προκαλεί ακόμη και πραγματική μείωση της σύνταξης, σε σημείο που οι συνταξιούχοι να παίρνουν λιγότερα από αυτά που έπαιρναν πριν την αύξηση.

Το σχέδιο των αλλαγών έχει ένα βασικό σενάριο, που είναι η ΕΑΣ να επιβάλλεται στη διαφορά της κάθε κλίμακας και όχι σε όλη τη σύνταξη.

Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι που πήραν αύξηση 3% βρέθηκαν είτε με τα ίδια χρήματα στην τσέπη επειδή η αύξηση μηδενίστηκε από την ΕΑΣ είτε και με μικρότερη σύνταξη στο χέρι επειδή με την αύξηση άλλαξαν κλίμακα και πλήρωσαν μεγαλύτερη ΕΑΣ, με αποτέλεσμα να έχουν πραγματική μείωση στη σύνταξή τους.

Μισθοί και συντάξεις: Ενεργοποιούνται οι τριετίες, ποιοι και πότε θα δουν αυξήσεις

Ποδαρικό με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κάνει το 2024 για την πλειονότητα των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Την ίδια ώρα περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν και αρκετοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από το «ξεπάγωμα» των τριετιών, ενώ την άνοιξη αυξημένο μισθό θα λάβουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο.

Οι θεσμοθετημένες αλλαγές φέρνουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση φορολογίας σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, μείωση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους με σύμμαχο τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι μισθωτοί του Δημοσίου τομέα μετά από 13 χρόνια θα δουν για πρώτη φορά αύξηση των απολαβών τους κατά 6,5% μεσοσταθμικά.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα έχουν διπλό όφελος μέσα στο 2024, καθώς θα δουν αύξηση του μισθούς από το ξεπάγωμα των τριετιών με την προϋπόθεση ότι είχαν προϋπηρεσία έως 3 τριετίες έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Παράλληλα, αναμένεται τον Απρίλιο νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% – 6% προκειμένου να διαμορφωθεί από 780 ευρώ σήμερα στα 820 ευρώ.

Άλλωστε δέσμευση της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στο τέλος της τετραετίας στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. «Χαμένοι» από το ξεπάγωμα των τριετιών είναι όσοι προσλήφθηκαν 15/2/2012 έως 31/12/2023.

Οι αλλαγές του 2024

Από το «ξεπάγωμα» των τριετιών:

  • 100.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα: αυξήσεις στους μισθούς +10% το 2024
  • Κερδισμένοι: Προϋπηρεσία έως 3 τριετίες μέχρι 14/2/2012
  • Χαμένοι: Όσοι προσλήφθηκαν 15/2/2012 έως 31/12/2023 (1η αύξηση: 1/1/2027)

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

Πρόσληψη 1/5/2009

Αμειβόμενος με κατώτατο μισθό

Προϋπηρεσία: 2 χρόνια και 9 μήνες

Συμπλήρωση τριετίας: 18/3/2024

Επίδομα τριετιών (10%): +78€

Πρόσληψη μετά τις 14/2/2012

Συμπληρώνει 1η τριετία: 1/1/2027

Κατώτατος μισθός: Nεα αύξηση 5% – 6%

Από 780 € (μικτά) σήμερα -> 820€ (μικτά)

Αυξημένοι μισθοί δημοσίου: μέσο ετήσιο όφελος 1.476€ (καθαρά)

Συντάξεις όλων των ταμείων:

  • Αύξηση: 3%
  • Κατάργηση «πέναλτι» 30% σύνταξης εργαζόμενων συνταξιούχων
  • Σχέδιο για «λίφτινγκ» της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων