Συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 με «μπόνους» πληρωμή: Πότε μπαίνουν τα χρήματα

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την πληρωμή, με τους συνταξιούχους να βλέπουν και την αύξηση στο τέλος του μήνα.

Για έναν ακόμα μήνα άρχισαν οι υπολογισμοί για τη νέα πληρωμή των συντάξεων για τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, είναι και πολυναναμενόμενη για δύο λόγους:

  • Γιατί οι συνταξιούχοι πληρώθηκαν πολύ νωρίς τον Δεκέμβριο για να βγάλουν τις γιορτές
  • Γιατί θα φανεί και η πολλά υποσχόμενη αύξηση στις συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου θα γίνουν τις εξής πιθανές ημερομηνίες:

  • Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

  • Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.
  • Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2023: Η «μπόνους» πληρωμή

Σε ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, απάντησε ότι, στο τέλος Ιανουαρίου, θα καταβληθεί η σύνταξη του Φεβρουαρίου με την αύξηση, καθώς και τα αναδρομικά για τη σύνταξη του Ιανουαρίου.

«Για παράδειγμα», όπως εξήγησε, «αν η αύξηση για έναν συνταξιούχο είναι 70 ευρώ το μήνα, στο τέλος Ιανουαρίου, θα πάρει 140 ευρώ, που αντιστοιχούν στις συντάξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι προηγήθηκαν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το επίδομα των 250 ευρώ και η τέταρτη δόση από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τον νόμο Βρούτση.

Τι ισχύει για τις αυξήσεις στις συντάξεις

Περισσότεροι από 750.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αυξήσει το 2023 λόγω «προσωπικής διαφοράς», ενώ για τον ίδιο λόγω άλλοι περίπου 400.000 θα λάβουν εξαιρετικά μικρές αναπροσαρμογές εν σχέσει με το 7,75% που έχει ανακοινωθεί.

Πρόκειται κυρίως για παλαιούς συνταξιούχος οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση πριν τις 13/5/2016 και η σύνταξή τους υπολογίστηκε με το προηγούμενο σύστημα (προ του νόμου Καυτρούγκαλου). Ενώ υπάρχουν και ορισμένου συνταξιούχοι της περιόδου 2016-18 οι οποίοι έχουν μικρότερη προσωπική διαφορά.

Όταν από 1/1/2019 ετέθη σε ισχύ ο εν λόγω νόμος (3487/16) βρέθηκαν να λαμβάνουν… περισσότερα χρήματα οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι. Και έτσι αποκλείστηκαν και από τις οριακές μεταβολές που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4670/20 (ν.Βρούτση), μέσω του οποίου διορθώθηκαν (βελτιώθηκαν) τα ποσοστά ανταπόδοσης για τα έτη ασφάλισης πέραν των 30 ετών ασφάλισης.

Για ένα «σκληρό» πυρήνα περίπου 500.000 συνταξιούχων από τα 2,6 εκ. δικαιούχων, 1 στους 5 δηλαδή, δεν θα λάβει αύξηση ούτε το 2024. Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών, του Δημοσίου και του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), οι οποίοι έχουν μεγάλη «προσωπική διαφορά» και θα αποκλειστούν των νέων αναπροσαρμογών και κατά τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί η «προσωπική διαφορά» ξεπερνά τα 200 ή 300 ευρώ.

Μισή σύνταξη στον ΟΑΕΕ

Γιατί όμως αυτές οι κατηγορίες ασφαλισμένων έχουν τόσο μεγάλη «προσωπική διαφορά»; Πρόσκειται εδώ κατηγορίες ασφαλισμένων στις οποίες υπήρχε η δυνατότητα συνταξιοδότησης με πλήρεις αποδοχές μετά από 32 χρόνια ασφάλισης, ενώ ήταν υποχρεωτική η έξοδος με 35 χρόνια ασφάλισης στο 58ο έτος της ηλικίας. Επίσης στον ΟΑΕΕ με 40 έτη ασφάλισης έβγαινε σύνταξη (ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση που τότε επέλεγαν οι ασφαλισμένοι, ακόμη και 1.600 ευρώ. Ενώ με τον ν.4387/16 τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά στην κατώτερη κλάση, δίνουν σύνταξη μόλις 800 ευρώ!

Πλέον η σύνταξη περιορίζεται στο μισό…

Κατά συνέπεια, η επιλογή της συνταξιοδότησης πριν από 25 ή 20 χρόνια δεν εμπεριείχε τον κίνδυνο μελλοντική τιμωρίας…

Παράδειγμα:

Υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας συνταξιοδοτήθηκε το 2005 με 32 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές 2.000 ευρώ. Μέσω των διαδοχικών μειώσεων στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας η σύνταξη του μειώθηκε κατά 600 ευρώ.

Ωστόσο, μετά τον επανυπολογισμό με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/16 έπρεπε να λαμβάνει 1100 ευρώ. Κατά συνέπια έχει προσωπική διαφορά 300 ευρώ. Και με την αύξηση του 7,75% από τις αρχές του χρόνου, η οποία θα αποδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου, η «νόμιμη» σύνταξή του θα διαμορφωθεί από 1.100 ευρώ, στα 1185,25 ευρώ. Δηλαδή και το 2023 ο συνταξιούχο του παραδείγματός μας θα εξακολουθεί να λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη κατά 214,75 ευρώ (1400-1185,25). Θα εξακολουθεί δηλαδή να έχει «προσωπική διαφορά».

Τα νεότερα για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Όπως έγινε και πέρυσι, θα βρεθεί μία ισορροπημένη λύση που θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συνδυάζει δύο παραμέτρους: αφενός μεν την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και, ιδιαίτερα, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την αύξηση του πληθωρισμού, λόγω της διεθνούς κρίσης αφετέρου δε την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες, επίσης, υφίστανται τη διεθνή κρίση» διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Και συμπλήρωσε: «Σημειώνω με έκπληξη την αυτοσυγκράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για 780 ευρώ. Περίμενα ότι θα υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ, γιατί ΣΥΡΙΖΑ είναι, ό,τι θέλει λέει. Μακάρι οι μισθοί να είναι 2.000 και 3.000 ευρώ. Όμως, όπως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις, έτσι δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες, γιατί, αν μία επιχείρηση παύσει να είναι ανταγωνιστική, θα κλείσει».

Αναφορικά με την ανεργία, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Παραλάβαμε την ανεργία στο 17,5 %. Σήμερα, είναι στο 11,4 % και, τον Νοέμβριο, είχαμε πάλι πτώση, παρότι πολλοί προέβλεπαν ότι, λόγω εποχικότητας της αγοράς εργασίας, θα είχαμε άνοδο. Η μείωση κατά 6,1 μονάδες δεν έγινε αυτόματα, αλλά ήταν αποτέλεσμα της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. “Δεν έτυχε, πέτυχε”».