Συντάξεις: Απίστευτο σοκ για χιλιάδες δικαιούχους – Πέφτει… ψαλίδι 50%!

Συντάξεις: Ένα τεράστιο σοκ περιμένει χιλιάδες συνταξιούχους καθώς από το προσεχές φθινόπωρο θα δουν μείωση στη σύνταξή τους, η οποία θα φτάσει και το 50%! Δείτε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…

Μειωμένα ποσά θα δουν στις συντάξεις τους από το φθινόπωρο οι συνταξιούχοι χηρείας που εργάζονται, αυτοαπασχολούνται ή συνταξιοδοτούνται από δικό τους δικαίωμα.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εφαρμόζοντας τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα περικόψει τις συντάξεις χηρείας σε δικαιούχους του Δημοσίου, ενώ θα ακολουθήσουν σε δεύτερη φάση εκείνοι του ιδιωτικού τομέα, μετά το αλαλούμ που συνέβη τον Ιούνιο με τις απροειδοποίητες περικοπές.

Υπενθυμίζεται πως τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021, κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, επιστράφηκαν εν τέλει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ, έως ότου ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις για εκείνους που εργάζονται ή εισπράττουν και δεύτερη σύνταξη.

Για τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, ο υπερ φορέας ασφάλισης απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ενημερωτικά σημειώματα, με τα οποία ενημερώνει για τις επερχόμενες περικοπές, αλλά και για την τμηματική παρακράτηση των ποσών που εισπράχθηκαν αχρεωστήτως και πρέπει να επιστραφούν.

Τυχόν αντιρρήσεις, θα πρέπει να υποβληθούν από τους επιζώντας συζύγους έως τις 29 Αυγούστου, αυτοπροσώπως, εγγράφως, ή δια αντιπροσώπου, στα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Συντάξεις: Πως υπολογίζονται οι περικοπές

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προβλέπεται πως στον επιζώντα σύζυγο – δικαιούχο της σύνταξης χηρείας και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει ο δικαιούχος το 35% της σύνταξης του θανόντα), ενώ το ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων χηρείας, δηλαδή τα 360 ευρώ.

Συντάξεις: Αναδρομικά με δόσεις και βλέπουμε!

Την ίδια ώρα, σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση της καταβολής αναδρομικών στους συνταξιούχους καθώς οι νέες κυβερνητικές σκέψεις οδεύουν σε δόσεις και… βλέπουμε!

Εμπλοκές διαπιστώνονται στη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκκαθάριση των ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, όπως και η καταβολή των αναδρομικών διετίας και η ενσωμάτωση των αυξήσεων στις συντάξεις τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, η απόδοση των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, θα γίνουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

Ενδεχομένως να παραταθεί για ορισμένες κατηγορίες μέχρι και τις αρχές του 2022, καθώς στελέχη του ΕΦΚΑ υποστηρίζουν πως η διαδικασία αποδεικνύεται δύσκολη.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο καταβλήθηκαν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις σε 55.000 συνταξιούχους, ενώ απομένουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι που περιμένουν.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη καταβολή των αναδρομικών, αλλά και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, που έγινε τον Ιούλιο, βρέθηκαν λάθη σε 29.000 περιπτώσεις.

Οι υποθέσεις τους επανεξετάζονται και τις αυξήσεις και τα αναδρομικά θα τα λάβουν εντός του φθινοπώρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέρος των 150.000 συνταξιούχων θα λάβουν τα αναδρομικά και τις αυξήσεις τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ οι υπόλοιποι θα τα λάβουν σταδιακά, στους επόμενους έξι μήνες.

Ειδικότερα για τον Σεπτέμβριο, θα ενσωματωθούν στις συντάξιμες αποδοχές οι αυξήσεις που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό. Κατά μέσο όρο, οι αυξήσεις θα είναι 30-40 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές, αλλά, ανάλογα με την προσωπική διαφορά του κάθε συνταξιούχου, για ορισμένους οι αυξήσεις θα είναι λογιστικές και δεν θα τις δουν στα ΑΤΜ.

Παράλληλα, στους ίδιους συνταξιούχους, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά που αναλογούν μετά τον επανυπολογισμό από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή θα λάβουν αναδρομικά 23 μηνών.

Ωστόσο, προβλήματα επανυπολογισμού διαπιστώνονται για τους «νέους συνταξιούχους», καθώς διαπιστώνονται δυσκολίες. Πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν επί σειρά ετών παράλληλη απασχόληση και πρέπει να υπολογιστούν από την αρχή οι συντάξιμες αποδοχές τους, με τις δυσκολίες που έχει η συγκεκριμένη διαδικασία.

Ακόμη, προβλήματα στον επανυπολογισμό διαπιστώνονται και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Βρούτση», που θέσπισε και τον επανυπολογισμό.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι αυξήσεις των συντάξεων και τα αναδρομικά με δικαιούχους κληρονόμους. Στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι οι υποθέσεις αυτές δύσκολα θα ξεκαθαρίσουν έως τον Δεκέμβριο, καθώς απαιτούνται και δικαιολογητικά και γενικά μια γραφειοκρατική διαδικασία και το πιθανότερο είναι να εκκαθαριστούν στις αρχές του 2022.

Συντάξεις: Η μεγάλη παγίδα των αναδρομικών – Πώς η ΑΑΔΕ τα παίρνει πίσω… διπλά!

Παράλληλα, το τέλειο… έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων φαίνεται πως οργάνωσε η Κυβέρνηση καθώς μέσω της ΑΑΔΕ τα παίρνει πίσω και μάλιστα με τόκο! Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Η ΑΑΔΕ εγκλώβισε τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά και τους επιβάλει φόρους, οι οποίοι έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση αφορά στους συνταξιούχους, στους οποίους καταβλήθηκαν αναδρομικές αποδοχές, το έτος 2013, οι οποίες αφορούσαν τα έτη 2010 – 2012. Λόγω προβλημάτων με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν εξέδωσαν βεβαιώσεις αποδοχών και δόθηκε η εντύπωση ότι τα συγκεκριμένα ποσά φορολογήθηκαν, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι, να μην υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Η ΑΑΔΕ, μέσα από διασταυρώσεις ανακάλυψε, με καθυστέρηση, στις 19 Δεκεμβρίου 2019, ότι δεν είχαν φορολογηθεί τα συγκεκριμένα ποσά και έδωσε εντολή να εκδοθούν «Πράξεις Προσδιορισμού του Φόρου και να κοινοποιηθούν, άμεσα στους υπόχρεους, καθώς οι υποθέσεις παραγράφονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Όμως, λόγω των αργιών των γιορτών των Χριστουγέννων, τα σημειώματα έφτασαν στους συνταξιούχους, τον Ιανουάριο του 2020.

Αμέσως τέθηκε θέμα παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου να επιβάλει φόρους, καθώς είχε συμπληρωθεί η πενταετία.
Η ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι της κοινοποίησης.

Όμως τρείς αποφάσεις δικαστηρίων έκριναν το αντίθετο. Ότι δηλαδή, η κοινοποίηση της πράξης θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας παραγραφής (έως 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους) και όχι έπειτα από αυτή.

Ειδικότερα τα διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έκριναν, ότι εντός της προθεσμίας της παραγραφής να εκδοθεί, αλλά και να κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο η πράξη προσδιορισμού φόρων και προστίμων.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων διακόπτεται μόλις η πράξη καταλογισμού πρόσθετου φόρου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, αλλά, χωρίς να αναφέρεται ως προϋπόθεση η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

Η ΑΑΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου έχασε οριστικά την υπόθεση. Ειδικότερα, στις αποφάσεις (616 και 618/2021) της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρεται ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας-Κ.Φ.Δ. (νόμοι 4174/2013 και 4254/2014) ορίζει ότι η προβλεπόμενη από ισχύουσες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη “στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου”. Και κατά συνέπεια, η σχετική διάταξη είναι “μη εφαρμοστέα”.