Συντάξεις 2021

Συντάξεις 2021: Μπορεί χιλιάδες συνταξιούχοι να περιμένουν πληρωμή αναδρομικών ωστόσο ένα πραγματικό σοκ έρχεται για άλλους καθώς τους γίνεται περικοπή! Δείτε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…

Mετά τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε τον περασμένο Μάιο η αιφνιδιαστική περικοπή 5.500 συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα, η αντίστοιχη διαδικασία για τις συντάξεις του δημοσίου γίνεται σταδιακά και κατόπιν ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, όπως προβλέπει ο νόμος του 2019 (Ν.4611/19) στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα με δύο χρόνια καθυστέρηση και χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Τέλος Αυγούστου έρχεται και η σειρά 4.500 δικαιούχων χηρείας του δημοσίου τομέα για τους οποίους έχει παρέλθει η τριετία να υποστούν περικοπές.

Ωστόσο στις αρχές Αυγούστου εστάλη από τον ΕΦΚΑ ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο τους ανακοινώνεται ότι εντός ενός μηνός (έως τέλος Αυγούστου 2021 δηλαδή) καλούνται να υποβάλλουν ένσταση, δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται η ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Διαφορετικά θα υποστούν τις περικοπές που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ μέσα από το σύστημα ΑΤΛΑΣ, καθώς και μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μπορεί να ελέγξει αν ο δικαιούχος χηρείας δουλεύει ή λαμβάνει άλλη σύνταξη.

Οι περικοπές θα εφαρμοστούν τέλος Αυγούστου με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, ενώ τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε δόσεις αρχής γενομένης από τις συντάξεις του Οκτωβρίου που θα πιστωθούν τέλος Σεπτεμβρίου. Ο μέσος όρος των επιστροφών που θα παρακρατηθούν δεν υπερβαίνει τα 200-300 ευρώ. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά μπορεί να φτάνουν και τα 8.000 ευρώ.

Παράδειγμα:

  • Έστω ότι το προ φόρου ποσό που καταβαλλόταν στον θανόντα στις 12.5.2016 ήταν 1.000,00 €.
  • Η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια στα 700 ευρώ.
  • Με την περικοπή κατά 50% η σύνταξη μειώνεται στα 350 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη δε μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ. Επομένως, η παρακράτηση συνολικά για τα δύο χρόνια θα ανέρχεται σε 8.160 ευρώ ( 340 ευρώ Χ24 μήνες)
  • Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο, η παρακράτηση των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ανέρχεται σε 1/10 το μήνα για σύνταξη έως 1.000 ευρώ.

Πάντως, εδώ και ενάμισι χρόνο εφαρμόζεται η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις του δημοσίου και δεν έχουν συσσωρευτεί ποσά στον κλάδο της επικούρησης που πρέπει να επιστραφούν.

Όσον αφορά στις περικοπές των 5.500 συντάξεων του ιδιωτικού τομέα υπενθυμίζουμε ότι τα κομμένα ποσά επιστράφηκαν στους λογαριασμούς τον επόμενο μήνα και ο ΕΦΚΑ δεν έχει θίξει προς το παρόν το θέμα, δηλαδή δεν έχει αποφασίσει πότε θα εφαρμοστούν οι περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΚΑ αναμένεται να συμψηφίσει τις περικοπές σε περίπτωση που ο δικαιούχος περιμένει να πάρει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ή εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στις περίπου 27.000 δύσκολες περιπτώσεις του ιδιωτικού τομέα στις οποίες δε δόθηκαν αναδρομικά από το νόμο Βρούτση -καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για τον επανυπολογισμό- συμπεριλαμβάνονται και οι εν λόγω περιπτώσεις συντάξεων χηρείας και εργαζόμενων συνταξιούχων, προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.

Συντάξεις 2021: Αυτά είναι τα νέα όρια – Στα πόσα χρόνια θα πάρετε σύνταξη

Κύμα εξόδου προς τη συνταξιοδότηση έχει πυροδοτήσει η ανησυχία των ασφαλισμένων για την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Ποιοι και πότε μπορούν να βγουν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 2021 είναι το τελευταίο έτος για τη συνταξιοδότηση με τα λεγόμενα «μεταβατικά» όρια ηλικίας που ισχύουν για την περίοδο 2015-2021. Μετά την 31/12/2021 οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ πλήρους σύνταξης στα 62 (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στα 67 (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης) και μειωμένης σύνταξης στα 62 με 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Μετά την 31η/12/2021 υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης), ενώ για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι τα 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι ασφαλισμένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) Σε εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2021, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με 5 έως 9 επιπλέον έτη εργασίας. Στο Δημόσιο το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται τη χρονιά που ο υπάλληλος συμπληρώνει 25ετία (και συγκεκριμένα τα έτη 2010, 2011, 2012).

Στο πρώην ΙΚΑ η έξοδος για σύνταξη προϋποθέτει να έχουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι 35 έτη ως το 2012 και οι μητέρες με ανήλικο 5.500 ένσημα ως το 2012 για να κατοχυρώσουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

Β) Σε εκείνους που συμπληρώνουν τα έτη ασφάλισης και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι οφείλουν να περιμένουν να «πιάσουν» το απαιτούμενο όριο ηλικίας προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης πριν το 2022, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 και τα 67 έτη, αν και το υπουργείο Εργασίας έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη ότι πρόκειται να καταργηθεί αυτό το δικαίωμα.

Ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους πίνακες μεταβατικών ορίων, όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει ή να συμπληρώνουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31 /12/2021.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το δικαίωμα διατηρείται, καθώς οι περισσότεροι από τους εν λόγω ασφαλισμένους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και περιμένουν να «πιάσουν» το απαιτούμενο όριο ηλικίας προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση υπολογίζουν ότι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν πρόωρα και μετά το 2022 που εκπνέει το μεταβατικό διάστημα.

Πρόκειται κυρίως για μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα, γονείς στο Δημόσιο και ασφαλισμένους με 35ετίες στο Δημόσιο και ΔΕΚΟ-Τράπεζες.

Έτσι, για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου με 5.500 ένσημα (το 2012) στον ιδιωτικό τομέα, η οποία ήταν 52 ετών το 2017, έχει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στα 58 και 5 μήνες. Το όριο ηλικίας της συμπληρώνεται το 2023, δηλαδή, μετά την 1η Ιανουαρίου 2022. Επομένως διατηρεί το δικαίωμά της να βγει στη σύνταξη πριν από τα 62.