Συντάξεις χηρείας 2021: Τι προβλέπει ο σχετικός νόμος του 2019 ο οποίος καθυστέρησε να εφαρμοστεί δύο χρόνια εξαιτίας της απουσίας λογισμικού. Αγγίζει το 50% η περικοπή. Δείτε παραδείγματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Mετά το «φιάσκο» της αιφνιδιαστικής περικοπής 5.500 συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Μάιο που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και η αιτία απομάκρυνσης του πρώην διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη, ήρθε η ώρα οι αντίστοιχες περικοπές να εφαρμοστούν και σε 4.500 συντάξεις χηρείας του δημόσιου τομέα.
Ας δούμε καταρχήν τι προβλέπει ο σχετικός νόμος του 2019 ο οποίος καθυστέρησε να εφαρμοστεί δύο χρόνια εξαιτίας της απουσίας λογισμικού με αποτέλεσμα λόγω των έντονων αντιδράσεων, ο ΕΦΚΑ ένα μήνα μετά να αναγκαστεί να επιστρέψει τα κομμένα ποσά στους δικαιούχους χηρείας.
Ο νόμος του 2019 (Ν.4611/19) προβλέπει ότι στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).
Οι περικοπές για τους συνταξιούχους χηρείας του δημοσίου τομέα για τους οποίους έχει παρέλθει η τριετία έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστούν τέλος Αυγούστου με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.
Για να μην επαναληφθεί ο αρνητικός θόρυβος του Μάϊου, ο ΕΦΚΑ έστειλε στους ενδιαφερόμενους στις αρχές Αυγούστου ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο τους καλεί εντός ενός μηνός (έως τέλος Αυγούστου 2021 δηλαδή) να υποβάλλουν ένσταση, δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται η ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Διαφορετικά θα υποστούν τις περικοπές που προβλέπει ο νόμος.
Τα αχρεωσθήτως καταβληθέντα που έχουν συσσωρευτεί λόγω της καθυστέρησης εφαρμογής του μέτρου εδώ και δύο χρόνια κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε 200-300 ευρώ και θα παρακρατηθούν σε δόσεις.
Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις τα ποσά που έχουν συσσωρευτεί μπορεί και να υπερβαίνουν τα 8.000 καθώς αφορούν θανάτους που επήλθαν το 2016-2017.
Παράδειγμα:
Έστω ότι το προ φόρου ποσό που καταβαλλόταν στον θανόντα στις 12.5.2016 ήταν 1.000,00 €.
Η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια στα 700 ευρώ.
Με την περικοπή κατά 50% η σύνταξη μειώνεται στα 350 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη δε μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ. Επομένως η παρακράτηση συνολικά για τα δύο χρόνια θα ανέρχεται σε 8.160 ευρώ ( 340 ευρώ Χ24 μήνες)
Οσον αφορά στις περικοπές των 5.500 συντάξεων του ιδιωτικού τομέα υπενθυμίζουμε ότι τα κομμένα ποσά επιστράφηκαν στους λογαριασμούς τον επόμενο μήνα και ο ΕΦΚΑ δεν έχει θίξει προς το παρόν το θέμα, δηλαδή δεν έχει αποφασίσει πότε θα εφαρμοστούν οι περικοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΚΑ αναμένεται να συμψηφίσει τις περικοπές σε περίπτωση που ο δικαιούχος περιμένει να πάρει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης η εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στις περίπου 27.000 δύσκολες περιπτώσεις του ιδιωτικού τομέα στις οποίες δε δόθηκαν αναδρομικά από το νόμο Βρούτση καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για τον επαναυπολογισμό , συμπεριλαμβάνονται και οι εν λόγω περιπτώσεις συντάξεων χηρείας και εργαζόμενων συνταξιούχων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.
Το τέλειο… έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων φαίνεται πως οργάνωσε η Κυβέρνηση καθώς μέσω της ΑΑΔΕ τα παίρνει πίσω και μάλιστα με τόκο! Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.
Η ΑΑΔΕ εγκλώβισε τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά και τους επιβάλει φόρους, οι οποίοι έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η υπόθεση αφορά στους συνταξιούχους, στους οποίους καταβλήθηκαν αναδρομικές αποδοχές, το έτος 2013, οι οποίες αφορούσαν τα έτη 2010 – 2012. Λόγω προβλημάτων με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν εξέδωσαν βεβαιώσεις αποδοχών και δόθηκε η εντύπωση ότι τα συγκεκριμένα ποσά φορολογήθηκαν, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι, να μην υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.
Η ΑΑΔΕ, μέσα από διασταυρώσεις ανακάλυψε, με καθυστέρηση, στις 19 Δεκεμβρίου 2019, ότι δεν είχαν φορολογηθεί τα συγκεκριμένα ποσά και έδωσε εντολή να εκδοθούν «Πράξεις Προσδιορισμού του Φόρου και να κοινοποιηθούν, άμεσα στους υπόχρεους, καθώς οι υποθέσεις παραγράφονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Όμως, λόγω των αργιών των γιορτών των Χριστουγέννων, τα σημειώματα έφτασαν στους συνταξιούχους, τον Ιανουάριο του 2020.
Αμέσως τέθηκε θέμα παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου να επιβάλει φόρους, καθώς είχε συμπληρωθεί η πενταετία.
Η ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι της κοινοποίησης.
Όμως τρείς αποφάσεις δικαστηρίων έκριναν το αντίθετο. Ότι δηλαδή, η κοινοποίηση της πράξης θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας παραγραφής (έως 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους) και όχι έπειτα από αυτή.
Ειδικότερα τα διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έκριναν, ότι εντός της προθεσμίας της παραγραφής να εκδοθεί, αλλά και να κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο η πράξη προσδιορισμού φόρων και προστίμων.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων διακόπτεται μόλις η πράξη καταλογισμού πρόσθετου φόρου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, αλλά, χωρίς να αναφέρεται ως προϋπόθεση η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.
Η ΑΑΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου έχασε οριστικά την υπόθεση. Ειδικότερα, στις αποφάσεις (616 και 618/2021) της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρεται ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας-Κ.Φ.Δ. (νόμοι 4174/2013 και 4254/2014) ορίζει ότι η προβλεπόμενη από ισχύουσες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη “στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου”. Και κατά συνέπεια, η σχετική διάταξη είναι “μη εφαρμοστέα”.
Με την απόφαση του ΣτΕ, η ΑΑΔΕ έπρεπε να διαγράψει τους φόρους και τα πρόστιμα που έχει καταλογίσει, αφού οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Επίσης οφείλει να επιστρέψει τα ποσά που κατέβαλαν κάποιοι εξ αυτώ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Δεν το πράττει όμως και τα ποσά είναι βεβαιωμένα στους λογαριασμούς τους στο Taxisnet.
Οι συνταξιούχοι, θα μπορούσαν να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, για να δικαιωθούν, όπως όλοι οι φορολογούμενοι που νοιώθουν ότι αδικούνται, αλλά δεν μπορούν.
Η προσφυγή στη ΔΕΔ πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της Πράξης Προσδιορισμού του Φόρου από τη φορολογική διοίκηση. Φυσικά η προθεσμία αυτή έχει παρέλθει από τις αρχές του 2020 και παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ οι αρχικές οφειλές τους επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Όπως τονίζουν φοροτεχνικοί – λογιστές, οι συγκεκριμένοι φόροι πρέπει να διαγραφούν με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών και να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…