Συντάξεις 2023: Ποιοι θα πάρουν έως 300 ευρώ επίδομα – Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Συντάξεις 2023: Τεράστια οικονομική ανάσα για χιλιάδες συνταξιούχους από το επίδομα συντάξεων.

Οι υπουργοί, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης εξειδικεύουν τις παρεμβάσεις για συνταξιούχους και ρυθμίσεις χρεών που ανακοίνωσε την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας είναι σταθερά σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Τα αποτελέσματα οφείλονται στους πολίτες και στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, θα λάβουν το επόμενο διάστημα έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η ενίσχυση που θα δοθεί στους συνταξιούχους θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη ενώ όπως είπε δεν πρόκειται να συμψηφιστεί με βεβαιωμένα χρέη.

Τόνισε ακόμη, ότι το δημοσιονομικό κόστος θα φτάσει στα 280 εκ. ευρώ.

Μέτρα στήριξης δυναμικά που ενισχύονται και εμπλουτίζονται ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο χωρίς να υποθηκεύουμε τη σταθερότητα.

Αυτό πράττουμε και σήμερα.

Η καλή πορεία της οικονομίας, το ακόμα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, μας δίνουν τον απαραίτητο χώρο 700 εκατ.

Για επτά νεες παρεμβάσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

 1. Έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους: Όσοι δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβουν μέχρι το τέλος Μαρτίου εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Καλύπτει 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και είναι από 200 έως 300 ευρώ. Αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δεν δεσμεύεται και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισοφορά ή κράτηση.
 2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Επεκτείνεται για άλλους 6 μήνες σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, μεταφορές, καφέ, κινηματογράφοι. Το μέτρο έχει στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Οι κλάδοι επηρεάστηκαν από την πανδημία και τώρα από τα υψηλά κόστη, λόγω ενεργειακής κρίσης. Κόστος 250 εκατ. ευρώ.
 3. Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του φόρου συνεχίζεται και για το 2023. Κόστος 76 εκατ. ευρώ.
 4. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Επιταχύνουμε την καταβολή τόσο μέσω του ΕΛΓΑ όσο και μέσω του πλαισίου στήριξης. Κόστος 120 εκατ. ευρώ.
 5. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος για απασχολούμενους σε Υγεία και σε υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος. Διευρύνονται οι ειδικότητες που μπορούν να λάβουν τα επιδόματα. Κόστος: 80 εκατ. ευρώ.
 6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Έχοντας πλήρη επίγνωση των νέων δυσκολιών που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός και με αίσθημα δικαίου στους συνεπείς φορολογούμενους προχωράμε σε νέο πλαίσιο.

Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις.

Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας.

Αυτό προκαλεί αναστολή κατασχέσεων

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπεις στις υποχρεώσεις ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες δημιουργείται νέο σχήμα:

Οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις

 1. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό που λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες. Έρχεται τροπολογία στη Βουλή. Απαιτείται πλέον τεκμηρίωση σε περίπτωση άρνησης ρύθμισης των οφειλών.

Διευρύνουμε το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο

Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση

Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο. Ως προς την κατάργηση θα αφαιρούνται στο ακέραιο οι δόσεις για τις υπολοιπόμενες δόσεις

Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor 5% που είναι σήμερα

Οι βελτιώσεις καταλαμβάνουν και τις ήδη επιτυχημένες ρυθμίσεις

Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε οτι το Market Pass θα ανοίξει την άλλη εβδομάδα και όχι αυτήν όπως αναμενόταν ενώ οι πρώτες καταβολές θα γίνουν αρχές Μαρτίου

Κωστής Χατζηδάκης για έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους

«Ανακοινώνουμε έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις. Έχει καταβληθεί ήδη έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις μέσω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς, καταβλήθηκαν αυξήσεις της τέταρτης δόσης επανυπολογισμού για 230.000 συνταξιούχους αλλά και οι πρώτες μετά από 12 χρόνια αυξήσεις έως 7,75% για πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Με εξαίρεση την ενίσχυση των Χριστουγέννων, όλες οι άλλες αυξήσεις είναι μόνιμου χαρακτήρα. Και αυτό το τονίζουμε σε όσους μιλούν για ευκαιριακά επιδόματα.

Οφείλουμε να σταθμίσουμε τις ειδικές συνθήκες του εισαγόμενου πληθωρισμού, τόσο για τους συνταξιούχους με την προσωπική διαφορά και τους χαμηλοσυνταξιούχους που πλήττονται δυσανάλογα.

Ανακοινώνουμε τη σημερινή πρωτοβουλία λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες και τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Θεσπίζουμε μια εφάπαξ ενίσχυση σε όσους δεν είδαν καθόλου αύξηση ή είχαν μικρότερο όφελος από αυτή. Οι συνταξιούχοι που ενισχύονται ανέρχονται σε 1.112.000 το ποσό είναι κλιμακούμενο από 200 έως 300 ευρώ.

Συντάξεις 2023: Πέντε κατηγορίες συνταξιούχων που θα πάρουν το έκτακτο επίδομα

Επίδομα ύψους από 200 ως 300 ευρώ θα λάβουν σχεδόν 1.112.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε κλίμακες και θα ληφθεί υπόψη εκτός απο το γεγονός οτι ο συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά και το ύψος της σύνταξης.

Το επίδομα θα λάβουν οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και συγκεκριμένα:

 1. 120.000 συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση με κύριες συντάξεις από 800 ωςω1.000 ευρώ θα λάβουν 300 ευρώ επίδομα
 2. Εχουν προσωπική διαφορά και πήραν τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. 370.000 με σύνταξη ως 800 ευρώ θα λάβουν 300 ευρώ επίδομα
 3. έχουν άθροισμα 1.000-1.100 ευρώ και είδαν μικρή αύξηση σύνταξης δηλαδή 36 ευρώ το χρόνο θα πάρουν επίδομα 300 ευρώ και 70.000 συνταξιούχους
 4. Συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 ως 1.600 ευρώ και ωφελήθηκαν με εισφορά αλληλεγγύης. Αφορά 300.000 συνταξιούχοι και θα λάβουν 250 ευρώ επίδομα
 5. Συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση 7,75 % αλλά μικρότερο ποσοστό μέχρι 3,48% και λαμβάνουν σύνταξη ως 1.100 ευρώ το μήνα θα λάβουν 250 ευρώ. Πρόκειται για 94.000 συνταξιούχους

Παράλληλα θα λάβουν επίδομα ύψους 200 ευρώ οι κάτωθι κατηγορίες συνταξιούχων:

 • 33.000 συνταξιούχοι με κύριες συντάξεις από 1.100 ως 1.600 ευρώ και πήραν αύξηση συντάξεων ως 3,49%
 • 125.000 συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα κύριων συντάξεων ως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% ως 6,99%.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή τέλος.

Ποιοι συνταξιούχοι δεν καλύπτονται

Καλύπτουμε το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και με σύνταξη έως 1.600 ευρώ. Δεν καλύπτουμε συνταξιούχους που έχουν συντάξεις πάνω από 1.600 ευρώ είναι περίπου το 2% και έχουν σημαντικό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και 500 ευρώ. Όλοι οι συνταξιούχοι βλέπουν ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Παραδείγματα για ρύθμιση οφειλών και δόσεις

«Από τον Ιούλιο του 2019 προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις για τη διεύρυνση του πλαισίου ρύθμισης των οφειλών. Με στόχο την εξυπηρέτηση των οφειλών και την επιβράβευση συνεπών οφειλετών όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Παραδείγματα

1ο παράδειγμα. Έχω ρύθμιση 120 δόσεων που σταμάτησα να πληρώνω τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση και πληρώνω δύο δόσεις, επικυρώνοντας την αναβίωση της ρύθμισης και τα ευεργετήματά της.

2ο παράδειγμα. Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και έχω και άλλες αρρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξα. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω σε ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων μέσα σε ένα μήνα από την επικύρωση των 120 δόσεων.

Για τον συνεπή φορολογούμενο μέχρι την έναρξη ενεργειακής κρίσης εισάγουμε νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους 1/11/2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές. Συνεπώς το πεδίο της νέας ρύθμισης υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τον Νοέμβριο του 2021. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ.