Συντάξεις Αυγούστου 2024 πριν τις διακοπές – Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής

Συντάξεις Αυγούστου: Ανακοινώθηκε η πληρωμή στους συνταξιούχους. Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ και τι ώρα. Όλες οι πληροφορίες από τον e-ΕΦΚΑ στο xristika.gr.

Με μεγάλη χρονική απόσταση θα πληρωθούν για έναν ακόμα μήνα οι συντάξεις Αυγούστου 2024, καθώς οι ημερομηνίες πληρωμής θα «σπάσουν», όπως ορίζει το υπουργείο, σε δύο ημέρες.

Οι συντάξεις μπαίνουν αυτόν τον μήνα πριν τη μεγάλη έξοδο του Αυγούστου για διακοπές, με πολλούς να αναμένουν το συντομότερο να πάρουν τα χρήματά τους πρώτα, και μετά να φύγουν.

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες πληρωμής είναι οι εξής ανά Ταμείο:

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα πληρωθούν:

 • Οι συντάξεις των πρώην Ταμείων Μη Μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)
 • Οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών
 • Οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών και του Δημοσίου (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ)

Τα χρήματα θα φανούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιουλίου, λίγο μετά τις 17:00.

Την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα δηλαδή την Τρίτη 30 Ιουλίου θα καταβληθούν:

 • Οι κύριες συντάξεις των πρώην Ταμείων Μισθωτών
 • Οι κύριες συντάξεις του Δημοσίου (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ)

Τα λεφτά θα φανούν στην τράπεζα από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας, δηλαδή από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου μετά τις 17:00.

Έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς σε 450.000 συνταξιούχους

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια θα κατευθυνθούν στους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στα διυλιστήρια με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη τους για το φορολογικός έτος 2023. Λίγο μετά, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Real FM», ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα έσοδα από αυτή την έκτακτη εισφορά υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι συνταξιούχοι θα λάβουν ένα επιπλέον βοήθημα στο τέλος του έτους, πριν τα Χριστούγεννα. Η ανακοίνωση αφορά συγκεκριμένα συνταξιούχους οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν έλαβαν αύξηση.

Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η ακρίβεια πονάει, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, αλλά βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. Το μέρισμα της ανάπτυξης μοιράζεται σε όλη την κοινωνία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προαναφερθείσα συνέντευξή του αναφέρθηκε γενικά σε «ευάλωτες ομάδες». Επομένως, είναι ανοιχτό το να δοθεί ποσό και στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το σίγουρο είναι οι συνταξιούχοι, μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι το συγκεκριμένο σενάριο.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το νέο έκτακτο επίδομα

 • Επίδομα από 100 έως 250 ευρώ (ανάλογα με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών) θα πάρουν:
 • Περί τις 700.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι (προ της 13η Μαΐου 2016) από τους 750.000 που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν φέτος την αύξηση του 3%
 • Όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις κάτω από 800 ευρώ τον μήνα
 • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 700 ευρώ και ζευγάρι συνταξιούχων έως 1.300 ευρώ

Συνολικά αναμένεται να λάβουν ενίσχυση έως 1,3 εκατ. συνταξιούχοι.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι – Τι ισχύει με επίδομα αδείας

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι λαμβάνουν στο ακέραιο τη σύνταξή τους.

Αντί του πέναλτι 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα θα καταβάλλουν πέραν των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ασφαλιστικών εισφορών επιπλέον πόρο 10% επί των αποδοχών τους, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των επιδομάτων εορτών (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων) και αδείας.

Συνταξιούχοι: Έρχονται διπλά αναδρομικά το καλοκαίρι – Οι δικαιούχοι

Ο ΕΦΚΑ προγραμματίζει μέσα στο καλοκαίρι την καταβολή αναδρομικών από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων για χιλιάδες συνταξιούχους.

Επιπλέον αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με τα δώρα και τα επιδόματα των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018.

Συγκεκριμένα, περίπου 12.000 συνταξιούχοι από ταμεία τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ (Εθνικής, Ολυμπιακής, Ιονικής, ΟΤΕ) θα λάβουν αναδρομικά εντός του Ιουλίου, με τα ποσά να ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ και να φτάνουν έως και τις 20.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 50.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί είτε έχουν υπολογιστεί λανθασμένα.

Η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού από τον ΕΦΚΑ είναι σε εξέλιξη και έχει ολοκληρωθεί για πολλούς συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι αναδρομικά καταβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 για πρώην εργαζομένους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τον Απρίλιο του 2024 για συνταξιούχους του τέως ΗΣΑΠ, τον Μάιο του 2024 για το τέως ΤΣΠ-ΑΤΕ και τον Ιούνιο του 2024 για το τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

Ασφαλισμένοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2022, μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, των φορέων στους οποίους είναι ασφαλισμένοι.

Δικαιούχοι για την εν λόγω αναγνώριση είναι οι ασφαλισμένοι σε πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, καθώς και όσοι απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, οι οποίοι:

 • Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2022.
 • Έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους πρώην φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.
 • Έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.
 • Δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
 • Δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί από οποιονδήποτε φορέα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
 • Δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο ή στην Τράπεζα της Ελλάδος ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.
 • Δεν έχουν αναγνωρίσει πάνω από 5 έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.